30-in-30 Season Preview: Baltimore Orioles


In 2017 presteerden de Baltimore Orioles ondermaats, mede door stevige regressie van Chris Davis en Mark Trumbo. Ook liet de rotatie, die tot de slechtste in MLB behoorde, te wensen over. Dit seizoen zullen de mannen 2017 van zich af willen schudden en laten zien waar ze toe in staat zijn.

— SPORTAMERIKA’S SEASON IN REVIEW 2017: BALTIMORE ORIOLES

Degene die de Birds op sleeptouw moet nemen is duidelijk: sterspeler Manny Machado. Helaas voor de Orioles is zijn toekomst bij Baltimore alles behalve zeker. De front office heeft in ieder geval geluisterd naar ons advies in de season review: ontdoe de rotatie van dure, ineffectieve werpers.

DE VRAAGTEKENS

Keuzes genoeg waren er te maken voor de O’s. De belangrijkste vraag was: Hoe kunnen we competitief blijven in een ultrazware AL East met de YankeesBlue Jays, Rays en de Red Sox? Het ultieme ruilmiddel is natuurlijk Manny Machado. De sterspeler, die deze winter heeft aangegeven graag voortaan als kortestop in actie te komen, ligt nog één jaar vast. Na dit jaar lijkt Machado onhoudbaar voor de Orioles. De keuze was tussen Machado ruilen en de rotation versterken of Machado ruilen voor een karrenvracht aan prospects. Uiteindelijk is er gekozen, zowel op de vraag met Machado als rond de vraagtekens in de rotatie, voor hetzelfde: (bijna) niets.

Kortestop Manny Machado lijkt aan zijn laatste seizoen in Baltimore te beginnen. (USA TODAY)

2018: STILZITTEN ALS JE GESCHOREN WORDT

Aan GM Dan Duquette de schone taak om pijnpunt van 2017 te verbeteren: de rotation. Ubaldo Jimenez, Jeremy Hellickson en Wade Miley vertrokken als Free Agents, dus opties te over. Daarvoor in de plaats werd één werper gecontracteerd: ex-Ranger Andrew Cashner (3.40 ERA in 2017) tekende voor een bescheiden twee jaar, waarin hij 16 miljoen dollar zal ontvangen.
Daarnaast bleef het eigenlijk vrij stil op de markt rondom de Orioles. Geruchten genoeg rond Manny Machado, maar daar werd zoals gezegd aan vastgehouden. Daardoor dienen vooral de bekende namen van vorig jaar het te gaan doen voor skipper Buck Showalter. De line-up is op papier immers nog steeds ijzersterk.

LINE-UP

In 2017 deed de line-up eigenlijk al voor weinig teams onder. Dit was een prestatie opzich, na de matige eerste helft van Machado, de tegenvallende Chris Davis (.216 slaggemiddelde met 26 homeruns) en ‘miskoop’ Mark Trumbo (.234/.289/.397 met 23 homeruns).

De opstelling waarmee aangetreden wordt, is wederom sterk. Tweedehonkman Jonathan Schoop beleefde in 2017 een absoluut breakout season (.296/.338/.503) met 32 homeruns en 105 RBI. Een plekje in het hart van deze line-up lijkt daarmee verzekerd voor het lid van Team Kingdom.
Daarnaast zal het plekje dat Machado vrijlaat op het derde honk worden overgenomen door de van de Rays overgekomen Tim Beckham. Hij bewees in 2017 al prima als leadoff hitter te kunnen fungeren. Daarachter liet ook outfielder Adam Jones al zien dat hij nog steeds meekan: voor .285/.322/.446 zouden de O’s opnieuw tekenen. Daarnaast zal rookie sensation Trey Mancini moeten bewijzen de ingeslagen weg in 2017 voort te kunnen zetten.
Mochten de Orioles écht competitief zijn, zal het maximale uit deze opstelling moeten worden gehaald. Dat betekent dat Trumbo en Davis de oude vorm weer moeten oppakken. Het vertrek van catcher Welington Castillo naar de Chicago White Sox zal worden opgevangen door veelbelovend talent Chance Sisco. Een andere naam om zeker in de gaten te houden voor 2018 is buitenvelder Austin Hays. Het 22-jarig talent staat te boek als één van de elite outfield prospects in de minor leagues. SportAmerika heeft over Hays en Sisco al uitgebreid geschreven in de Baltimore Orioles Prospect Watch 2018.

PITCHING STAFF: ROTATION

Het is treurig gesteld met de rotatie, ondanks het ontdoen van de ballast uit 2017. De nummer één starter luistert naar de naam Dylan Bundy. Van een ace is dan al niet echt sprake meer. De nummer vier overall pick uit 2011 liet mooie dingen zien, maar besloot 2017 met een ERA van 4.24. Daarachter is Kevin Gausman overgebleven (4.68 ERA). De rotatie zal verder worden gevuld door Cashner en rookie Gabriel Ynoa. Laatstgenoemde is voor cash overgekomen van de New York Mets, wat niet veel goeds beloofd.
De laatste plek wordt ingenomen door Chris Tillman, die zijn contract met één jaar verlengde bij de Birds. Na blessureleed was zijn ERA in 2017 bijna acht. Stellen dat de rotatie de achilleshiel van Baltimore is, lijkt een understatement.

Baltimore Orioles ‘ace’ Dylan Bundy. Wordt het eindelijk zijn jaar? (Karl Merton Ferron/Baltimore Sun)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Na een jaar vol blessures leek closer Zach Britton klaar om in 2018 ‘zijn’ bullpen weer te gaan aanvoeren. Helaas voor de mannen van Buck Showalter scheurde hij een spier in zijn voet en zal hij de eerste maanden van 2018 van de zijlijn moeten toekijken. Naast Britton beschikt Baltimore gelukkig over een aantal waardige vervangers, zoals 2017 interim-closer Brad Bach. Ook veteraan Darren O’Day en zijn merkwaardige manier van werpen is weer van de partij. Mychal Givens presteerde uitstekend in zijn vele optredens, 69 in totaal, in 2017 en lijkt een belangrijke rol te gaan vervullen. Deze bullpen zal zeker niet de reden zijn als de O’s tekort schieten.

CONCLUSIE 

De front office laat een uitstekende line-up in de steek door de rotatie niet te versterken. Cashner, Bundy en Gausman zullen zeer waarschijnlijk geen hoge ogen kunnen gooien. Het gevolg is dat zeer waarschijnlijk gebeurt wat in 2017 al gebeurde: het opboksen van de lineup tegen de incompetentie van de werpers. Een .500 record lijkt eigenlijk nu al buiten handbereik, mede door de uitstekende AL East waarin Baltimore actief is.
SportAmerika verwacht dat de andere teams in deze divisie de zaakjes net wat beter op orde hebben. Daarmee laat de front office de fans en het team in de steek bij waarschijnlijk de laatste kans in jaren. Nog één jaar Machado, verpest.

VERWACHT RESULTAAT: 5e (AL EAST)

Coverphoto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen