De kalender geeft inmiddels november aan en dat betekent dat de eerste maand van het nieuwe NHL-seizoen is afgesloten. Van verrassende nummers één in de divisies, tot outsiders onderaan de lijsten. Canada Boppe en een “tornado” in Raleigh. Bij SportAmerika tijd voor het eerste Team of the Month van dit seizoen.
Door: Dennis Bakker en Hans Mulder
C | CONNOR MCDAVID (EDMONTON OILERS)
Stats: 7 GP, 7G, 9A, 16P, 22:18 ATOI, 17,9 S%, +1, 4PPG, 5PPA
Connor McDavid laat er in de eerste weken van dit seizoen geen twijfel over bestaan wie op dit moment de beste speler ter wereld is. Sinds zijn debuut is hij één van de paradepaardjes van de NHL en ook in 2021-2022 stelt de captain van de Edmonton Oilers niet teleur. Razendsnel, technisch enorm begaafd en ook nog eens met oog voor medespelers. Perfectie zal ook in het ijshockey niet bestaan, maar in de persoon van Connor McDavid komt het enorm dichtbij.
Na een teleurstellend postseason werd deze zomer Zach Hyman aan het roster toegevoegd. Tijdens de voorbereiding had de voormalig Maple Leaf al een klik met McDavid. Samen met Leon Draisaitl moeten zij, zeker op de powerplay, de tegenstander de stuipen op het lijf jagen. Al in de eerste wedstrijd van het seizoen sloeg dit driekoppig monster toe. Op aangeven van McDavid en Draisaitl scoorde Hyman laat in de tweede periode tegen de Vancouver Canucks, op de PP, zijn eerste goal namens de Oilers. Connor McDavid zelf bleef in dat duel verstoken van een goal, maar dat veranderde in de tweede.
EERSTE HATTRICK
In de Battle of Alberta schoot McDavid drie keer met scherp en mocht daardoor zijn elfde hattrick in de NHL bijschrijven. Hij stond daarmee op vijf punten na twee wedstrijden. Voor een gewone sterveling een gemiddelde dat niet is vol te houden, maar tot nu toe slaagt McDavid wonderwel in die missie. Ook tegen de laagvliegende Ducks en Coyotes noteerde de captain drie punten. Tegen Anaheim in de vorm van een goal en twee assists en tegen de Desert Dogs draaide McDavid dit om. Het bracht hem na vier wedstrijden al op een puntentotaal van elf. Met twee assists tegen de Vegas Golden Knights maakte hij er op 22 oktober al dertien punten van.
Aan de hand van hun magistrale captain hadden de Oilers de wind flink in de zeilen. De ploeg begon het seizoen met vijf overwinningen op rij en behoorde daardoor tot het laatste groepje ongeslagen teams. Die status ging verloren tegen de Philadelphia Flyers. In de ruim 25 minuten die McDavid op het ijs stond, kwam hij tot een goal en één assist. Met 9 SOG vestigde hij een seizoensrecord tot dat moment. Een 5-3 nederlaag kon hij echter niet voorkomen.
In de laatste wedstrijd van de maand, tegen de Canucks, moest de centre het doen met slechts één punt, een assist op de goal van Draisaitl. Het was de eerste en enige wedstrijd in oktober waarin Connor McDavid niet minimaal twee punten noteerde. Het duel werd met 2-1 gewonnen, waardoor de Oilers oktober afsloten met een 6-1-0 record.
LW | ALEX OVECHKIN (WASHINGTON CAPITALS)
Stats: 8 GP, 9G, 6A, 15P, 21:16 ATOI, 25,0 S%, +7, 2PPG, 3PPA
De beste pure goalgetter van zijn generatie mag niet ontbreken in ons eerste Team van de Maand. Alex Ovechkin is inmiddels de dertig ruimschoots gepasseerd, maar de sleet zit er nog bepaald niet op bij deze Russische scherpschutter. De Great Eight heeft zijn zinnen gezet op het all-time record van Wayne Gretzky — 894 goals –. Het gaat wat ver om te zeggen dat hij The Great One op z’n hielen zit, maar hij is in de eerste maand van dit seizoen wel weer een plekje opgeschoven op de topscorerslijst. Ovechkin is Marcel Dionne voorbij en heeft Brett Hull, die vierde staat, bijna te pakken.
