UFC 221: Romero versus Rockhold, interim-titelgevecht en grudgematch


Aankomend weekend staat in Perth, Australië een UFC-interimtitel op het spel als de top middengewichten Luke Rockhold en Yoel Romero elkaar ontmoeten in de octagon. De winnaar van dit gevecht mag het in de toekomst op gaan nemen tegen de huidige UFC kampioen Robert Whittaker.
*EDIT* Yoel Romero heeft zijn gewicht niet gehaald dus hij maakt geen kans op de interimtitel. Luke Rockhold is bij winst wel verzekerd van de interimtitel.

TITELGEVECHT GEANNULEERD

In eerste instantie zou contender Rockhold tegen regerend UFC-middengewichtkampioen Robert Whittaker het main event van deze card zijn. Echter moest de Australische vechter afhaken met een staphinfectie.  Deze infectie was op een gegeven moment zelfs levensbedreigend. Gelukkig gaat het inmiddels aan de betere hand met Whittaker, al zal het nog een tijd gaan duren voordat hij zijn rentree kan gaan maken.

INTERIMTITEL

Gelukkig voor de UFC stond Yoel “Soldier of God” Romero te popelen langs de zijlijn. Sinds zijn nederlaag tegen Whittaker heeft de Cubaanse worstelaar geen gevecht meer gehad. Er is hem dus alles aan gelegen om weer zo snel mogelijk een rematch met de kampioen te krijgen. Dit kan hij bereiken door Rockhold te verslaan en zo de interimtitel te pakken in het middengewicht. Romero zal niet de grote publiekstrekker in Australië zijn die Whittaker wel is, maar het is een matchup waar men zeker naar uit mag kijken.

Foto: Archief

ROCKHOLD’S REDEMPTION

Twee jaar geleden stond Luke Rockhold aan de top van de voedselketen in het middengewicht. De Amerikaan had net de UFC-titel gewonnen nadat hij zijn landgenoot Chris Weidman op TKO had verslagen. Nadat zowel een directe rematch alsmede een gevecht tegen Jacare Souza niet doorgingen kwam zijn eerste titelverdediging tegen de Britse veteraan Michael Bisping.
Ook dit was voor Rockhold geen nieuwe tegenstander, hij had Bisping immers al in 2014 via submission verslagen. Deze keer was de uitkomst echter geheel anders. Was het arrogantie, onderschatting of de druk van het zijn van de kampioen? Bisping ging furieus van start en kreeg Rockhold al in eerste ronde tegen het canvas. Een nieuwe kampioen was geboren en een van de grootste upsets in de historie van de UFC was een feit.

Daarna was het een tijd lang stil rondom de ex-kampioen, mede door toedoen van een hoop blessureleed. Tot hij in 2017 van trainingskamp verwisselde. Onder de hoede van de Nederlandse trainer Henri Hooft werd Rockhold klaargestoomd voor een terugkeer in de octagon. Oud WSOF-kampioen David Branch moest in de tweede ronde aftikken dankzij de dadendrang van Rockhold. Hij had maar één missie, het terugveroveren van de UFC-middengewichttitel. Die kans zal hij nu gedeeltelijk krijgen in de vorm van een interim, maar dat is niet genoeg voor hem.

ROMERO GAAT VOOR GOUD

Voor Yoel Romero staat er misschien nog wel meer op het spel. De Cubaan won in een ver verleden al een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Australië, hij is nu terug Down Under om voor goud te gaan. En Romero heeft haast, want ondanks zijn fysieke kracht komt hij wel op een leeftijd dat hij over zijn prime is. The Soldier of God wordt dit jaar immers 41 jaar oud. Om een vergelijking te maken, zijn tegenstander is 33 jaar oud en de regerend kampioen Whittaker is 27 jaar oud. Het voordeel is wel dat Romero een hoop levenservaring heeft. Hij weet hoe het is om op het grootste toneel te moeten schijnen.

Zijn laatste gevecht dateert van juli 2017. Toen vocht Romero in een rechtstreeks duel met Whittaker om de UFC-interimtitel in het middengewicht. Dit alles omdat de toenmalige kampioen Bisping geblesseerd was. Tegen alle odds wist Whittaker het gevecht naar zich toe te trekken. Ondanks zijn opgelopen blessure aan het been was de Australiër in de vijfde ronde de frissere vechter.
Romero staat nu dus op een belangrijk kruispunt in zijn MMA-carriere. Wint hij dit gevecht, dan komt er een rematch tegen Whittaker aan zodra deze fit is. Gaat dit gevecht verloren dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat dit de laatste kans was voor de Cubaanse worstelaar. Voor Rockhold tikt de klok minder hard, maar ook hij wil weer aanspraak maken op de UFC titel. Voor beide vechters staat er dus een hoop op het spel, hopelijk vertaalt het zich ook naar vuurwerk in de octagon.
Coverphoto: Flickr/The Commons, Topphoto: UFC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen