UFC Update: George St. Pierre is free agent


Het was weer een roerige week in de UFC. Vorige week was al vol nieuws en dat is deze week niet anders. Legende George St. Pierre heeft verklaard dat hij nu een free agent is en dat zijn advocaat zijn contract met de UFC heeft laten ontbinden. Zoals gewoonlijk was ook Jose Aldo weer in het nieuws en werden er weer een aantal goede partijen geboekt voor aankomende evenementen.
George St. Pierre free agent
De UFC is weer een soap rijker. Na de soap met Jose Aldo, die elke dag weer nieuwe dingen aan het licht brengt, heeft de UFC nu ook een behoorlijke kluif aan welterweight legende George St. Pierre, ook bekend als GSP.
Maandag op de MMA Hour maakte George St. Pierre bekend dat zijn advocaten zijn contract bij de UFC hebben laten ontbinden. Volgens eigen zeggen is de Canadees nu een free agent en vrij om te onderhandelen met andere organisaties. Bellator en andere organisaties volgen de ontwikkelingen op de voet. Echter is de UFC van mening dat GSP nog steeds bij de organisatie onder contract staat. En zo zijn de loopgraven bemand. Aan de ene kant St. Pierre en zijn team, aan de andere kant de UFC. Het moddergooien kan beginnen. De advocaat van GSP, James Quinn, kwam met de volgende verklaring:

“I’ve done a lot of work in sports. When I read that contract, I was blown away by how restrictive it is. They’re basically tying him up for life. They have no rights and they own all of his licensing and all the other things. It’s unheard of in the other professional sports. And they won’t get away with it forever.”

Volgens Quinn heeft de UFC zichzelf in de vingers gesneden met een passage in het contract dat niet is nagekomen. In de passage staat dat wanneer GSP aangeeft klaar zijn voor een gevecht, de UFC in een tijdsbestek van 10 dagen de tijd heeft om de vechter een tegenstander te geven. Onlangs gaf GSP aan klaar te zijn om te vechten, maar kwam de UFC niet met een tegenstander op de proppen. De deadline verstreek en daarmee is volgens Quinn een vitaal onderdeel van het contract niet nagekomen. Daarop is ontbinding van het contract onvermijdelijk, alvorens de advocaat.


St. Pierre was naar eigen zeggen al een tijdje bezig met onderhandelen met oud eigenaar Lorenzo Fertitta. Echter kwamen de onderhandelingen in een impasse na de verkoop van de UFC aan WME-IMG. Dana White maakte alles nog een beetje erger door te zeggen dat de Canadees geen vechtersmentaliteit meer heeft, en dat hij zeer betwijfelde of GSP wel oprecht was. Dit leidde natuurlijk tot nog meer spanning. De UFC kwam naar buiten met de verklaring dat ze wel degelijk een tegenstander voor ‘Rush‘ hadden geregeld. Dat bleek niemand minder dan Robbie Lawler te zijn. GSP trok dat echter in twijfel, omdat Lawler werd aangeboden vlak nadat hij het gevecht tegen Cowboy Cerrone had geannuleerd. Wat ook een struikelblok bleek was de deal die de UFC met Reebok heeft. GSP zou graag zijn eigen sponsors op de kleding willen dragen, wat natuurlijk niet mogelijk is vanwege de exclusieve deal van Reebok.
St. Pierre verklaarde zelf ook op de MMA Hour dat ze er bijna waren. Met Lorenzo Fertitta hadden beide partijen bijna een overeenkomst bereikt. Echter veegde het nieuwe management van de UFC alle overeengekomen dingen resoluut van tafel. De UFC is ook van mening dat het een behoorlijk financieel risico zou nemen om de vechter weer aan het publiek te re-introduceren. GSP is daar echter kort over:

“To [come back], it would have been a win-win situation. I think now what happened with this situation, the biggest loser is the fans. I’m a loser. The UFC is a loser. Even the UFC is a loser. They would have made good money.”