Alex Ovechkin heeft nog even de tijd om het record van Gretzky aan te vallen. De 36-jarige Rus zette zijn krabbel onder een nieuw contract dat hem tot de zomer van 2026 aan de Capitals bindt. Aan het einde van dat contract, dat hem een slordige $ 9,5 miljoen op jaarbasis oplevert, is Ovi een veertiger. Dit aanzienlijke contract kan slecht uitpakken voor de Caps, maar voorlopig vertoont Ovechkin de kenmerken van een goede wijn. Hoe ouder, hoe beter. In de 45 wedstrijden die hij vorig seizoen speelde, kwam hij tot 24 goals. In de jaren daarvoor respectievelijk tot 49, 51 en 48. Daarmee legde de Rus de criticasters het zwijgen op. Na 2017, waarin Ovechkin “slechts” 33 keer doel trof, zou hij zijn beste tijd hebben gehad.
DIONNE AL TE PAKKEN
Om maar direct duidelijk te maken dat het hem ook dit seizoen menens is, begon Ovi het seizoen met vier punten tegen de New York Rangers. De arme Blueshirts kregen met 5-1 klop en alleen bij de 3-0 van Hendrix Lapierre was Ovechkin niet betrokken. Zelfs scoorde hij twee keer en daarnaast was hij twee keer als aangever betrokken bij een goal. Niet slecht voor iemand die een maand eerder zijn 36e verjaardag vierde. Dankzij die treffers was hij op de all-time topscorerslijst Marcel Dionne (731 goals) gepasseerd. In de rijke geschiedenis van de NHL hadden nu nog slechts vier spelers vaker gescoord dan de in Moskou geboren Alex Ovechkin.
De volgende halte heet Brett Hull en ook die nadert Ovechkin in rap tempo. Tegen de Devils haperde de Russische motor even, maar in de laatste vier wedstrijden van oktober was Ovechkin weer bij de pinken. Tegen Calgary, Detroit en Arizona was de winger goed voor één treffer en op bezoek bij de Senators trof Ovechkin zelfs twee keer doel. Hij bracht daarmee zijn totaal op negen doelpunten in de maand oktober, maar daar voegde hij ook nog zes assists aan toe. Dat de Capitals in elk van de eerste acht wedstrijden van het seizoen minimaal één punt pakten, was dan ook niet geheel toevallig. Hun Russische grootmeester was in bloedvorm en dat blijft in Washington nooit onopgemerkt.
RW | KYLE CONNOR (WINNIPEG JETS)
Stats: 8 GP, 7G, 7A, 14P, 20:28 ATOI, 18.9 S%, +5, 1 PPG, 3 PPA
Die andere Connor is de minst bekende van deze drie toppers, maar in Winnipeg lopen ze weg met deze winger. De Jets worden toch wel gezien als een dark horse in de Western Conference, maar begonnen niet overdreven sterk aan dit seizoen. Daarbij raakten ze ook nog Blake Wheeler en Mark Scheifele kwijt aan het zogenaamde Covid-protocol en was het dus aan iemand anders om de kar te trekken. En daar komt Kyle Connor in beeld. Eigenlijk vanaf zijn eerste stappen in de NHL maakt deze 24-jarige Amerikaan naam als doelpuntenmaker pur sang en dit seizoen is tot nu toe geen uitzondering.
In 2016-2017 kreeg Connor twintig wedstrijden de tijd om aan het niveau te wennen. Met twee goals en vijf punten eiste hij niet direct een plek in de spotlights op, maar hoe anders was dit in zijn tweede seizoen. Met 31 goals moest hij dat jaar alleen Patrik Laine voor zich dulden op de topschutterslijst. De Fin had ’t met 44 treffers behoorlijk op z’n heupen. Laine wist dit niveau niet vast te houden, maar Connor ontpopte zich meer en meer als de doelpuntenmaker die elk team zich wenst. Tijdens het afgebroken 2019-2020 verschalkte de nog altijd jonge Connor liefst 38 keer de vijandelijke goalies.
KOUDE START
Kyle Connor scoorde dit seizoen de eerste goal namens de Winnipeg Jets. Daarmee was hij de enige die nog een klein beetje plezier beleefde aan de met 5-1 verloren seizoensouverture in Anaheim. Toen daarna ook nog verloren werd van de Sharks begon men zich in Manitoba zorgen te maken. Die 4-3 nederlaag leek in elk geval Kyle Connor wakker te schudden. De Jets verloren ook hun derde wedstrijd, maar tegen de Wild schoot de winger weer eens uit z’n slof. Met twee goals en een assist had Connor een belangrijk aandeel in het eerste punt. Minnesota won in OT.
Met deze wedstrijd loste Connor een waarschuwingsschot. Met dit duel zette hij de toon voor de volgende wedstrijden. Connor begon tegen de Wild aan een point streak die tot en met het einde van de maand zou duren. De eerste thuiswedstrijd van ’t seizoen, weer tegen de Ducks, leverde dit keer een 5-1 zege op en met twee goals en één assist was Connor opnieuw bij drie treffers betrokken. In de drie duels die daarop volgden, was hij goed voor een totaal van zes punten. Eén keer scoorde hij zelf en vijf keer was hij betrokken als aangever. Met een goal tegen de Sharks sloot Kyle Connor een productieve maand af. Zijn veertien punten leveren hem een meer dan verdiende plek in ons Team of the Month op.
D | KEVIN SHATTENKIRK (ANAHEIM DUCKS)
Stats: 10 GP, 3G, 7A, 10P, 19:23 ATOI, 21.4 S%, +6, 8 PIM
Voorafgaand aan het seizoen, zullen er weinig kenners Kevin Shattenkirk als beste verdediger van oktober genoteerd hebben. Echter hing de vlag in huize Shattenkirk op 1 november toch echt boven het hoogste schavot. Met tien punten (drie goals, zeven assists) heeft de 32-jarige verdediger in Anaheim van alle verdedigers de meeste verzameld. Met 19:23 minuten op het ijs gemiddeld en een 21.4% schietgemiddelde, is het duidelijk dat de Amerikaan op een ijshockeywolk zweeft.
Ondanks zijn bliksemstart, zijn er toch redenen voor twijfels. Anaheim Ducks is een team van uitersten op het ijs. Waar men aanvallend op 31 treffers een derde plaats in NHL bezet, is 34 treffers tegen eveneens goed voor een derde plaats. Echter is deze bronzen plak goed voor de derde, slechste verdediging tot dusverre — na Arizona Coyotes (38) en Chicago Blackhawks (37). De aanvallende intenties zijn in Anaheim net zo aanwezig als ik Windy City, naast de 31 treffers voor bezetten ze met 313 schoten op doel de tweede plaats.
BESTE SEIZOENSSTART OOIT
De tien punten in evenzoveel wedstrijden betekent voor de Stanley Cup winnaar van vorig seizoen de beste start van een seizoen ooit. Shattenkirk werd hiermee pas de tweede verdediger in de geschiedenis van Anaheim Ducks, die in zijn eerste tien wedstrijden ook daadwerkelijk tien of meer punten heeft genoteerd. Het record deelt hij nu met James Wisniewski. In het seizoen 2009 – 2010 kwam de verdediger niet alleen in het nieuws vanwege een gigantische beuk aan het adres van voormalig ploeggenoot Brent Seabrook, maar vestigde hij tevens als eerste het tien-punten-record.
D | MORITZ SEIDER (DETROIT RED WINGS)
Stats: 9 GP, 0G, 8A, 8P, 22:26 ATOI, 13 S, 8 PIM
Bij SportAmerika proberen we verder te kijken dan puur en alleen naar de statistieken. Het verhaal achter de speler, passend bij zijn prestaties op het ijs is minstens zo belangrijk in de overweging. Na Shattenkirk hadden we naast hem enfant terrbile Antony de Angelo (2G, 7A), Roman Josi (3G, 6A) of Aaron Ekblad (3G, 6A) kunnen posteren. Toch kiezen wij voor rookie Moritz Seider naast Shattenkirk op de blue-line.
De 20-jarige Duitser werd voorafgaand aan het seizoen al door de redactie getipt als kandidaat winnaar voor de Calder Trophy. Na de eerste maand NHL is zijn quotering gestegen van kanshebber, naar één van de favorieten. Waar number one kandidaat Cole Caufield van Montreal Canadiens een stapje terug richting AHL doet, glinstert de ster genaamd Seider met de dag hoger en feller aan de NHL-hemel.
AL VANAF DAG ÉÉN IN FEUER UND FLAMME
Het was vanaf het begin van het offseason duidelijk. Moritz Seider moest en zou het roster van Detroit Red Wings halen. In de media kreeg de verdediger meer dan voldoende aandacht en het was afwachten hoe de jonge Europeaan met de druk om zou gaan. In de preseason wedstrijden liet Seider zien, dat hij niet snel van zijn stuk te brengen is. Het leverde de zesde overall pick van de 2019 Entry Draft op 11 oktober jongstleden een definitieve plek op het Red Wings roster op.
Drie weken later heeft de Duitse verdediger in zijn eerste maand NHL meteen de Rookie of the Month Oktober binnen gehengeld. Het is voor het eerst sinds Dylan Larkin in november 2015, dat de prijs weer richting Detroit komt. (Afgelopen nacht voegde hij zich bij Reed Larson — 1977 – 1978 — voor langste puntenreeks in de historie van Detroit Red Wings).
G | FREDERIK ANDERSEN (CAROLINA HURRICANES)
Stats: 7 GP, 7-0-0, 1 SHO, 1.29 GAA, .956 sv%, .857 QS%, 8.7 GSAA
In het eerste Team of the Month van het seizoen is er uiteraard ruimte ingeruimd voor een Carolina Hurricane. De ploeg uit Raleigh sloot oktober af met een 8-0-0 record. Het werd niet alleen de beste seizoensstart uit de geschiedenis van Carolina, maar ook het achtste team uit de NHL-geschiedenis met een start van minimaal acht wins (Florida Panthers behaalden dit seizoen eveneens een 8-0-0 record, red). Ditmaal wordt de eer hoog gehouden door goalie Frederik Andersen.
Voorafgaand aan het seizoen waren diverse media zeer kritisch op GM Don Waddell. Met een aantal onverklaarbare moves, maakte hij er op papier een waardeloos off-season van. Dougie Hamilton vertrok, breakout sensatie Alex Nedeljkovic vertrok alsmede goalies twee en drie: Petr Mazek en James Reimer. Op 28 juli 2021 tekende Frederik Andersen voor de opvulling van de leegte onder de lat. Na vijf jaar Toronto keerde de 32-jarige Deen terug bij de franchise die hem in de 2010 NHL Entry Draft — zonder overeenstemming te bereiken — als 187e oppikte.
I FLAMMER
Een kleine maand in het reguliere seizoen verder en geen enkele fan in North Carolina zal rouwig zijn om de komst van de goalie. Met een 7-0-0 record sloot de doelman oktober foutloos af en noteert de Deen een 1.29 GAA en .956 sv%. Bovendien werd hij pas de vierde goalie, die in zijn eerste zeven wedstrijden bij een nieuw team winnend afsloot. Hiermee voegt Andersen zich bij Bob Froese (8W / Philadelphia Flyers), Martin Jones (8W / Los Angeles Kings) en Wayne Thomas (7W / Montreal Canadiens). In zes van zijn zeven wedstrijden incasseerde hij twee of minder tegendoelpunten en en passant werd zijn twintigste shutout uit zijn carrière een feit. In totaal heeft de Deen nu 233 wins verzameld sinds zijn debuut in het seizoen 2013 – 2014.
Eervolle vermelding: G | Jacob Markstrom (Calgary Flames)
COACH OF THE MONTH | DON GRANATO (BUFFALO SABRES)
Als er één iemand aanspraak mag maken op de titel Manager of the Month Oktober is het wel Don Granato. Tegen alle verwachtingen in bezetten Buffalo Sabres op het moment van schrijven de derde plaats in de Atlantic Division.
Granato nam in maart het stokje over van Ralph Krueger en kreeg de ondankbare taak om met een middelmatig roster er het beste te van maken. De voorspelde pallet met zure appels lijkt plaats gemaakt te hebben voor een bak met rozengeur en maneschijn. Met een 5-2-1 record sluitten de Sabres — nog altijd zonder de geblesseerde Jack Eichel — de maand oktober af. Winger Victor Olofsson is dit seizoen op dreef met negen punten (vijf goals, vier assists) en ook het goalie-duo Craig Anderson – Dustin Tokarski legt de ploeg geen windeieren. De 40-jarige Anderson noteert in zes wedstrijden een 4-2 record met een 2.50 GAA en .921 sv%. Tokarski is ook perfect op dreef met 1-1-1, 1.92 GAA en .936 sv%.
De magie van Granato heeft zijn weg gevonden in het KeyBank Center. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het begin is nu al buitenaards.
Cover photo: Gregory Shamus/Getty Images