UCONN, NC State, Purdue en Alabama naar Final Four

Het tweede weekend van March Madness zit erop en de vier teams die naar de Final Four gaan zijn bekend. Twee #1 seeds hebben het gehaald, met daarnaast een #4 seed en een #11 seed. Een overzicht van alle vier de duels van afgelopen zaterdag en zondag.

EAST REGION: #1 UCONN – #3 ILLINOIS: 77-52

In de East Region kon UCONN richting de Elite Eight hun favorietenrol waarmaken, maar de tegenstander in die Elite Eight was niet #2 Iowa State maar #3 Illinois. De Fighting Illini hadden het aan het begin van het duel tegen UCONN enorm lastig. Binnen een paar minuten stonde ze 9-0 achter, waarna Illinois zich kon herstellen en richting de rust op gelijke hoogte kwam: 23-23. UCONN ging vanaf dat moment aan de bak en zou met een 23-28 voorsprong uiteindelijk de rust ingaan, ondanks 15 punten van Marcus Domask van Illinois.

UCONN schoot in de tweede helft echter uit de startblokken met een bizarre 30-0 run (gecombineerd met eind eerste helft). Het bleek een periode te zijn die beslissend was en waarin vooral Donovan Clingan van UCONN een belangrijke rol speelde. Na deze run was de wedstrijd beslist: 52-77 UCONN. Clingan scoorde 22 punten en greep 10 rebounds, terwijl bij Illinois Domask 17 punten scoorde.

WEST REGION: #4 ALABAMA – #6 CLEMSON: 89-82

De tegenstander van UCONN in de Final Four komend weekend bleek #4 Alabama te zijn, dat #6 Clemson met 89-82 versloeg in de Elite Eight. Dit leek tijdens de eerste helft niet het geval te zijn, aangezien Clemson toen de betere ploeg was en een voorsprong had van tussen de vijf en tien punten (hoogste was zelfs dertien punten). Hier werd door een run van Alabama vlak voor rust verandering in gemaakt, waarna de Crimson Tide met een 35-32 voorsprong de rust in zouden gaan.

In de tweede helft kon Clemson niet veel meer dan gelijk op gaan met Alabama, wat niet voldoende bleek om uiteindelijk de Final Four te halen. Alabama sloeg elke poging tot een run af en won uiteindelijk het duel met zeven punten verschil. Bij Alabama was Mark Sears met 23 punten (7 driepunters) samen met Jarin Stevenson (19 PTS) de uitblinker, terwijl bij Clemson Joseph Girard III (19 PTS) en Ian Schieffelin (18 PTS, 11 REB) goed speelden.

In de Final Four ontmoeten UCONN en Alabama elkaar als winnaars van de East en South region in de nacht van zaterdag op zondag om 02:49 uur Nederlandse tijd.

SOUTH REGION: #1 PURDUE – #2 TENNESSEE: 72-66

In de South Region was #1 Purdue de grote favoriet, maar om de Final Four te halen moest het wel #2 Tennessee verslaan. In de eerste helft had Purdue de handen vol aan Tennessee, dat beter schoot van de driepuntlijn dan Purdue in de eerste helft. De Boilermakers stonden zelfs even meer dan tien punten voor, maar wisten voor de rust het gat te dichten: 34-36 Tennessee. Dalton Knecht, sterspeler van Tennessee, had met rust al achttien punten en ging 4-5 van achter de driepuntlijn. Bij Purdue was het de andere sterspeler, Zach Edey, die uitblonk met 19 punten en 10 rebounds.

In de tweede helft zouden beide teams niet veel voor elkaar onder doen, maar stond Purdue eigenlijk de hele tijd voor. Dit bleef tot het einde het geval: 72-66. Edey eindigde met 40 punten en 16 rebounds, terwijl bij Tennessee Knecht 37 punten (6-12 3PT) zou noteren.

MIDWEST REGION: #4 DUKE – #11 NC STATE: 64-76

#11 NC State is de verrassing van March Madness en heeft deze lijn in de Elite Eight door weten te trekken. #4 Duke, dat zelf ook verder is gekomen dan verwacht werd, bleek niet in staat de Wolfpack uit te schakelen. Na de eerste helft stonden de Blue Devils met 27-21 voor dankzij een run, maar aan deze voorsprong werd in de tweede helft snel een einde gemaakt. NC State zou de tweede helft met 55-37 winnen en was aanvallend gezien niet te stoppen. NC State won uiteindelijk met 76.64.

DJ Burns Jr scoorde 29 punten voor NC State, terwijl DJ Horne daar 20 punten aan toe zou voegen. Bij Duke was Jared McCain met 32 punten en vijf driepunters niet te stoppen, maar de rest van het team van Duke bleek niet genoeg in vorm.

Purdue en Duke spelen in de nacht van zaterdag op zondag om 00:09 uur Nederlandse tijd om een plek in de finale tegen UCONN of Alabama.