Rookie Watch editie III: Japans feestje in Boston

In Boston vierde men de afgelopen twee weken vaak feest. De Red Sox hadden een winning streak van acht wedstrijden en rookie Masataka Yoshida had daar een groot aandeel in. Bij de Chicago Cubs liet Hayden Wesneski zich gelden. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

MASATAKA YOSHIDA (Boston Red Sox)

Stats: .451 (23-uit-51), 5 HR, 4 2B, 5 BB, 15 RBI, 1.324 OPS

Niemand kon zich de afgelopen twee weken meten aan de 29-jarige Yoshida. In 51 slagbeurten had hij een slaggemiddelde van .451. Hij sloeg vijf homeruns, vier doubles, had vijf vrije lopen en vijftien RBI. Te gelijker tijd heeft de linksvelder ondertussen een hitting streak van zestien wedstrijden. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Toronto Blue Jays sloeg hij een homerun om de streak in leven te houden. Met zijn eerste slagbeurt tijdens de wedstrijd sloeg hij een fastball van Kevin Gausman net over de muur in het midveld. Daarmee bracht hij zijn seizoenstotaal naar zes homeruns. Alleen James Outman en Josh Jung sloegen er meer. Beide heren staan op acht homeruns.

Masataka Yoshida heeft één groot idool rondlopen in de majors. De net herstelde Bryce Harper is de man waar hij tegen opkijkt en hij noemde zelfs zijn hond naar de superster van de Philadelphia Phillies. Van vrijdag tot zondag speelden de Red Sox een series tegen de Phillies. De series werd 2-1 gewonnen, maar voor Yoshida was er ook nog iets anders om te juichen. Eindelijk kon hij idool Harper ontmoeten en die kwam niet met lege handen. Yoshida ontving twee knuppels en een paar schoenen als dank.


HAYDEN WESNESKI (Chicago Cubs)

Stats: 17.0 IP, 11 K’s, 3 ER, 14 H, 1 BB

Drie starts gooide Hayden Wesneski in de afgelopen twee weken. De Washington Nationals (6.0 IP), Miami Marlins (6.0 IP) en San Diego Padres (5.0 IP) waren de tegenstanders voor de rechtshandige werper. In elke wedstrijd kreeg hij telkens slechts één earned run tegen, waarbij de starts tegen de Nationals en Marlins hem een quality start opleverde. Daarbij kreeg hij veertien hits en één vrije loop tegen. Matt Carpenter (San Diego Padres) was de enige slagman die Wesneski vier wijd liet gooien.

Dat de 25-jarige pitcher een echte strikeout pitch heeft, blijkt wel uit zijn sweeper. In de wedstrijden voor de Marlins gooide hij vijf keer drieslag aan de hand van die pitch. Tegen de Marlins zou hij het nog tweemaal doen, waardoor het totaal sweeper K’s op zeven kwam te staan. Mocht het Wesneski niet lukken om een slagman uit te gooien met zijn breaking ballen heeft hij ook een uiterst effectieve cutter. De pitch is zo rond de 94 mph en blijkt ook zeer moeilijk te raken.


EZEQUIEL TOVAR (Colorado Rockies)

Stats: .340 (16-uit-47), 2 HR, 5 2B, 3B, BB, 11 RBI, .984 OPS

Onderaan in de National League West valt er niet veel te juichen voor de Colorado Rockies. De franchise verloor tot nu toe 21 wedstrijden en staat al 7.0 wedstrijden achter de leidende Los Angeles Dodgers. Er is niet veel om van te genieten, maar dat geeft juist de ruimte aan rookies om zich te tonen. Zo was daar in de afgelopen twee weken opeens Ezequiel Tovar die zijn vorm vond en zestien hits in 47 slagbeurten sloeg. Twee daarvan eindigde over de muur voor een homerun, terwijl hij ook vijf doubles, één triple en één vrije loop achter zijn naam had. Freddy Peralta en de Milwaukee Brewers verloren de eerste wedstrijd van de series met 3-2, één van de runs kwam op naam van Tovar. Hij sloeg in de derde inning een solo-homerun.

In diezelfde wedstrijd zou de kortestop zich ook nog op defensief gebied laten gelden. Rowdy Tellez kwam als eerste aan slag in de negende inning, maar hij zag zijn line-drive precies in de uitgestoken handschoen van Tovar vliegen. De bal die net iets boven de 1 meter 83 lange Venezolaan kwam, kon hij met een sprong toch nog terughalen voor de eerste nul van de inning.


