Black Monday: David Culley ontslagen door de Texans

Het is bijltjesdag in de NFL. Coaches en general managers worden op straat gezet. SportAmerika zet alle open posities en ontslagen voor je op een rij. Volg hier alle ontwikkelingen op Black Monday en de dagen die erop volgen.

DAVID CULLEY NA JAAR WEG BIJ TEXANS

Donderdag kwam dan toch het bericht waar mensen in Texas al een beetje voor vreesden. De Texans hebben hoofdcoach David Culley na een jaar al weer ontslagen. De coach won met een roster vol problemen, zo werd de eerste helft van zijn bewind overschaduwd door de Deshaun Watson-verhalen, vier wedstrijden in het afgelopen jaar. Het ontslag komt na een bewogen seizoen waarin onder meer de Titans en Chargers werden verslagen.

Al vanaf het begin van het seizoen gingen de geruchten dat Culley maar een jaar zou mogen blijven als coach en dat de Texans zijn opvolger al op het oog zouden hebben. Wie dit zou moeten worden is nog niet bekend, maar gewezen wordt naar New England. De front office van de ploeg heeft een verleden bij de Patriots en geruchten gaan dat Josh McDaniels, de offensive coordinator van de Patriots, de droomkandidaat van de Texans is.

GIANTS ZETTEN JOE JUDGE ALSNOG OP DE KEIEN

Het heeft een dag langer geduurd dan verwacht, maar de Giants hebben dan toch Joe Judge bedankt voor bewezen diensten. Het ontslag kwam er een dag nadat General Manager David Gettleman met pensioen ging. Na die aankondiging leek het nog alsof Joe Judge nog een jaar langer zou mogen blijven bij de Giants. Het verlengd verblijf duurde uiteindelijk slechts 24 uur.

De 40-jarige Judge hield het twee seizoenen vol in New York. In die twee seizoenen konden zijn Giants amper 10 wedstrijden winnen, tegenover 23 nederlagen. Het tweede seizoen was daarbij een achteruitgang tegenover zijn eerste jaar. Waar hij in 2020 nog zes keer de overwinning mocht vieren, was dat afgelopen seizoen nog maar vier keer. Na een reeks bizarre persconferenties en een losing streak van zes games om 2021 te eindigen, was het welletjes geweest voor de eigenaars van de Giants. Team Manager John Mara heeft aangekondigd dat het team eerst een GM zal aantrekken, die vervolgens de opdracht zal krijgen om een nieuwe head coach te zoeken.

GM GETTLEMAN VAN GIANTS MET PENSIOEN

Dave Gettleman, de GM van de New York Giants gaat met pensioen. Hij was de afgelopen vier jaar eindverantwoordelijk voor de sportieve prestaties van de ploeg uit The Big Apple. Gettleman was al sinds 1998 in dienst van de Giants, hij begon zijn loopbaan binnen de club als scout. Hij was hierdoor getuige van twee zeges in de Super Bowl, al was zijn periode als GM niet zo succesvol. De 70-jarige Gettleman vindt het nu genoeg geweest en heeft laten weten te stoppen bij de ploeg.

De Giants hebben nog geen officieel besluit genomen over hoofdcoach Joe Judge. Ook hij ligt onder vuur in New York, maar insiders binnen de club zeggen dat Judge nog een jaar mag blijven. Of de nieuwe GM het daar mee eens is, dat zullen de komende weken uit moeten wijzen. (Joe Judge is intussen ontslagen door de Giants, nvdr.)

DOLPHINS ONTSLAAN BRIAN FLORES

De Miami Dolphins hebben na drie jaar afscheid genomen van Brian Flores. Een verrassende beslissing, die genomen werd door eigenaar Stephen Ross. “Uit evaluaties is gebleken dat de belangrijkste dynamieken in onze football organisatie niet op het niveau waren waarop ik graag zou willen”, zo schreef de eigenaar in een statement. “Het is volgens mij in het belang van de Miami Dolphins om deze beslissing te nemen. Ik geloof dat we een talentvol roster hebben en dat we de kans hebben om veel beter te zijn in 2022”.

De Dolphins hadden dit seizoen een serie van zeven nederlagen, gevolgd door een serie van zeven overwinningen. Een nederlaag tegen de Titans maakte een einde aan de play-offkansen, maar het seizoen werd afgesloten met een ruime zege op de Patriots. Flores was 24-25 in zijn drie jaar bij de club. Geruchten gingen dat Flores ontslagen zou zijn omdat de Dolphins graag Jim Harbaugh zouden aannemen, maar volgens bronnen binnen de club gaan ze hem niet benaderen. Van Flores wordt verwacht dat hij een gewilde naam zal zijn in de komende weken bij andere clubs op zoek naar een nieuwe coach.

BEARS ONTSLAAN NAGY EN PACE

De Bears maken schoon schip en gaan een nieuwe start maken. De club heeft maandag coach Matt Nagy en GM Rayn Pace ontslagen. Nagy was vier jaar de hoofdcoach van de Bears, waarbij hij in zijn eerste jaar coach van het jaar werd na een 12-4 seizoen. De club haalde toen voor het eerst in acht jaar de play-offs. Ook vorig jaar wisten de Bears zich voor het naseizoen te plaatsen. De club won en verloor acht wedstrijden, maar door de uitbreiding van het veld van de play-offs naar zeven ploegen hadden de Bears net geluk.

Dit jaar ging het een stuk minder in Chicago. De Bears wonnen maar zes wedstrijden. De club was hierdoor al snel uitgeschakeld voor de play-offs. Het ontslag van Nagy hing dan ook al weken in de lucht. Ook GM Pace wordt verantwoordelijk gehouden voor het matige seizoen. In acht jaar onder zijn bewind won de ploeg geen enkele play-offwedstrijd. Pace drafte twee quarterbacks, de tegenvallende Mitch Trubisky en afgelopen draft Justin Fields. Mede door blessures heeft Fields maar tien keer kunnen starten. De Bears wonnen twee van die wedstrijden.

VIKINGS ONTDOEN ZICH VAN ZIMMER EN SPIELMAN

Coach Mike Zimmer en GM Rick Spielman van de Vikings werden het eerste slachtoffer van Black Monday. Zimmer was acht jaar in dienst van de Vikings. Minnesota won het afgelopen seizoen maar acht wedstrijden en miste hierdoor voor het tweede jaar op rij de play-offs. In zijn acht jaar won Zimmer 72 wedstrijden en verloor hij er 56 en speelde hij een keer gelijk. Het is voor het eerst in zijn loopbaan dat Zimmer is ontslagen.

Spielman trad in 2006 in dienst van de Vikings. Eerst als vice president van het spelerspersoneel, waarna hij in 2012 de general manager werd. Zimmer en Spielman stonden beiden nog twee jaar onder contract, maar werden toch ontslagen. “We hebben deze morgen aan Rick Spielman en Mike Zimmer laten weten dat we in een andere richting willen als organisatie”, zo verklaarden eigenaren Zygi en Mark Wilf in een verklaring.

VIC FANGIO WEG ALS COACH BRONCOS

De Broncos wachtten Black Monday niet eens af. De ploeg verloor zaterdag al van divisierivaal Kansas City Chiefs en op zondag werd coach Vic Fangio de laan uit gestuurd. De coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de matige aanval die de Broncos de laatste jaren het veld op hebben gestuurd.

De Broncos hebben sinds het vertrek van Peyton Manning geen nieuwe quarterback kunnen vinden. Eerder sneuvelde Vance Joseph hierop en nu moet na drie jaar Vic Fangio het veld ruimen. Beide ontslagen coaches hadden eerder in hun tijd bij de club al een offensive coordinator ontslagen, omdat het maar niet lukt de aanval van de Broncos aan de praat te krijgen. Fangio verloor vijf van zijn laatste zes wedstrijden, waarbij de ploeg in vier nederlagen niet meer dan dertien punten wist te scoren. De Broncos gaan nu op zoek naar een nieuwe coach die de aanval mag proberen aan de praat te krijgen.

JAGUARS ONTSLAAN URBAN MEYER IN EERSTE SEIZOEN

Het huwelijk tussen de Jaguars en Urban Meyer was geen gelukkige. De coach reeg het aantal incidenten aan elkaar. Na dertien wedstrijden was het genoeg en werd Meyer al weer ontslagen. Van het aannemen van een racistische coach, het geven van een kans aan Tim Tebow als tight end tot het flirten met een vrouw in een bar in Ohio terwijl zijn team na de wedstrijd terug naar huis moest. Het was duidelijk dat voormalig coach van Ohio State niet op zijn plek is in de NFL.

GRUDEN STAPT OP BIJ DE RAIDERS

Jon Gruden werd de eerste coach van het jaar die het seizoen niet af zou maken. De coach stapte in oktober zelf op nadat een groot aantal e-mails naar boven kwamen die de coach in het verleden zou hebben verstuurd. De mails bevatten onder meer racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke opmerkingen. Hiermee kwam er een einde aan zijn contract voor 10 jaar voor 100 miljoen dollar en kunnen de Raiders komende weken op zoek naar een nieuwe coach.


Lees hier de recaps van de vroege en late games op een knotsgekke zondag in de NFL.

Coverfoto: AP Photo/Wade Payne

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen