MLS Update: Portland en Atlanta naar finale

De derde ronde van de play-offs voor de MLS Cup zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de Conference Finals

ATLANTA UNITED VOOR HET EERST NAAR FINALE

De twee sterkste teams uit de reguliere competitie stonden tegenover elkaar in de Conference final. Beide teams hadden er vertrouwen in dat dit hun seizoen kan worden. Maar daarvoor zouden ze eerst de Eastern Conference moeten winnen.
In de eerste wedstrijd speelde Atlanta thuis. De fans hadden er zin in! Dit vormde uiteindelijk tot een fantastische tifo van de fans van ATL

Dit zorgde voor extra energie bij de spelers. Atlanta begon sterk en opende in de 32e minuut de score. Spits Jozef Martinez kon een bal van Jeff Larentowicz vrij aannemen tussen twee verdedigers van New York. De Venezolaan kon vervolgens rustig een hoek kiezen en schoot de bal achter keeper Luis Robles. Hierdoor schoot Martinez The Five Stripes op een 10 voorsprong en schoot hij zijn 34e doelpunt van het gehele seizoen binnen, een nieuw MLS-record!

ATLANTA WALST DOOR

In de 53e minuut deed New York wat terug. Spits Bradley Wright-Phillips scoorde de gelijkmaker voor de Red Bulls. Het doelpunt werd echter door de VAR afgekeurd. New York speler Alex Muyl stond in het zicht van keeper Brad Guzan en in buitenspel positie. Atlanta pakte door en maakte ongeveer twintig minuten later alweer de 2-0. In de 71e minuut stak Miguel Almirón de bal diep op Julian Gressel. Gressel gaf de bal vervolgens op Martinez, maar de bal kwam achter de spits terecht. Franco Escobar kon de bal aannemen en schoot de bal vervolgens goed in de verre hoek.

Atlanta wilde vervolgens de voorsprong nog verder uitwerken, maar telkens lag keeper Robles of de paal in de weg. Pas in de 95e minuut wist Atlanta de 3-0 te maken. Héctor Villalba schoot vanaf 18 meter hard en laag in de hoek. Keeper Robles kon niks doen en zag de bal in zijn doel vallen voor de 3-0 voorsprong van Atlanta.

RETURN

Voor de return moest er dus een wonder geboren. New York moest minimaal vier doelpunten meer maken dan Atlanta. ATL had het idee dat de drie doelpunten voldoende waren en besloot daardoor erg verdedigend te spelen. Toch was Atlanta wel de ploeg die al na 12 seconden de eerste kans had, maar keeper Robles redde goed. De wedstrijd ging vervolgens gelijk op. Beide teams hadden kansen, maar de bal wilde er maar niet in. Tot de 80e minuut. Verdediger Aaron Long kopte een bal uit de handen van keeper Guzan binnen. Nadat de VAR ernaar had gekeken werd het doelpunt uiteindelijk terecht afgekeurd. Later wisten de Red Bulls toch nog een keer te scoren. In de laatste minuut schoot verdediger Tim Parker de 1-0 binnen.

Hierdoor was Atlanta United de kampioen van de Eastern Conference en boekte hiermee een plaats in de MLS Cup finale

PORTLAND TIMBERS VERRASSEN SPORTING KC

Portland Timbers plaatste zich als nummer vijf van de Western Conference. Tegenstander Sporting KC plaatste zich als nummer een van de Western Conference. Hierdoor was Sporting KC de gedoodverfde winnaar tegen Portland. In de eerste wedstrijd was het toch echt Portland die het sterkst was. In de zesde minuut schoot Jorge Villafaña de bal op de paal. Vervolgens redde keeper Tim Melia goed op de kansen van Portland en hield zo de 0-0 op het scorebord voor de rust.

Na de rust kwam Sporting bijna op voorsprong. Johnny Russell schoot een bal net over de lat van keeper Jeff Attinella. Het was uiteindelijk Portland die in de 70e minuut de voorsprong pakte. David Guzman scoorde een rebound uit een corner. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Beide teams bleven vervolgens goed aanzetten voor de openingstreffer. De bal ging er alleen niet meer in. Hierdoor werd de tweede wedstrijd de beslissende wedstrijd.

RETURN

Hierin werd er wel gescoord. Al na twintig minuten nam de thuisploeg, Sporting KC, de leiding. Daniel Salloi scoorde uit een lage voorzet van Diego Rubio.

Vervolgens zette Sporting KC wel aan voor de tweede goal. Tijdens de blessuretijd van de eerste helft scoorde Diego Rubio de 2-0. Maar het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. In de tweede helft viel het doelpunt wel aan de andere kant. In de 52e minuut scoorde Sebastian Blanco met een fantastisch afstandsschot en verraste daarmee keeper Tim Melia.

Portland pakte na de 1-1 goed door en maakte negen minuten later de 1-2. Diego Valeri kopte een bal in de 61e minuut binnen. Keeper Melia kon eerst nog redden en tikte de bal daardoor omhoog. De bal belandde precies voor Valeri, die de bal binnen kopte. In de 81e minuut maakte Sporting KC de gelijkmaker. Gerso Fernandes scoorde uit een lage voorzet van Graham Zusi. Hierdoor werd de spanning steeds groter bij beide teams. Na de negentig minuten stond het nog steeds 2-2 en gingen we de blessuretijd in.

In totaal werd er negen minuten blessuretijd bij gerekend. In de laatste minuut daarvan scoorde Valeri nog uit een counter de 2-3 en schoot hiermee Potland naar de MLS cup finale.