LOGAN ALLEN (Cleveland Guardians)

Stats: 16.2 IP, 19 K’s, 5 ER, 16 H, 5 BB

Dat er elk seizoen wel een goede rookie pitcher rondloopt bij de Cleveland Guardians is geen geheim meer. Vorig seizoen stond Triston McKenzie telkens in de spotlight, dit seizoen lijkt de eer naar Logan Allen te gaan. Hij debuteerde op 23 april tegen de Miami Marlins en zou daarna nog twee keer in actie komen als startende werper. Vanaf het eerste moment kwam hij overtuigend over, want de Marlins waren slechts in staat één earned run over de plaat te slaan. Verder kreeg hij in de 6.0 innings die hij gooide vijf hits en één vrije loop tegen.

Het debuut van Allen verliep dus voorspoedig, maar ook de twee starts die volgde verliepen volgens plan. De Boston Red Sox kregen net als de Marlins acht strikeouts om hun oren. Daarmee werd hij slechts de tweede pitcher in de geschiedenis van de franchise uit Cleveland die dat voor elkaar kreeg. Herb Score verscheen in 1955 voor het eerst in de majors en maakte ook snel furore. Hij won in datzelfde jaar de Rookie of the Year, iets wat de Guardians nu ook wel zouden willen met Allen. De derde start leverde geen acht strikeouts op, maar wel een no decision. In 5.2 innings kreeg hij zeven hits, twee earned runs en één vrije loop tegen.


BRETT BATY (New York Mets)

Stats: .308 (12-uit-39), 2 HR, 3 2B, 4 BB, 4 RBI, .910 OPS

Bij de New York Mets vloog in de afgelopen Free Agency het geld over de toonbank. Toch loopt het seizoen nog niet geheel volgens schema. Rookie derdehonkman Brett Baty werd in de eerste ronde van de draft van 2019 gekozen en vorig seizoen mocht hij al debuteren. Dit seizoen krijgt hij nog meer speeltijd en hij beloont de keuze van manager Buck Showalter. Met twee homeruns en drie doubles was hij een van de weinige lichtpuntjes.

Dat Baty het goed doet, blijkt ook uit zijn positie in de slagvolgorde. Voor de series met de Colorado Rockies had de derdehonkman 25 wedstrijden in MLB achter zijn naam staan. Geen van die wedstrijden stond hij hoger dan de zevende plaats in de volgorde. Tot nu, want de series tegen de Rockies bleek een primeur voor Baty. Tijdens de eerste twee wedstrijden sloeg hij vanuit de zesde positie en tijdens de laatste wedstrijd werd hij zelfs opgeschoven naar plek vijf. Het mocht echter niet baten voor de Mets. De Rockies wonnen de laatste twee wedstrijden en daarmee ook de series.


BRYCE MILLER (Seattle Mariners)

Stats: 12.0 IP, 15 K’s, 1 ER, 4 H, 1 BB

De laatste naam in de derde editie van de Rookie Watch is Bryce Miller. Van de lijst is Miller ook de speler die als laatste zijn debuut maakte in de majors. Pas op 2 mei gooide hij zijn eerste wedstrijd, kort nadat hij de call up vanuit de Minor Leagues had gekregen. Voor het seizoen begon, stond hij als derde prospect geklasseerd binnen de Mariners-organisatie. Hij maakte zijn debuut tegen de Oakland Athletics en gooide daarna ook tegen de Houston Astros. Beide keren stond hij 6.0 innings op de heuvel en alleen tegen de A’s kreeg hij één earned run tegen. Ook gooide hij slechts één keer vier wijd, dat gebeurde dan weer tegen de Astros.

In de twee starts kwam de 24-jarige rechtshandige werper toch tot vijftien strikeouts. Vooral de Oakland Athletics hadden moeite met hem. Tien keer werden zij terug naar de dugout gestuurd met een K. De Astros kregen slechts vijf keer drieslag om de oren. Vooral de fastball van Miller blijkt een probleem voor veel slagmannen. Met een gemiddelde snelheid van 95 mph gooit hij echt hard. Alleen Logan Allen en Mason Miller gooide vaker drieslag dan de pitcher van de Mariners. Een goed begin is het halve werk, maar na de teleurstellende start van de Mariners zal men met hoop uitkijken naar de volgende start van Miller. Zijn volgende start zal naar alle waarschijnlijkheid tegen de Texas Rangers komen.

Coverfoto: Brian Fluharty

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen