NHL Play-Offs: Florida verdubbelt voorsprong, Avs juichen in Canada en meer

Met Game 1 in de serie tussen de Carolina Hurricanes en New York Islanders zijn de NHL Play-Offs dan echt begonnen! Vanaf vandaag houdt SportAmerika je dagelijks op de hoogte van de route die de teams afleggen op weg naar de mooiste trofee in de professionele sport!

EASTERN CONFERENCE

GAME 2: NEW YORK RANGERS – WASHINGTON CAPITALS

Het was van alle eerste wedstrijden wellicht de wedstrijd die qua niveau het verst uit elkaar lag. New York Rangers won Game 1 overtuigend op de “cruise control” van de hoofdstedelingen uit de Verenigde Staten. Met een goede eerste twintig minuten in het achterhoofd trok de ploeg van Spencer Carbery ten aanval. En niet zonder succes.

De Capitals begonnen sterk aan het tweede treffen tussen beide ploegen. Zeker in de eerste vijf minuten overklaste Washington de blauwhemden op vrijwel alle fronten. De openingstreffer kon niet uitblijven en centre Connor McMichael gaf de Caps vroeg in de wedstrijd een verdiende voorsprong. Wellicht wakker geschud door de overrompeling van Washington pakten de Rangers direct het initiatief terug. Vincent Trocheck bracht Madison Square Garden krap drie minuten later reeds in extase en Mika Zibanejad was het eindstation van een perfect uitgespeelde powerplay, die New York met een voorsprong de eerste periode liet afsluiten.

De weg naar het strafbankje werd in Game 1 reeds acht keer bewandeld, maar in Game 2 werd er nog een schepje (elf) bovenop gedaan. In de tweede periode vielen er drie treffers, louter in een special teams situaties. Nadat Dylan Strome de 2-2 op de borden had genoteerd, brachten Jack Roslovic en K’Andre Miller (shorthanded) de marge weer tot twee treffers. De derde periode stond wederom bol van de powerplay mogelijkheden, maar verder dan een treffer van Tom Wilson – ondanks de hoge pressie in de laatste paar mimuten — kwamen de Capitals niet meer.

UP NEXT

Met een 2-0 voorsprong stapt het hele circus het vliegtuig naar Washington in. Head coach Spencer Carbery had zijn huiswerk prima op orde, benutte de kansen op de special teams, maar konden de Capitals niet uit het strafhok blijven. Peter Laviolette zal opgelucht adem halen, want het lag in Game 2 beduidend dichter bij elkaar dan Game 1. Wedstrijd nummer drie staat in de nacht van vrijdag op zaterdag (01:00 uur Nederlandse tijd) gepland.

Tussenstand: New York leidt met 2-0

GAME 2: FLORIDA PANTHERS – TAMPA BAY LIGHTNING

Historie. De serie tussen de twee kemphanen uit Florida kan nu al de geschiedenisboeken in. Na een uitmuntende Game 1 stonden Florida Panthers en Tampa Bay Lightning vannacht tegenover elkaar voor Game 2. Aan de kant van de Panthers werden de geschiedenisboeken opgekuist, voor zowel de franchise als Carter Verhaeghe.

In de eerste periode was het spelbeeld exact hetzelfde als in Game 1. Florida Panthers greep de drievoudig Stanley Cup winnaar bij de strot en gaf de Bolts nauwelijks ademruimte. Al na zes minuten noteerde Sam Bennett op aangeven van Matthew Tkachuk de eerste treffers voor de thuisploeg. Het protest van Tampa Bay voor goalie interference haalde niets uit. Op de powerplay verdubbelde Vladimir Tarasenko de marge. Een schot van Oliver Ekman-Larsson werd in eerste instantie door de uitblinkende Andrei Vasilevskiy gekeerd, maar via Bennett kwam de puck voor de stick van de voormalig Senator, 2-0.

Een donderspeech van Jon Cooper verder stond er in de tweede periode een totaal ander Tampa Bay. Getergd kwamen de Bolts aan de start en zagen binnen de minuut Brayden Point de marge tot één terugbrengen. Na een niet geslaagde poging in de eerste, kreeg Tampa Bay in de tweede wel loon na werken op de powerplay. Steven Stamkos trof in eerste instantie de paal, maar was ditmaal wel trefzeker. Buiten de twee treffers van Tampa Bay, was vooral de weergaloze redding van Bobrovsky het onderwerp van gesprek. In verloren positie dook de Rus “blind” de andere kant op en weerhield de Bols van een 3-2 voorsprong.

De derde periode stond vooral bol van de spanning. Beide ploegen groeven zich meer in en de schotenverhouding bleef tot 5:7 beperkt. Uiteindelijk grepen de Panthers in overtime de overwinning. Carter Verhaeghe maakte met een backhander de 3-2. Hiermee bracht hij niet alleen de serie op 2-0, maar schreef hij met de vijfde play-off overtime winner uit zijn carrière geschiedenis. Alleen Maurice Richard (zes) en Joe Sakic (acht) deden het beter dan de Floridiaan. Als klap op de vuurpijl hield Florida hiermee haar OT play-off streak in leven (elf).

UP NEXT

Zoals van te voren voorspelt, is deze serie er één om de vingers bij af te likken. Het spelbeeld vliegt over en weer en met een waanzinnig spannende Game 2 zijn we pas net begonnen. In de nacht van donderdag op vrijdag staat Game 3 tussen beide ploegen gepland. Let’s go!

Tussenstand: Florida leidt met 2-0


WESTERN CONFERENCE

GAME 2: COLORADO AVALANCHE – WINNIPEG JETS

Speaking of waanzinnig.. De serie tussen Colorado Avalanche en Winnipeg Jets begon ook met vuurwerk. Afgelopen weekend kruisten de divisiegenoten voor het eerst de degens en trakteerden het publiek op een korfbaluitslag (6-7). In de nacht van dinsdag op woensdag stond Game 2 op het programma, die ook ditmaal allesbehalve teleurstelde.

Gesteund door andermaal een stijf uitverkocht ‘White House’ schoot Winnipeg wederom sterk uit de startblokken. Al na drie minuten kreeg David Gustafsson het thuispubliek reeds op de banken, na het meest attent op een gestopt schot van Brenden Dillon te reageren. Het spel golfde de gehele eerste periode op en neer en het gaspedaal werd ook geen seconde losgelaten. Head coach Jared Bednar keek regelmatig angstvallig uit de ogen met wat voor tegenstand hij aantrof.

Dat de Stanley Cup winnaar van 2022 kan ijshockeyen, bewees men in de tweede periode. Miles Wood bracht de score door de five-hole van Hellebuyck weer in evenwicht, waarna Mark Scheifele vlak na een penalty-kill van vier minuten (high sticking Kyle Connor) de Jets weer op voorsprong zette. Na een aantal minuten “rust” sloeg Colorado het beslissende gaatje. Via Artturi Lehkonen, Zach Parise en Josh Manson zochten beide ploegen met een 4-2 tussenstand de thee op. In de derde periode stond de spanning er nog wel op, maar de uiteindelijke 5-2 eindstand kwam er op een empty-netter van Valeri Nichuskin.

UP NEXT

We hebben een serie dames en heren! Tot op heden wijst alles op een all-the-way serie tussen de twee Central teams. Winnipeg komt ijzersterk voor de dag en Colorado vond vooral in de tweede periode een goed antwoord op met name de hoge forecheck van de Jets. Rick Bowness heeft zijn zaken op orde, Jared Bednar heeft ze bijna op orde. Game 3 staat in de nacht van vrijdag op zaterdag gepland en kan niet anders dan wederom vuurwerk opleveren.

Tussenstand: Serie weer in evenwicht, 1-1

GAME 2: VANCOUVER CANUCKS – NASHVILLE PREDATORS

De NHL-redactie heeft het al in een eerder stadium benadrukt, maar de serie tussen Vancouver Canucks en Nashville Predators ligt veel dichter bij elkaar dan men in de media doet geloven. Waar in Game 1 de favorietenrol voor de Pacific Division winnaar met goed gevolg werd bestempeld, beten de Predators afgelopen nacht flink van zich af.

Voor de Europese kijkers bleven de eerste minuten van de wedstrijd een groot vraagteken. Door wat technische problemen stond er lange tijd video unavailable in beeld en vielen de fans bij een 1-0 tussenstand in de wedstrijd. Die 1-0 werd overigens gemaakt door de bezoekers uit Tennessee. Anthony Beauvillier schoot op aangeven van Filip Forsberg de puck al binnen twee minuten achter Casey DeSmith – die de geblesseerde Thatcher Demko zo goed als zeker door de gehele play-off campagne moet zien te loodsen –.

Dat beide ploegen ook in Game 2 aftastend aanvingen, bleek wel uit de schotenverhouding van 4:4 na twintig minuten. Tekenend voor het gebrek aan schoten zijn de drie powerplay mogelijkheden voor de Canucks in de eerste periode. In alle drie de gevallen bleef de ploeg van Rick Tocchet schotloos. Nashville pakte in de tweede het initiatief en zag haar inzet door treffers van Filip Forsberg en Colton Sissons meer dan beloond worden. Vancouver deed via Nikita Zadorov na een kwartier wat terug, maar het gevoel dat er een ommekeer zat aan te komen was niet echt te bekennen. Ook in de derde periode was het zoeken naar kansen en de niet gemaakte vuist door de blauwhemden werd door de empty-netter van Kiefer Sherwood bestraft, 4-1.

UP NEXT

Voor de neutrale kijker zal dit na al het sportieve geweld in Florida en Winnipeg aanvoelen als een “Europa League wedstrijd”, maar de serie ontvouwt zich langzaam tot kwalitatief de dichtst bij elkaar liggende ontmoeting. Andrew Brunette benutte de zwakke punten aan de kant van Vancouver en Rick Tocchet heeft een flinke kluif meegekregen zijn manschappen te formeren voor Game 3. In de nacht van vrijdag op zaterdag opent het bal in Tennessee voor de derde keer.

Tussenstand: Serie weer in evenwicht, 1-1

Cover photo: Fred Greenslade / The Associated Press

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen