Garcia versus Lipinets: de man van het moment pakt zijn spotlight?

Mikey Garcia
Mike Garcia vs Sergey Lipinets (Foto: Fight Network)

Floyd Mayweather is gestopt. ESPN brengt gevechten naar het open net. Is er eigenlijk nog wel een groot kijkcijferkanon in de bokssport te vinden? Zeker in een tijd waarin niet alleen boksorganisaties, maar ook de UFC en Glory in een pay-per-view-slop zitten is het zoeken naar de nieuwe grote man of vrouw. Na eerder te hebben gekeken naar Errol Spence Junior en Deontay Wilder, sluit het boksdrieluik van SportAmerika af met Mikey Garcia.

Een vechter is slechts zo sterk als zijn tegenstanders hem maken. De enige uitzondering daarop is misschien Muhammad Ali. Zelfs hij bereikte pas echt wereldwijde status toen Joe Frazier en George Foreman hem naar de troon staken. Mede dankzij de oprichting van HBO. Sugar Ray Leonard was niets zonder Roberto Duran, Marvin Hagler en Tommy Hearns. Mike Tyson had een harde klap in huis, maar die was niet voldoende om Evander Holyfield en Lennox Lewis af te stoppen. Zelfs Floyd Mayweather verkocht alleen echt goed tegen Oscar De la Hoya, Manny Pacquiao en Conor McGregor.

OP ALLE FRONTEN

Met die kennis in het achterhoofd is het interessant om Mikey Garcia nader te bestuderen. Hij mag zaterdag in de ring stappen tegen een concurrent in een nieuwe gewichtsklasse. Sergey Lipinets is lichtweltergewicht-titelverdediger in de IBF en dus is er alle reden om hem serieus te nemen. Dit is ook direct wat Garcia interessant maakt. Daar waar Spence en Wilder vooral moeten hopen dat mannen van gelijk gewicht een bepaald niveau halen, daar kan Garcia gewoon op zoek gaan naar de plek waar de actie is.
LEES OOK: DEONTAY WILDER EN DE ZWAARGEWICHTDIVISIE
Bewonderenswaardig is zijn vermogen om ook onder of boven zijn natuurlijke divisie de kansen aardig in kaart te brengen. Garcia is zelf wereldkampioen lichtgewicht bij de WBC. Voorheen had hij ook de gordels al eens in handen als vedergewicht en als juniorlichtgewicht bij de WBO. Die klassen mag hij dan achter zich hebben gelaten, maar zowel in het lichtgewicht, het lichtweltergewicht als het weltergewicht ziet hij voldoende uitdagingen. Te beginnen met Lipinets.

PURE KLASSE

Het heen en weer schuiven tussen divisies heeft Garcia in meerdere opzichten goed gedaan. Garcia viel immers in de eerste tien jaar van zijn loopbaan, ondanks wereldtitels in verschillende gewichtsklassen, niet direct op. Inmiddels is alles echter anders. Vooral dankzij misschien wel zijn meest aantrekkelijke prestatie tot nu toe. Bij zijn eerst gang naar de ring als lichtwelter wist hij Adrian Broner op de knieën te krijgen. Tegenwoordig geldt hij daardoor als één van de beste pure boksers van zijn generatie.

 
Broner mag dan net iets te vaak hebben verloren om tot de mondiale bokstop gerekend te mogen worden, dat neemt geen glans van de prestatie van Garcia weg. Juist omdat hij nog groeiende is. In twaalf ronden kwam hij geen seconde in de problemen. Wetende dat Broner het recentelijk nog Marcos Maidana, Shawn Porter en Paulie Malinaggi zeer moeilijk had gemaakt, zegt dit ook iets over de mogelijkheden van Garcia.

TEGENSTAND

De mogelijke tegenstand voor Garcia kan dus uit alle hoeken komen. Dit is dan ook precies de reden waarom hij misschien wel het meest geschikt is om het nieuwe kijkcijferkanon te worden. In de eerste plaats is er in zijn huidige divisie nog wat unfinished business in de vorm van kampioen Jorge Linares en landgenoot Robert Easter. Twee gevecht die best wel wat geld in het laatje kunnen brengen. Als het echter gaat om internationale aantrekkingskracht dan zal er wel nog wat meer nodig zijn.
LEES OOK: ERROL SPENCE EN DE WELTERGEWICHTDIVISIE
Een tegenstander die wel deze allure heeft is Vasyl Lomachenko. The Matrix heerst nu over de divisie die Garcia net verlaten heeft, juniorlichtgewicht, en zit zwaar verlegen om tegenstand. Als er ooit een Mayweather versus Pacquiao equivalent zich aandiende is het deze mogelijke ontmoeting wel. Garcia weet dat ook.

THUISWEDSTRIJD

Ook in eigen land zijn wat sterren te vinden waar hij wel wat mee kan. Net boven hem op de pound-for-pound-ranking staat Terence Crawford. Hij heeft zijn vier titels in het lichtweltergewicht, waar Garcia nu opduikt, net opgegeven. Zijn missie ligt in het weltergewicht tegen de Australiër Jeff Horn, daar waar Garcia ook graag naartoe wil. De mogelijkheden op commercieel vlak vullen zichzelf bijna in.

 
Net onder Garcia staat Spence. Ook hij heeft een gordel in het weltergewicht om zijn middel en is op de toppen van zijn kunnen aan het raken. Met Garcia als pound-for-pound nummer 6 zijn de nummers 2 (Lomachenko), 3 (Crawford) en 8 (Spence) natuurlijk ideale opties om grote sommen geld te genereren. Niet in de laatste plaats omdat Garcia al voor het gevecht met Broner durfde te stellen dat hij al deze tegenstanders wel onder ogen durfde te komen in de ring. Hij was toen nog vele kilo’s lichter dan hen. De toon was gezet.

LIPINETS

Als er zoveel opties zijn voor Mikey, wat moet hij dan met Sergey Lipinets? Niet direct een man die op enig lijstje, in wat voor vorm dan ook, voorkomt. In de eerste plaats is de uitdaging van Lipinets misschien wel veel groter dan velen vermoeden. Goed, zijn tegenstanders waren niet de groten der aarde, maar de Rus sloeg zich in dertien gevechten in drie jaar naar de wereldtitel in de IBF. De enige titel die niet in handen kwam van heersers Crawford en Julius Indongo.
LEES OOK: VROUWEN EN MMA-SUPERFIGHTS
Bovendien is Lipinets misschien niet de spraakmakende vechter die vele andere namen in dit artikel wel zijn, maar is hij wel zeer constant gebleken. De typische doorbijtersstijl die Russische boksers zo kenmerkt beheerst hij misschien wel het best van allemaal. Crawford bleef om die reden liever uit zijn buurt.
Het maakt hem dan ook eigenlijk gewoon een veel betere testcase voor Garcia dan bijvoorbeeld Linares of Easter. Als Garcia meer wil, dan zal hij vaker onder weerstand van zwaardere vuisten moeten laten zien wat hij waard is. Voor hij zelfs maar mag denken aan de snelle handen van Lomachenko of Crawford of het etaleren van toptechnieken met Spence, zal hij zich eerst van een tussenkampioen moeten ontdoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen