UFC 205 Preview: Can't wait!


UFC 205 is om de hoek en we pakken bij Sport Amerika groots uit. Later op de dag zal een stuk met de picks van een aantal doorgewinterde fans online komen. Zelf blikten we ook even vooruit op de acht mooiste partijen.
Conor McGregor vs Eddie Alvarez
DE partij waar het meeste op het spel staat is de kraker tussen Conor McGregor en Eddie Alvarez. De Ier wordt bij winst de eerste vechter ooit in de UFC die twee titels tegelijk in zijn bezit heeft. Maar het wordt een hels karwij. Eddie Alvarez zal zich zeker niet als een mak lammetje naar de slachtbank laten lijden.
McGregor heeft in zijn laatste partijen tegen Nate Diaz zich wel van een andere kant laten zien. Vooral in de tweede partij op UFC 202 toonde de Ier karakter en de absolute wil om ten koste van alles de partij naar zich toe te trekken. Hij had wel opnieuw problemen met zijn cardio, maar toonde verrassend goede takedown defense. Iets wat hem in de pot tegen Alvarez zeer zeker van pas zal komen. De val terug naar 155 pond zal hem goed doen. Op 170 komt hij duidelijk niet goed genoeg uit de verf, en de extra ponden die hij mee moest torsen gingen duidelijk ten koste van zijn conditie. Hij had in de latere rondes niet veel energie meer over en moest echt op zijn tanden bijten om Nate Diaz van zich af te houden.
Op 155 zullen zijn stoten meer kracht en meer snelheid hebben dan op 170. En dat is slecht nieuws voor Eddie Alvarez. McGregor bezit op de lagere gewichten geweldige knockout power, getuige van zijn gewonnen partijen. Het wordt voor McGregor zaak Alvarez snel naar achteren te drukken, maar met beleid. De geschiedenis heeft uitgewezen dat wanneer ‘The Notorious’ in de eerste rondes vol voor de knockout gaat, hij snel aan effectiviteit inboet in de latere rondes als hij zijn tegenstander niet weet te breken.
McGregor heeft de kracht van Alvarez nauwkeurig bestudeert en de focus lag op het worstelen en de takedown defense. Alvarez drukt zijn tegenstander graag tegen de kooi aan, en probeert gestaag zijn tegenstander naar de grond te krijgen.
Dat betekent echter niet dat Alvarez een one trick pony is. De vechter uit Philadelphia is staand een bekwame vechter, want het lukt niet iedereen om Rafael dos Anjos te stoppen. In dat gevecht werd duidelijk dat één goede stoot van Alvarez een startsein is voor een regen aan stoten. Alvarez wisselt goed af, en gaat van lichaamstoten gemakkelijk over in uppercuts en links-rechts combinaties.
Degene die de ander zijn wil op kan leggen zal als winnaar uit de strijd komen. Kan McGregor het gevecht staande houden, of gaat Alvarez er een worstelmatch van maken?
Tyron Woodley vs Stephen Thompson
Het duel tussen Woodley en Thompson is het gevecht om de welterweight titel, die nu nog om de middel van Woodley hangt. Woodley pakte op UFC 201 de titel af van Robbie Lawler, op zeer indrukwekkende wijze. Met schijnbewegingen wist hij ‘Ruthless’ uit de tent te lokken en haalde vervolgens verwoestend uit. De overwinning van Woodley stuurde een behoorlijke schokgolf door de welterweight divisie heen. Maar nu dient zich een nieuwe, grote uitdaging aan voor de kersverse kampioen. Zijn eerste titelverdediging is tegen number one contender Stephen ‘Wonderboy’ Thompson. Qua stijl gezien is het een zeer moeilijk gevecht voor ‘The Chosen One’ Woodley. Wonderboy is met zijn karate achtergrond een vechter die graag het gevecht op afstand houdt, om met zijn sterke trappen door te komen.
Woodley deed daarom in de aanloop naar UFC 205 een beroep op Sage Northcutt. De vechter heeft een stijl die enigszins in de buurt komt van die van Wonderboy. Echter is Thompson zeer uniek, maar het is slim geweest van ‘The Chosen One’ om Northcutt als trainingspartner te kiezen. Thompson trainde op zijn beurt veel met voormalig middleweight kampioen Chris Weidman, een begenadigt worstelaar en tevens ook deelnemer op UFC 205.
Waar liggen de kansen voor de kampioen? Hij zal snel de afstand klein moeten maken en het gevecht ‘dirty’ maken. Dat betekent veel worstelen, en Thompson in de clinch met stoten bewerken. Ook zal hij veel schijnbewegingen uit moeten voeren, want Wonderboy weet dat één stoot van Woodley genoeg kan zijn. Hier zal de kampioen gebruik van moeten maken. Thompson heeft nog nooit tegen iemand gevochten die zo hard slaat als Woodley. Wordt de cardio van Woodley een probleem? De vechter is met zijn uitpuilende spieren een blok graniet, maar dit betekent ook dat de vele spieren meer zuurstof nodig hebben. Dit werd in voorgaande partijen wel een probleem. De output van Woodley werd in de latere rondes beduidend minder en het is de vraag of er voldoende aandacht aan dit probleem is geschonken. Woodley zal ook geduldig moeten zijn, en niet roekeloos op Thompson af moeten stormen. Geduld is een schone zaak, en hij zal zijn moment zorgvuldig moeten uitkiezen. Omdat Wonderboy een stance heeft waarbij hij zijn been snel kan lanceren, kan het voor Woodley weleens slim zijn om met low kicks te beginnen en het standbeen beurs proberen te trappen.
Voor Thompson wordt het zaak om het gevecht op afstand te houden. Daar is hij het meest effectief. Hij zal beducht moeten zijn op de kanonskogel die onder de handschoen van Woodley’s rechterhand schuilt, en zijn takedown defense zal zeer scherp moeten zijn. Als Wonderboy de afstand groot kan houden, heeft hij een grote kans om te winnen. Met zijn harde en tevens bliksemsnelle trappen kan hij Woodley zodanig op afstand houden, dat de kampioen gefrustreerd kan raken. Zijn soepele techniek en zijn geweldige lenigheid zijn menig tegenstander al teveel geworden. Wordt dat het ook voor Woodley?
Joanna Jedrzejzcyk vs Karolina Kowalkiewicz
Het eerste titelgevecht van de avond zal een Poolse aangelegenheid worden tussen kampioene Joanna Jedrzejczyk en Karolina Kowalkiewicz. Kampioene Jedrezejczyk is nog steeds ongeslagen en sloeg in haar laatste partij de uitdaging van de number one contender Claudia Gadelha, genadeloos af. De eerste twee rondes werden fel bestreden, maar in de laatste rondes kwam de kwaliteit en de geweldige cardio van de Poolse bovendrijven. Tot en met de laatste minuut van het gevecht bleef haar output hoog, terwijl tegenstander Gadelha snakte naar adem. Kowalkiewicz verraste vriend en vijand door in haar laatste partij Rose Namajunas te verslaan.
Jedrejzczyk is een indrukwekkende kampioene met schrikbarende power en snelheid. Ze maakte onlangs de overstap naar American Top Team en met dat team als steun lijkt ze nog onoverwinnelijker dan eerst. Het wordt interessant om te zien wat de samenwerking met ATT haar op zal leveren. Ze blijft natuurlijk een geweldige vechtster met goede muay thai techniek. Ze stort zich als een haai op een bloedende zeehond wanneer ze haar tegenstandster ziet wankelen. Een lawine aan stoten en ellebogen dalen dan neer op het arme gelaat. Als ze een zwak punt heeft, dan is dat wel haar groundgame. Aanvallend kan ze op de grond geen potten breken, verdedigend wordt ze wel steeds beter. Het zal echter nooit haar sterke punt worden.
Karolina Kowalkiewicz is een kleine, felle vechtster die er ook van houdt om het gevecht ‘dirty‘ te maken. Ze bevindt zich graag in de clinch waar ze met felle ellebogen en gemene knietjes schade toebrengt aan haar tegenstander. Ook weet ze op gezette tijden met krachtige slagenwisselingen te komen, echter heeft ze niet evenveel power als JJ. En dat kon weleens een probleem worden. Als ze er voor kiest om er een ‘slugfest‘ van te maken, kon ze weleens aan het kortste eind trekken. Het wordt voor haar zaak om goed haar momenten te kiezen om de kampioene pijn te doen.
Chris Weidman vs Yoel Romero
Ondanks dat er in dit gevecht geen titel op het spel staat, heeft deze partij grote gevolgen voor de winnaar. Die kon weleens als eerste aan de beurt zijn om de middleweight kampioen Michael Bisping uit te dagen. Maar voor het zover is zullen ze eerst elkaar moeten bestrijden. Weidman is de oud kampioen en is er naarstig op gebrand zijn titel terug te halen. ‘All American‘ is bekwaam op zijn voeten en heeft natuurlijk zijn sterke worstelen om op terug te vallen. Hij is ook heer en meester wanneer hij het tempo van de partij bepaalt, en zijn tegenstander in zijn achteruit kan zetten. De vraag is, kan hij dat ook tegen Romero? Weidman speelt in MSG een thuiswedstrijd, kan hij de extra druk om te winnen op eigen bodem aan?
Romero is met zijn 39 jaar vrij oud, maar dat zou je totaal niet zeggen als je hem aan het werk ziet. Met een gebeeldhouwd lichaam en soepel bewegingen is hij een atletisch wonder. Ook hij heeft worstelen als achtergrond, en heeft zelfs op de Olympische Spelen geworsteld. Hij is echter zeer comfortabel op de voeten, en gebruikt het worstelen niet per se als aanvalswapen. Het grote gevaar van Romero is zijn oerkracht. Dit werd duidelijk tegen bijvoorbeeld Lyoto Machida en tegen Jacare. Hij is verrassend licht op zijn voeten en explosief, maar heeft als minpunt zijn cardio. Zijn grote spieren hebben veel zuurstof nodig, en dat kon er weleens toe leiden dat de Cubaan snel buiten adem zal zijn. Echter is dit probleem al langer bekend, en waarschijnlijk heeft de ‘Soldier of God‘ aan dit probleem gewerkt. Voor Romero kon het weleens de laatste kans op UFC gold zijn. Met zijn 39 jaar is het nog maar de vraag of hij nog lang kan concurreren met zijn jongere collega’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen