MLS Update #16: Torrent wint bij debuut

De zestiende week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we het debuut van Domènec Torrent, de makkelijke overwinning van de Red Bulls en de nipte overwinning van Sporting Kansas en Colorado.

DOMENEC TORRENT BEGINT MET OVERWINNING

Ex-coach Patrick Vieira is twee weken geleden vertrokken naar OGC Nice en Domènec Torrent werd als vervanger aangetrokken. De Spaanse coach had op papier een lastige wedstrijd om mee te beginnen. New York City FC speelde een thuiswedstrijd tegen Toronto FC. NYCFC wist van de vorige vijf duels er geen enkele te winnen. Coach Torrent had dus de moeilijke taak om eindelijk eens drie punten te pakken tegen Toronto.
Victor Vazquez bracht Toronto in de 37e minuut op voorsprong met een lobje over keeper Sean Johnson heen. Pas in de tweede helft kwam New York terug. In de 51e minuut verschalkte Jo Inge Berget keeper Alexander Bono met een hakje achter het standbeen. Zeventien minuten later bracht de Noor zelfs New York City op voorsprong. Na een diepe bal van Maximiliano Moralez kon de spits zo een op een met de keeper worden gezet en schoot de bal tegen het net aan. Hierdoor wist NYCFC sinds lange tijd weer eens te winnen van Toronto FC

Enige smet op het debuut van Domènec Torrent is het uitvallen van sterspeler David Villa. De Spaanse coach verwacht dat zijn aanvoerder een á twee wedstrijden zal missen. De blessure valt dus gelukkig mee voor David Villa met oog op de MLS All Stars game.

NEW YORK RED BULLS WINNEN EENVOUDIG

De New York Red Bulls begonnen sterk aan de wedstrijd tegen FC Dallas en openende de score al in de 23e minuut. Engelsman Bradley Wright-Phillips kon de bal in een leegdoel afwerken na de goede voorzet van Tyler Adams. Vier minuten later leek de wedstrijd helemaal te kantelen voor New York. Daniel Royer kreeg een rode kaart vanwege een harde tackle op Jacori Hayes. De aanvallende middenvelder van New York stond vol met zijn noppen op de kuit van Hayes, een terechte rode kaart van scheidsrechter Robert Sibiga.
Desondanks wisten de Red Bulls de score in de 39e minuut te verdubbelen. Aaron Long schoot de bal uit de hoekschop van Sean Davis binnen. Long dit deed erg knap, omdat hij de bal in zijn val nog goed wist te raken en hiermee keeper Jesse Gonzalez kansloos liet.

In de 48e minuut besliste Kemar Lawrence de einduitslag op 3-0. De Jamaicaan verraste de keeper door de bal in de korte hoek te schieten. Uiteindelijk eindigde ook FC Dallas de wedstrijd met tien man. Reto Ziegler kreeg in de 90e minuut zijn tweede gele kaart en werd met rood van het veld gestuurd.

SPORTING KANSAS DOMPELT HOUSTON IN ROUW

Houston Dynamo was op de goede weg om in de top zes te komen. Een plek in de top zes geeft je toegang tot deelname aan de play-offs voor de MLS Cup. Bij een overwinning zou Houston naar de vierde plek gaan in de Eastern Conference. Na de eerste helft leek dit ook te gebeuren. Houston ging rusten met een 2-0 voorsprong dankzij twee doelpunten van Mauro Manotas in de tweede en 45e minuut.

Sporting KC stond dus voor de taak om drie keer te scoren in een helft. De ploeg uit Kansas begon goed en scoorde in de 59e minuut al de 1-2. Dániel Sallói scoorde de aansluitingstreffer. Lang daarna wist Sporting niet meer te scoren. Pas in de 85e minuut was daar de gelijkmaker van Diego Rubio. Nog steeds moest Sporting nog een keer scoren om te winnen. Twee minuten later maakte Houston het zich onnodig moeilijk. Eric Alexander pakte zijn tweede gele kaart en dus een rode kaart.
Een minuut later — in de 88e minuut — profiteerde Sporting al van de situatie. Khiry Shelton schot van dichtbij binnen voor de voorsprong. Hiermee verstevigde Sporting zijn koppositie in de Eastern Conference en moet Houston nog even geduld hebben voor de play-offs plekken.

COLORADO IN EXTREMIS LANGS MINNESOTA

Bij een overwinning konden de Rapids van de laatste plaats af. Daarvoor moest het wel eerst Minnesota verslaan. De Loons namen al in de twintigste minuut de voorsprong, nadat Miguel Ibarra de bal eenvoudig binnen tikte. Pas in de vijftigste minuut kwam Colorado terug. Édgar Castillo kapte naar binnen toe en krulde de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied de kruising in. Lang duurde de voorsprong niet. Een kwartiertje later bracht Christian Ramirez de Loons weer op voorsprong nadat Ibarra de bal had afgelegd op de spits.

Negen minuten later kwamen de Rapids weer terug. Joe Mason liep recht op de keeper af en lobde de bal over Bobby Shuttleworth heen, waardoor het weer gelijk stond. Lang bleef het 2-2, totdat de laatste minuut aanbrak. Colorado kreeg een corner en had daarmee de laatste kans van de wedstrijd. Tommy Smith kopte de corner van Shkëlzen Gashi tegen de touwen voor de 3-2 voorsprong van Colorado.

De Rapids komen vanwege deze winnende treffer in de zevende minuut van de blessuretijd van de laatste plaats af en geeft de rode lantaarn door aan de San Jose Eathquakes in de Eastern Conference.

Coverfoto: Twitter New York City