En dat is waarschijnlijk 100% waar. Het ideale scenario was al geschetst. De oud kampioen St. Pierre, op UFC 206, in Toronto. Op eigen bodem, waar hij nog mateloos populair is. Als tegenstander kon de UFC kiezen uit Anderson Silva of grote vijand Nick Diaz. Helaas kan door dat scenario een grote streep worden gezet. Of toch niet?
Aan uitdagers heeft de legende in ieder geval geen gebrek. One Championship welterweight kampioen Ben Askren heeft de Canadees al uitgedaagd, mocht GSP niet terugkeren in de UFC. Middleweight kampioen Michael Bisping wilt ook wel een robbertje vechten met de Canadees. En ook Robbie Lawler wil graag tegen de legende vechten. Aan deze saga komt voorlopig nog geen einde. We houden jullie uiteraard op de hoogte!
Nick Diaz klaar om weer te vechten
Dana White heeft bekend gemaakt dat hij bezig is om de vechter voor een gevecht te boeken. Het gerucht dat hij op UFC 206 de kooi in zou stappen ging al langer de ronde, maar kan nu definitief naar de prullenbak worden verwezen. Beoogde tegenstander George St. Pierre is volgens eigen zeggen niet langer verbonden met de UFC en zal dus niet op UFC 206 vechten. Nick Diaz zelf wilt graag alleen grote gevechten, maar daardoor lijkt de spoeling van potentiële tegenstanders behoorlijk dun. Regerend welterweight kampioen Tyron Woodley is al geboekt. Die komt op UFC 205 uit tegen number one contender Stephen Thompson.
Robbie Lawler lijkt ook voor Diaz een reële optie. ‘Ruthless’ lijkt helemaal hersteld van de kanonskogel die hij van Woodley ontving op UFC 203. Ready for war again. Carlos Condit is ook iemand die weleens de volgende tegenstander van Diaz kan gaan worden. Echter is Condit na zijn roemloze nederlaag tegen Demian Maia niet geheel zeker of hij nog wel uit het juiste hout is gesneden. Condit werd door de Braziliaanse BJJ specialist geheel overrompeld.
En ook onze eigen Gegard Mousasi is kandidaat om de volgende tegenstander te worden. Mousasi heeft alle schroom van zich afgeworpen en is nu druk in de weer om zijn rijzende ster nog wat meer glans te geven. Of Diaz vindt dat de Nederlander ‘groot’ genoeg is om tegen te vechten zullen we even af moeten wachten.


Iemand die ook klaar is om weer los te gaan is Chan Sung Jung aka The Korean Zombie. En hij heeft ook al een tegenstander in gedachten, namelijk niemand minder dan legende BJ Penn. In de huidige UFC cultuur, waarin het gebruikelijk is geworden om simpelweg je volgende tegenstander aan te wijzen, kon de Koreaan zijn zin weleens gaan krijgen.
UFC ontslaat deel van personeel
Na Joe Silva en Dave Sholler zullen er nog meer mensen de UFC gaan verlaten. Deze zullen echter gedwongen het bedrijf moeten verlaten. WME-IMG gaat ongeveer 15% van het totale UFC personeel ontslaan. Volgens MMAjunkie zou het voltallige personeel van de UFC ongeveer 400 man zijn. De eerste slachtoffers zijn al gevallen. Tom Wright, general manager van UFC Canada is inmiddels al de deur gewezen. Garry Cook, het hoofd van international business development, is ook van zijn taken bevrijdt. En de guillotine ging vrolijk door. Marshall Zelaznik, chief content officer, kon ook zijn spullen pakken. Ken Berger, hoofd van UFC operations Asia, verliet ook de UFC via de achterdeur. En als laatste moest ook Jamie Pollack zijn biezen pakken. Pollack was UFC Senior Vice President of global content.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen