Jarrell Miller: Sleutelfiguur in het zwaargewicht


Er is altijd wel een volgende. Als er iets is wat vechtsporten interessant maakt, is het wel dat de volgende uitdaging altijd om de hoek wacht. In het geval van het boksen voor zwaargewichten luistert die volgende uitdaging naar de naam Jarrell Miller. Wie is deze Amerikaan?

Wie de bookmakers mag geloven, komt tot de ontdekking dat Miller op dit moment belangrijker is in het zwaargewicht dan dat de respectievelijke wereldkampioenen dat zijn. Hij wordt genoemd als de eerstvolgende opponent van zowel Deontay Wilder als van Anthony Joshua. Dat terwijl hij een maand geleden eigenlijk nog geeneens op de radar stond, ook niet bij SportAmerika.nl.

Boksen zonder kick

Miller heeft zich recentelijk snel omhoog gevochten in de wereld van het conventionele boksen. Een opvallende ontwikkeling, want de 29-jarige Brooklynite is al tien jaar actief bij de profs. Dat hij echter pas in zijn drie meest recente gevechten echt is gaan opvallen heeft vooral te maken met de manier waarop hij zijn sport is gaan beleven.

In de periode tussen 2009 en 2014 wisselde Miller zijn boksavonturen immers af met escapades in het kickboksen. De echte kenner kent hem bijvoorbeeld nog wel van zijn twee gevechten met Mirko Cro-cop in de organisaties K1 en Glory. Kickboksen en Muay Thai zijn dan ook zijn echte liefdes. Toch geldt nog altijd dat de verminderde populariteit van boksen niet is terug te zien op de loonstrookjes van de vechters en na de nederlagen tegen Cro-cop was de definitieve keuze voor één van de sporten dan ook snel gemaakt.

Noord-Amerikaanse titels

Die definitieve keuze heeft ertoe geleid dat Miller inmiddels ook gordels is gaan verzamelen. Vooral op zijn eigen continent is hij een gevreesd man geworden. Zo nam hij eerst Donovan Dennis (lange tijd zelf een rijzende ster) zijn WBA-NABA-titel af. Vervolgens versloeg Nick Guivas om ook de WBO-NABO-titel te pakken.
Met de gordels kwamen ook de grotere tegenstanders. In zijn meest recente gevecht, in november 2017, bracht de man uit New York voor zijn thuispubliek bijvoorbeeld de Pool Mariusz Wach een TKO toe. Wach was lange tijd een belangrijke speler in de strijd om de wereldtitels en nam het zelfs een keer op tegen Wladimir Klitsjko en Alexander Povetkin. Die twee bleken net als Miller een maatje te groot voor de man die naast die drie nederlagen ook 33 overwinningen boekte.

Dat Miller mannen als Wach, maar ook Gerald Washington, in de ring blijkt aan te kunnen en na tien jaar nog altijd zijn eerste nederlaag moet leiden, heeft hem in een goede positie gebracht. Nu recentelijk Luis Ortiz en Joseph Parker hebben verloren van de kampioenen, is het voor de bonden en organisatoren naarstig zoeken naar nieuw bloed. Het bloed van Miller bijvoorbeeld.

Geldmachine

Dat Miller voor Wilder een belangrijke belager is, lijkt voor zich te spreken. Wil het boksen zijn status binnen de vechtsportwereld behouden, dan zal een stevige strijd tussen twee sterke Amerikanen in de koningsklasse veel goeds kunnen doen. Dat hij echter ook voor de Brit Anthony Joshua van groot belang kan zijn, heeft met redenen te maken die nagenoeg identiek zijn.
Dat Joshua’s management, Matchroom Sports, Miller in de laatste maanden van 2017 aan zich wist te binden lijkt vooral uit commerciële overwegingen te zijn gebeurd. De kans dat de familie Hearn, de eigenaars van Matchroom, aan zagen komen dat een duel tussen Joshua en Wilder weleens heel moeilijk te maken zou worden is vrij groot. Om hun geldmachine, Joshua dus, toch tussen de andere geldmachines –in Las Vegas– te krijgen, was dus een andere Amerikaan van enige klasse nodig. Het liefst in eigen beheer om het gemakkelijk te maken.
Die dient zich nu aan in de vorm van de New Yorker. Die daar ook flink vocaal over is. “Laat hem maar eens naar Amerika komen, hij denkt veel te licht over ons”, aldus Miller. Daarmee doelde hij op het verslaan van Charles Martin, de Amerikaan die naar Londen kwam voor het eerste wereldtitelgevecht van Joshua.

Miller versus Duhaupas

Voor het zover is, staat er nog één obstakel in de weg. De man die de bijnaam Big Baby draagt, moet eerst nog een reeds geboekt gevecht winnend afsluiten. Op 28 april staat hij namelijk als co-main event in New York op de avond van Daniel Jacobs vs. Maciej Sulęcki. Zijn tegenstander daar is de Fransman Johann Duhaupas. Daar moet hij zijn pas verworven status als nummer 3 van de wereld waarmaken.
Miller is met zijn hoofd echter al bij Joshua. “Hij zal het zwaar krijgen. Hij is lang en heeft het altijd lastig tegen kleine mannen. Als hij tegen mij in de ring komt gaan alle remmen los.” Wordt vervolgd.

Foto: Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen