MLS Update #7: Portland wint eerste wedstrijd

De zevende week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de eerste overwinning van Portland, de verassende zege van Colorado en de overwinningen van LA Galaxy en D.C. United.

PORTLAND PAKT EERSTE OVERWINNING VAN SEIZOEN

Portland, de kampioen van 2015, zat dit seizoen nog altijd zonder overwinning. Tegen Minnesota United moest dan de eerste driepunter van het seizoen binnengehaald worden.
Al in de twintigste minuut deed Portland goede zaken door de 1-0 binnen te schieten. Alvas Powell kreeg rond middenlijn de bal aangespeeld van Larrys Mabiala. De rechtsback begon aan een solo, die eindigde in de 1-0 voorsprong. Portland pakte goed door en scoorde drie minuten later opnieuw. Ditmaal was Powell de aangever. De Jamaicaan gaf een voorzet op aanvoerder Diego Valeri, die goed naar de eerste paal was gelopen. De Argentijn gaf de bal het laatste zetje voor de 2-0 voorsprong.

In de 26e minuut bracht Minnesota de spanning weer terug tot 2-1. Het doelpunt werd echter wegens buitenspel afgekeurd. In de 64e minuut was het dan wel echt raak voor de Noorderlingen. Carlos Quintero schudde twee verdedigers van zich af en schoot vanaf de rechterkant goed tegendraads binnen in de linkerhoek voor de 2-1. Tien minuten later bracht Portland de tussenstand weer op twee doelpunten verschil. Valeri kopte de bal terug op Cristhian Paredes. Het schoot van de Paraguayaan werd onderweg nog van richting veranderd door het hoofd van Fanendo Adi. Keeper Matt Lampson was hierdoor kansloos op het schot.

In de 81e minuut reduceerde Minnesota de voorsprong tot 3-2. Verdediger Bill Tuiloma wilde de bal wegwerken, maar raakte de bal volledig verkeerd. De bal ging over keeper Jake Gleeson heen en belandde zo in eigen doel. Beide teams wisten vervolgens niet meer te scoren, waardoor Portland de eerste zege van het seizoen binnen heeft.

TORONTO VERLIEST WEER

In de wedstrijd tegen Colorado Rapids spaarde Toronto meerdere spelers. Dit heeft alles te maken met de eerste wedstrijd in de Champions League-finale van woensdag tegen Chivas. Colorado trad wel gewoon aan in zijn sterkste elf en wilde de drie punten maar al te graag meenemen.
Al in de tweede minuut kwam Colorado op voorsprong. Kip Colvey gaf een lage voorzet vanaf rechts op Dominique Badji. Toronto kon de voorzet weg werken, maar schoot de bal in de voeten van Jack Price. De Engelse middenvelder keek goed waar hij de bal wilde hebben en schoot het projectiel in de verre hoek voor de 1-0 voorsprong.
In de 77e minuut kreeg Colorado de kans om de wedstrijd dicht te gooien, nadat de scheidsrechter besloot een penalty te geven. Liam Fraser haalde Dominique Badji neer in het strafschopgebied en Baldomero Toledo legde de bal op de stip. Shkelzen Gashi bleef erg koel en scoorde 2-0 voor Colorado. In de 90e minuut kwam Toronto bijna terug. Toisant Ricketts kreeg een goede kans één-op-één met de keeper. Doelman Tim Howard erg rustig en keerde de inzet van Ricketts. Hiermee werd de einduitslag bepaald op 2-0 in het voordeel van Colorado.

ZLATAN DE BAAS OVER SCHWEINSTEIGER

Chicago Fire tegen LA Galaxy staat voor veel voetbalfans vooral gelijk aan Bastian Schweinsteiger tegen Zlatan Ibrahimovic. Na twee invalbeurten mocht de Zweedse spits dan ook eindelijk eens in de basis beginnen.
Al in de negende minuut leek LA Galaxy de 1-0 op het bord te zetten. Sebastian Lletget gaf een lage voorzet op spits Ola Kamara. De Noor kon vervolgens net niet bij de bal, Alan Gordon van Chicago kon dat wel. De Amerikaan verschalkte hiermee zijn eigen keeper en maakte de 1-0. Bij de videoscheidsrechter bleek echter dat Kamara buitenspel stond, dus Doelpunt werd hierdoor dus terecht afgekeurd.
In de 34e minuut kreeg LA Galaxy weer een kans op de 1-0. Zlatan Ibrahimovic kwam alleen voor keeper Richard Sanchez. De Mexicaan bleef koel en keerde de inzet van de Zweed. In de laatste minuut van de eerste helft kon Ibrahimovic dan wel te scoren. Uit een voorzet van linksback Ashley Cole kopte de ex-Ajacied vrij tussen twee man in voor de 1-0 ruststand.
In de tweede helft waren vervolgens wel wat kleine kansjes voor beide teams, maar echt een serieus gevaar kwam er niet meer. Hierdoor heeft Zlatan Ibrahimovic zich weer tot matchwinnaar te kronen en gewonnen van mede-routinier Bastian Schweinsteiger.

Zlatan verscheen gisterenavond ook bij de talkshow van Jimmy Kimmel, waarin hij — op onnavolgbare, typische Zlatan-manier — sprak over zijn legendarische debuut bij LA, bijnamen en … de World Cup?

Laat je echter niet in de luren leggen: Zlatan gaat alleen naar het WK voor reclamedoeleinden en niet om te spelen.

COLUMBUS WINT WEER NIET

Columbus was uitstekend begonnen aan het seizoen, maar verloor toch de laatste twee wedstrijden. Tegen D.C. United moest Columbus voor het eerst sinds 24 maart weer winnen.
D.C. United begon het scherpst aan de wedstrijd. Al na een minuut maakte de ploeg uit de hoofdstad de 1-0. Paul Arriola legde de bal bij het zestienmetergebied breed op middenvelder Ulises Segura. De Costa Ricaan haalde vervolgens gelijk uit en bracht hiermee zijn ploeg op een 1-0 voorsprong.

Drie minuten later was het al bijna 2-0, Frederic Brillant kopte de bal, maar net naast uit een corner. In de 48e minuut kwam Columbus erg dichtbij de gelijkmaker. Uit een vrije trap krulde Pedro Santos de bal op de lat. Aan het begin van de tweede helft 51e kreeg Paul Arriola een gele kaart voor een smerige tackle van achter op Jose Artur. Op advies van de videoscheidsrechter werd de gele kaart voor Arriola omgewisseld voor een rode en de Amerikaan moest het veld verlaten.
Columbus kreeg na de rode kaart kansen op de gelijkmaker, maar telkens stond keeper Steve Clark hun in de weg. De statistieken zeggen heel veel deze wedstrijden. Clark vijf reddingen, Zack Steffen nul reddingen. Een gestolen overwinning is het dus wel van DC, maar de drie punten zijn binnen voor de mannen van Ben Olsen.

Coverfoto: Bennett Dewan