Georgia voor het eerst sinds 1980 nationaal kampioen

Georgia heeft in de nacht van maandag of dinsdag Alabama met 33-18 verslagen en de National Championship Game van 2022 op zijn naam geschreven. Het spannende duel werd in de slotfase pas beslist in het voordeel van de Bulldogs.

EERSTE HELFT VOL MET FIELD GOALS

De eerste helft verliep zonder al te veel offense. Beide defenses domineerde in de run game de line of scrimmage, waardoor beide teams hun running game totaal niet op gang konden krijgen (Georgia 26 yards rushing, Alabama 10 na eerste helft). Daarnaast was de pass rush van beide defenses erg sterk. De voornaamste uitblinkers? Lewis Cine (S, Georgia) LB Christian Harris (3 sacks deze wedstrijd) en Will Anderson Jr (OLB, Alabama). Zeker de laatste naam maakt het hele seizoen al indruk, is de beste speler van college football en was ook in deze wedstrijd weer flink aanwezig. Cine zou uiteindelijk de verdedigende speler van de wedstrijd worden.

Het resultaat van deze twee goed presterende defenses was een eerste helft met vijf field goals en geen touchdowns, voor het eerst in een helft van de College Football Playoffs ooit. Er waren drie grote passing plays in de eerste helft, waarvan de pass van Bryce Young op Jameson Williams voor de laatstgenoemde wel een triest einde kende. De potentiële first round pick van de 2022 NFL Draft raakte na de catch geblesseerd. Een non-contact injury bij de knie, wat meestal een ACL-blessure betekent. Het was 6-9 met rust.

OFFENSES WORDEN WAKKER IN TWEEDE HELFT

Na twee punts van Georgia en een interception van Bryce Young aan het begin van de tweede helft kwamen beide offenses dankzij de run game op gang. Brian Robinson Jr kwam los en werd steeds meer gebruikt, zeker met de blessure van Jameson Williams. Een lange drive van Alabama eindigde echter in een blocked field goal nadat Young een fantastisch bal van hem gedropt zag worden door een receiver. Het gevolg? Een block field goal dus en daarna een lange run van Georgia RB James Cook. Deze run resulteerde uiteindelijk in de eerste touchdown van de wedstrijd en een 13-9 voorsprong voor Georgia in plaats van een 6-12 of 6-16 voorsprong voor Alabama.

Georgia geeft de wedstrijd vervolgens zelf weer uit handen. Eerst gooit Bryce Young een prima bal die uiteindelijk een field goal oplevert. De Georgia drive daarna begaat Georgia QB Stetson Bennett een dodelijke fout door de bal te fumbelen. Alabama recovered, krijgt vervolgens een roughing the passer mee en ziet Young zijn eerste touchdown van de wedstrijd gooien: 18-13 Alabama.

Het antwoord van Georgia en Bennett? Een snelle drive waarin de passing game wordt gebruikt om snel het veld over te steken. Met als kers op de taart deze fantastische 44 yard TD-pass van Bennett naar Adonai Mitchell. Daardoor kwam Georgia op een 19-18 voorsprong met iets meer dan acht minuten te gaan.

SLOTFASE

Na een matige drive van Alabama kreeg Georgia al snel weer de bal terug. Dankzij een paar penaltys, de run game en een touchdown pass van Bennett of TE Brock Bowers kwam Georgia met iets meer dan drie minuten te gaan op 26-18. Bryce Young had vervolgens nog iets meer dan drie minuten om een touchdown en een 2pt conversion te scoren voor OT. Het leek de goede kant op te gaan dankzij een paar prima catches, maar uiteindelijk ging het fout. Young gooide zijn tweede interception van de wedstrijd en Kelee Ringo zorgde voor een pick 6.

Daardoor was het duel beslist, won Georgia met 33-18 en konden de Bulldogs voor het eerst sinds 1980 weer feest vieren. Geen Alabama, maar Georgia dus dat aan het einde van het seizoen als nationaal kampioen het seizoen zal eindigen.