Op welke spelers moet je letten tijdens het 2021-22 CBB-seizoen?

Volgende week dinsdag barst het college basketbal-seizoen los. Tijd om maar eens vooruit te kijken naar vijf spelers om dit seizoen extra in de gaten te houden, inclusief drie freshman en twee spelers die dit seizoen terugkeren.

C CHET HOLMGREN | GONZAGA

De meest opvallende naam voor de 2022 NBA Draft is Chet Holmgren. Vooral vanwege zijn verschijning. De center zal, samen met Drew Timme, het frontcourt van de Gonzaga Bulldogs gaan vormen. Holmgren is qua speler een nog opvallendere verschijning dan Evan Mobley vorig jaar. Hij is enorm lang, weegt amper iets en heeft een enorme wingspan. Dit maakt hem, automatisch, een goede shot blocker en een gevaar in de paint.

Het meest opvallend is echter dat Holmgren ook nog eens een goede passer en balbehandelaar is. Iets wat ronduit bizar is voor iemand van zijn lengte en wingspan. Zijn jumpshot is zijn grootste vraagteken, maar zelfs daar zit het wel goed mee. De vraag is vooral hoe consistent hij bijvoorbeeld vanaf de driepuntlijn gaat zijn. Het talent is meer dan aanwezig en Holmgren kan dit combineren met zijn bizarre lichaamsbouw. Hij zal genoeg in beeld zijn, want Gonzaga gaat veel topduels spelen en zal tevens ook dit jaar weer in March Madness actief zijn.

PF PAOLO BANCHERO | DUKE

Paolo Banchero moet onderdeel gaan zijn van een Duke-team dat zich gaat revancheren voor het teleurstellende seizoen dat de Blue Devils vorig seizoen draaiden. Banchero is een power forward die ook op small forward en center kan spelen en het vooral van zijn post moves en atletisch vermogen moet hebben.

Twee vraagtekens bij Banchero zijn aan de verdedigende kant van de bal, wat gezien zijn atletisch vermogen gedurende het seizoen alleen maar beter kan worden, en zijn shooting. Kan hij, net zoals Holmgren, een consistente shooter worden vanaf midrange en wellicht achter de driepuntlijn? Zo ja, dan is de sky de limit voor Banchero.

PG KENNEDY CHANDLER | TENNESSEE

De laatste freshman die we hier bespreken is Kennedy Chandler, die bij Tennessee Jaden Springen als point guard moet gaan vervangen. Springer speelt nu in de NBA, waardoor Chandler meteen in het diepe wordt gegooid. Hij is echter ook meteen een van de beste point guards die er in CBB rondloopt.

Chandler kan eigenlijk alles. Hij is een goede dribbelaar, een uitstekende passer en hij kan tevens vanaf elke plek op het veld schieten en scoren. Verdedigend gezien zal hij veel steals gaan verzamelen en kan hij point guards en shooting guards verdedigen. Zijn zwakte? Zijn lengte en gewicht. Hij is niet de langste, iets waar point guards (zeker in de NBA straks) van kunnen profiteren. Hoe dan ook wordt Chandler een fantastische speler om naar te kijken.

C DREW TIMME | GONZAGA

Vorig jaar noteerde PF/C Drew Timme namens de Gonzaga Bulldogs, waarmee hij de finale van March Madness haalde, 19.0 PPG, 7.0 RPG en schoot hij 65% van het veld en 29% van de driepuntlijn. De kracht van Timme is zijn scorend vermogen in de paint, zijn midrange jumpshot en zijn visie vanuit de post.

Toch heeft, zo is uit de statistieken ook op te maken, hij ook plekken waar hij kan verbeteren. Zo is Timme qua positionering nog niet de beste rebounder en moet zijn driepunter een stuk consistenter worden. Ook verdedigend gezien is er voor Timme nog genoeg ruimte voor verbetering. Timme start echter aan zijn derde seizoen in college als een van de betere spelers van het land.

SG JOHNNY JUZANG | UCLA

Tot slot Johnny Juzang, die vorig jaar namens UCLA indruk maakte tijdens March Madness. Hij noteerde 16.0 PPG en schoot 44% van het veld en 36% van achter de driepunlijn. Juzang is vooral een fantastische schutter waarvoor geen enkel schot onmogelijk is. Daarnaast is dit zijn derde seizoen in college en neemt hij dus veel ervaring met zich mee.

Waar liggen zijn verbeterpunten? Hij is op dit moment vooral een pure schutter. Een echter playmaker zal hij nooit worden, maar iets meer ontwikkeling op dat vlak zou goed zijn. Hij ging vorig jaar al van 0.3 naar 1.6 APG, dus er zit al vooruitgang in.

Ook verdedigend gezien zijn er nog zat punten om te verbeteren, zoals zijn pick & roll defense en consistentie qua positionering. Toch is Juzang vooral qua scoring en shooting een van de betere in college.

St. Paul Pioneer Press/John Autey

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen