Namajunas vs Joanna 2: Allesbepalende Rematch


Even leek het erop dat het co-main event tussen Rose Namajunas en Joanna Jedrzejczyk van aankomende zaterdag niet zou kunnen doorgaan. Nadat de bus met vechters werd bekogeld door Conor McGregor was Rose zo erg van slag dat het gevecht twijfelachtig was. Gelukkig viel de schade mee en mogen we ons alsnog opmaken voor de langverwachte rematch.

POOLSE OVERHEERSER

Voor Joanna Jedrzejczyk is het gevecht even wennen. Na vijf geslaagde title defenses op rij verloor de destijds ongeslagen vechter haar titel aan Rose Namajunas. Voor het eerst in lange tijd zal Joanna dus aantreden als de uitdager. Bovendien is het lang geleden dat de Poolse niet overtuigend favoriet was voor aanvang van een partij.
Nadat Jedrzejczyk in 2014 door de UFC werd ingelijfd, bestormde ze de ladder van de strawweight-divisie. Met decision-overwinningen tegen Juliana Lima en Claudia Gadelha verdiende de Poolse al snel een titelkans. Ze moest het opnemen tegen Carla Esparza, de eerste strawweight-kampioen ooit. Met een TKO aan het eind van de tweede ronde kroonde Joanna zich tot de strawweight-koningin van de UFC.

ZEGEREEKS

Nadat de titel was veroverd, begon de Poolse aan een lange en indrukwekkende zegereeks. De manier waarop zorgde echter voor weinig enthousiasme bij de UFC-fans. In haar eerste title defense rekende Joanna af met Jessica Penne. Dit deed ze nog met een TKO aan het einde van de derde ronde. Vervolgens won ze echter alleen nog maar partijen via decision. Eind 2015 was Valerie Letourneau in vijf rondes niet sterk genoeg voor Joanna.
Ook een rematch tegen Gadelha werd op decision gewonnen door Joanna. Het heetgebakerde gevecht tegen landgenoot Karolina Kowalkiewicz verliep volgens hetzelfde patroon. De laatste succesvolle title defense tegen Jessica Andrade eindigde tevens in een decision. Dit patroon werd doorbroken met het verlies tegen Namajunas.

ROSE “THUG” NAMAJUNAS

Hoe anders is de carrière van Rose Namajunas verlopen. Waar Joanna weinig tegenslagen heeft gekend in haar weg naar de titel, kan datzelfde niet worden gezegd voor Rose. Namajunas heeft al eerder een titelkans niet weten te grijpen en schommelde vervolgens een tijdje tussen echte top en middelmaat. Toen ze echter weer haar kans kreeg  om de titel te grijpen, deed ze dat op spectaculaire wijze.
Na pas drie professionele gevechten bij Invicta maakte Namajunas de stap naar de UFC. Haar tijd bij Invicta sloot ze bovendien af met een decision-verlies tegen de Amerikaanse Tecia Torres. Na haar tijd bij Invicta stroomde Namajunas in bij de The Ultimate Fighter. In dat seizoen van TUF deden 16 vrouwen mee die gingen strijden voor de allereerste UFC Strawweight-belt. Hoewel Rose slechts als zevende geplaatst was maakte ze grote indruk.
Haar eerste partij won ze met een Rear-Naked Choke van Alex Chambers. Vervolgens verraste ze de nummer twee Joanne Calderwood met een Kimura submission. In de halve finale wist ze de eveneens verrassende Randa Markos ook met een Kimura submission te verslaan. In de finale, tevens dus een titelgevecht, was Carla Esparza echter te sterk voor Namajunas.

GEVESTIGD

Na het grote avontuur van TUF had Namajunas haar naam gevestigd in de UFC. Na overwinningen tegen Angela Hill en Paige VanZant met submissions stond er een rematch tegen Tecia Torres op de planning voor Namajunas. In een decision win na 3 rondes wist Namajunas zich te revancheren voor het eerdere verlies bij Invicta. Hierna kreeg ze echter haar eerste grote tegenslag te verwerken. Tijdens UFC 201 verloor Rose de title eliminator tegen Karolina Kowalkiewicz door decision. Dit gevecht werd tevens uitgeroepen tot fight of the night. Na een reboundoverwinning tegen Michelle Waterson kreeg Rose, bij gebrek aan andere kandidaten, alsnog een title shot tegen JJ.

ROSE VS JOANNA 1

Vooraf leek het een simpele partij. Joanna was al zes wedstrijden ongeslagen en was eigenlijk nauwelijks in de problemen gekomen. Alle partijen werden berekend en met een zelfde patroon gewonnen. Rose daarentegen had nog niet lang geleden verloren van Kowalkiewicz. Kowalkiewicz was vervolgens onderuit gegaan tegen Joanna. Een weinig hoopvol perspectief dus voor Namajunas. Verder mag genoteerd worden dan Namajunas slechts vierde stond op de ranking. Bij de bookmakers was JJ dus ook de torenhoge favoriet.
Aangezien Joanna het merendeel van haar partijen won via decision en Namajunas het merendeel van haar partijen won via Submission leken er twee opties mogelijk voor het einde van de partij. De partij eindigde echter in een daverende verrassing. Binnen twee minuten wist Namajunas een knockdown te scoren met een mooie right hook. JJ wist echter snel weer haar balans terug te vinden.
Niet lang daarna wist Namajunas de Poolse opnieuw naar de grond te slaan, ditmaal met een left hook. Hierna maakte Namajunas de partij af door Joanna een paar keer goed te raken op de grond. Zo wist de vrouw die nog nooit een TKO had gescoord te winnen van de koningin van de divisie die bekend stond om haar sterke striking. Een van de grootste upsets in 2017.

REMATCH

Het belooft dus een spannende rematch te worden tussen Joanna en Rose. Ondanks de dominante overwinning van Rose, de vorige keer, is Joanna licht favoriet bij de bookmakers. Volgens JJ zelf kwam het vorige verlies door een “bad weight cut”. Het valt dus te bezien of Joanna inderdaad de betere vechter is en dat het vorige verlies een incident was. Mocht Joanna opnieuw verliezen dan is de kans aanwezig dat ze stap zal maken naar flyweight om daar te proberen de titel te veroveren. Het is dus een rematch waar ongelooflijk veel op het spel staat.

Coverfoto: Esther Lin, MMA Fighting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen