Jacksonville Jaguars ontslaan Urban Meyer na 13 wedstrijden

Het huwelijk tussen de Jacksonville Jaguars en head coach Urban Meyer heeft niet langer dan 13 wedstrijden geduurd. In een tumultueus seizoen waarin de slechte prestaties op het veld zelfs werden overschaduwd door wat er daarbuiten gebeurde, zag Shad Khan geen andere optie dan ontslag. “Ik ben zeer teleurgesteld om tot de conclusie te komen dat een onmiddellijke verandering voor iedereen noodzakelijk is”, aldus de eigenaar. Meyer wordt voor de rest van het seizoen vervangen door offensive coordinator Darrell Bevell.

Als college coach maakte Urban Meyer furore bij de Florida Gators en Ohio State Buckeyes. Met zijn teams won hij drie keer de Big Ten, twee keer de SEC. Ook werd aan zijn teams drie keer de titel ‘Division 1 FBS National Champion’ toegewezen — het officieuze nationale kampioenschap. Na de gewonnen Rose Bowl van 2019 met de Buckeyes ging Meyer met pensioen. In 2021 keerde hij terug om zijn eerste rol als NFL head coach te vervullen bij de Jacksonville Jaguars. Dat avontuur duurde door slechte sportieve prestaties en problemen met spelers en staf niet langer dan 13 wedstrijden. In die periode kwam Meyer niet verder dan twee overwinningen.

MOEIZAAM BEGIN

Het dienstverband van Meyer bij Jacksonville begon lastig. Hij legde de krachttrainer van Iowa — Chris Doyle — vast, maar Doyle werd al beschuldigd van racistische opmerkingen en het kleineren en pesten van zwarte spelers in zijn tijd bij de Buckeyes. Een dag later nam Doyle ontslag. Een andere opmerkelijke versterking was tight end Tim Tebow. De voormalig winnaar van de Heisman trophy kwam als tight end naar de Jaguars, maar kon geen potten breken.

De problemen met spelers ontstonden richting de laatste roster cuts. Urban Meyer verklaarde dat vaccinatiestatus zou meespelen in het besluit om een speler al dan niet te laten gaan. De reden was dat de impact van een COVID-besmetting op een ongevaccineerde speler groter is. Dit onderscheid was echter niet toegestaan en daarom startte de NFLPA een onderzoek naar Meyer en general manager Trent Baalke. Een andere kwestie die nog speelde voorafgaand aan het seizoen was de quarterback-keuze. Meyer gaf de #1 overall pick, Trevor Lawrence, niet direct de voorkeur boven cultheld Gardner Minshew II, waardoor Lawrence cruciale tijd met het eerste team miste. Het bleek de start van een moeizame relatie met de beoogde franchise quarterback.

PRIVÉPROBLEMEN EN CONFRONTATIES MET SPELERS EN STAF

Begin oktober kwamen hier persoonlijke problemen bij. Meyer werd gefilmd in een bar terwijl hij danste met een vrouw die niet zijn vrouw was. Hij bood zijn excuses aan, maar niet veel later kwam er een video uit waarin hij diezelfde vrouw aan haar billen zat. Daarna bleef het even rustig, maar toen ontstonden verdere problemen met spelers en staf. Hij liet de lead running back, James Robinson, lang plaatsnemen op de bank na fumbles tegen de Falcons en Rams. Tevens kraakte Meyer zijn wide receivers af, waarna een confrontatie volgde met Marvin Jones Jr. In dezelfde periode noemde hij zijn assistenten losers en betwijfelde hij de inhoud van hun CV’s.

Op maandagavond 15 december kwam voormalig Jaguars kicker Josh Lambo naarbuiten met het verhaal dat Urban Meyer hem tegen zijn been schopte. Dit gebeurde tijdens de warming up voorafgaand aan de training voor de laatste preseason game. Meyer sprak dit tegen, maar enkele uren later volgde zijn ontslag.


Coverfoto: Kevork Djansezian/Getty Images

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Go Bills!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen