College basketbal Dutch Watch: wie gaan richting March Madness?

Het college basketbal-seizoen 2023-24 is inmiddels al een tijdje bezig, en elke maand blikken we terug op de maand en de prestaties van de Nederlanders die actief zijn in college basketbal. Deze keer vooral aandacht voor March Madness, aangezien dit de laatste update is voor het toernooi.

POWER FIVE CONFERENCE

In de power five conferences zien we dit seizoen een paar Nederlanders erg goed presteren. Jesse Edwards (West Virginia), Quinten Post (Boston College), Rienk Mast (Nebraska), Bas Leyte (Clemson) en David N’Guessan spelen, op Leyte na, allemaal meer dan 25 minuten per wedstrijd en hebben al meer dan 25 duels achter de rug.

Mast maakt met Nebraska, dat 20-8 is, serieus kans om March Madness te halen. Het team zit momenteel op de grens en zal met een goed einde van het seizoen zich kunnen verzekeren van deelname. Mast scoort gemiddeld 12.9 PPG en 7.8 RPG bij Nebraska. Ook Leyte maakt met Clemson (20-8) een goede kans om March Madness te halen. Leyte speelt zelf geen hele grote rol, met vijf minuten per duel. Ook N’Guessan maakt met Kansas State nog kans. Kansas State is 17-11 en zal wel een goed einde van het seizoen moeten draaien om March Madness te halen.

Tenzij Post met Boston College het ACC Tournament in maart wint, is de kans klein dat hij tijdens March Madness in actie gaat komen. Boston College is 15-12, ondanks het goede seizoen van Post zelf (15.9 PPG, 7.7 RPG, 1.9 BPG). Hetzelfde geldt voor Jesse Edwards, die met West Virginia 9-19 is en kansloos lijkt voor het NCAA Tournament.

DE REST

Van de Nederlanders buiten de power five maakt Malevy Leons (13.9 PPG, 6.8 RPG, 1.7 SPG) met Bradley nog kans op March Madness (20-9), maar het winnen van de Missouri Valley Conference lijkt daarvoor wel een vereiste.

Voor Tristan Enaruna (Cleveland State), Jacco Fritz (Hofstra), Joryam Saizonou (UNC Greensboro) en Jamie Bergens (Drexel) is het gezien hun huidige record met een goed einde van het seizoen niet onmogelijk om March Madness nog te halen, terwijl het voor Tyler Patterson (Montana State), Sam Uijtendaal en Youri Fritz (Canisius), Kjell de Graff (N.J.I.T), Jedy Cordilia (Mount St Mary’s) een bijna onmogelijk verhaal wordt om het toernooi te halen. Dit zijn allemaal spelers die meer dan vijftien minuten per duel spelen bij hun teams.

Zeker Leons (13.9 PPG, 6.8 RPG, 1.7 SPG) en Enaruna (20.0 PPG, 6.6 RPG, 2.8 APG, 1.2 SPG) maken indruk, waarbij Enaruna de best presterende Nederlander in college basketbal is dit seizoen en zichzelf op de radar begint te zetten in Europa en wellicht de G League of NBA.

CONCLUSIE

Momenteel lijkt het realistisch om te verwachten dat er Nederlanders mee gaan doen aan March Madness. Zeker Mast en Leyte maken een grote kans, terwijl N’Guessan, Leons, Enaruna, Fritz, Bergens en Saizonou nog een realistisch kans is om het NCAA Tournament te halen. Voor alle andere Nederlanders is het simpel: tenzij ze in maart hun Conference Tournament niet winnen en zich niet van een rechtstreekse plek verzekeren, halen ze March Madness niet.

Foto: Dylan Widger-USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen