Jon Gruden stapt op na racistische, homofobe en misogyne mails

Las Vegas Raiders head coach Jon Gruden heeft zijn ontslag ingediend bij franchise owner Mark Davis. Dat werd geaccepteerd en daarmee komt er een einde aan het 10-jarige contract van 100 miljoen dollar. E-mails van Gruden met homofobe, racistische en vrouwonvriendelijke inhoud werden gevonden in het grote onderzoek dat loopt naar misstanden bij het Washington Football Team.

Vorige week berichtte The Wall Street Journal al over racistische opmerkingen gericht aan het adres van NFL Players Assocation (NFLPA) executive director DeMaurice Smith. “Dumboriss Smith has lips the size of Michelin tires” schreef Gruden in 2011 in een e-mail aan de voorzitter van Washington, Bruce Allen, ten tijde van de 2011 lockout tussen de NFL en de NFLPA.

MEER E-MAILS BOVEN WATER

Gisteren publiceerde de New York Times een artikel na inzage in meer e-mails waarin Gruden zich uitsprak tegen het aanstellen van vrouwelijke scheidsrechters, het draften van een openlijk homoseksuele speler en tegen de tolerantie voor spelers die knielden voor het volkslied. Een bron binnen de league bevestigde dit verhaal aan CNN. De league ontdekte de e-mails van Gruden zelf en deelde deze vorige week met NFL commissioner Roger Goodell. Op vrijdag kregen de Raiders de e-mails toegestuurd, om met Gruden te bespreken.

Gruden verstuurde de mails in de tijd dat hij color commentator was bij ESPN tijdens Monday Night Football. In één van zijn mails noemde hij Goodell een “pussy” en een “faggot”. In de e-mails met Washington-voorzitter Allen werd ook een foto van een topless cheerleader van het Football Team gevonden. Aan Michael Sam — een openlijk homoseksuele speler gedraft door de Rams — refereerde hij als “a queer”. In juni van dit jaar zei Gruden nog over de coming out van Carl Nassib “What makes a man different is what makes him great”.

Jon Gruden was al eerder coach van de Raiders tussen 1998 en 2001. Tussen 2002 en 2008 coachte hij de Buccaneers waarmee hij ook een Super Bowl won. In 2009 werd hij analist bij ESPN om in 2018 terug te keren bij de Raiders. Assistent head coach Rich Bisaccia neemt de taken van Gruden per direct over.

Coverfoto: Don Wright/AP Photo

Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Go Bills!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen