Inside Baseball: NL Central (week 13)


De Brewers hadden een .500 week, maar mede door de bar slechte week van de Cubs lopen ze wat uit op hun achtervolgers. De Cubs zijn niet het enige team dat de afgelopen week snel wil vergeten, want ook de Cardinals en de Pirates zien hun achterstand groeien. Van de Pirates kunnen we langzaam aan stellen dat ze echt afhaken in de divisierace. De Reds hadden deze week niks te klagen, deelden tweemaal een sweep uit en wonnen dus al hun wedstrijden. Zij lopen drie wedstrijden in, maar dit is een druppel op de gloeiende plaat. De stand van zaken in de NL Central is als volgt.

Stand t/m 24 juni


MILWAUKEE BREWERS
(
45-32, .584, – GB)


De Brewers speelden deze week uitsluitend tegen teams in de NL Central, en konden zo de Pirates dieper in de ellende duwen, en een slag slaan tegen de achtervolgers uit St. Louis
De openingswedstrijd tegen de Pirates werd meteen verloren, weliswaar maar met 1-0. Het was de tiende shutout voor de Brewers, het hoogste aantal in de Majors. De tweede wedstrijd in serie was wederom close, met dit keer winst voor ‘The Crew’ (3-2). De rubber match moest vanwege de aanhoudende regen uitgesteld worden. Deze wordt ingehaald op een latere datum.

Tegen de Cardinals hoopte de ploeg van Craig Counsell een gat te slaan in de strijd om de eerste plaats in de NL Central. De serie begon veelbelovend met een 11-3 zege, waarna ook tweede wedstrijd met 2-1 gewonnen werd. De Cardinals herpakten zich waardoor de Brewers het restant van de serie met 2-3 en 2-8 verloren. De serie eindigde daardoor in een split, iets waar de Cardinals meer vrede mee hebben dan de Brewers.

SOLIDE STARTERS EN DRIEMANSAANVAL

Wat deze week echt opviel, was de solide pitching van de starters (op de laatste outing van Jhoulys Chacin na). De starters gaven in totaal maar 6 runs weg, en stonden allemaal minimaal 5.0 innings op de heuvel, waarbij Brent Suter voor de tweede maal zelfs 7 innings op de heuvel stond. Freddy Peralta werd voor de derde keer opgeroepen vanuit de Minors en na een goede en slechte start, had hij dit keer weer een quality start: 6 innings, 2 hits, 7 strikeouts.
De normaal gesproken solide bullpen van de Brewers liet deze week hier en daar wel wat steekjes vallen, en zelfs Josh Hader lijkt niet meer onoverwinnelijk. Overigens nog niets om je als Brewers fan zorgen om te maken.
Offensief gezien moet het nog te vaak komen van Lorenzo Cain, Christian Yelich en Jesus Aguilar. Zijn zij op stoom, dan komt het meestal wel goed. Zo niet, dan is er eigenlijk niemand die productie op kan vangen. Aguilar haalde nét het 40-man roster na Spring Training, maar is nu niet meer weg te denken op het eerste honk. Hij had deze week een streak van 5 wedstrijden waarin hij meerdere RBIs had.

PLAYER OF THE WEEK

Jesus Aguilar was zoals gezegd hot deze week. Dit liet hij nog het beste zien tegen de Cardinals, waarbij hij een no-no openbrak met een homerun en even later ook de wedstrijd besliste met een walk-off homerun.

UP NEXT

Na een dag rust komen de Kansas City Royals met de rode lantaarn van de AL Central op bezoek voor een korte serie van twee wedstrijden. Vervolgens wordt afgereisd naar Great American Ballpark voor een serie van vier wedstrijden tegen de Reds.


CHICAGO CUBS
(
42-33, .560, 2 GB)


De Cubs begonnen met een goed gevoel aan week 13. Ze hadden de marge naar de koploper verkleind tot een halve game, en het begon er allemaal wat stabieler uit te zien. Aan het einde van die week was er echter niks meer van die goede stemming over.
De week werd begonnen met een serie tegen de Dodgers. De eerste wedstrijd werd uiteindelijk door de slechte weersomstandigheden niet gespeeld, waardoor er de dag erna een doubleheader op het programma stond. De eerste wedstrijd die dag werd met 3-4 nipt verloren. De tweede wedstrijd werd juist nipt gewonnen, met 2-1. De rubber match werd door een 4-0 shutout eindelijk in het voordeel van de Northsiders beslist.

 

***

 

***

Cubs fans hoopten/verwachten dat er korte metten gemaakt zouden worden met de Reds. Met een goed resultaat zouden ze de koppositie en misschien ook wel afstand van de Brewers genomen kunnen worden. Het draaide echter uit in een deceptie: met 2-6, 3-6, 2-11 en 6-8 haalden de Reds genadeloos uit, en mag Joe Maddon zich achter de oren krabben en proberen te achterhalen waar het fout ging.

WAAR GAAT HET MIS?

Lang hoeft hij niet te zoeken: het was simpelweg de pitching die niet goed genoeg was. Tyler Chatwood, Mike Montgomery en Jon Lester deden het meer dan verdienstelijk tegen de Dodgers. Tegen de Reds was de pitching zwaar onder de maat. De pitching staff moest twee grand slams toestaan en Pedro Strop gaf in de series finale een voorsprong van vijf runs weg. Het is niet fair om de sweep volledig aan de Cubs toe te schrijven. De Reds spelen op dit moment hun beste baseball dit seizoen.
Daarnaast is het aantal lopers dat strandt op de honken een punt van zorg. Met gemiddeld zo’n 16.31 lopers per wedstrijd left on base voeren ze de Majors aan.

PLAYER OF THE WEEK

Jason Heyward liet deze week dat hij een arm als een kanon heeft. Sinds hij van de DL is heeft hij een .370 (30-81) slaggemiddelde, acht tweehonkslagen, twee homeruns, elf RBIs en tien binnengelopen punten. Hij had een streak van 13 wedstrijden waarin hij telkens het eerste honk wist te bereiken.

UP NEXT

De Cubs vliegen naar de westkust voor vier wedstrijden in Dodger Stadium. De Dodgers zullen niks weg willen geven, want na enkele goede resultaten zijn ze de Diamondbacks tot op tweeënhalve wedstrijd genaderd in de NL West. Aansluitend komen de Twins op bezoek voor een serie van drie wedstrijden.


ST. LOUIS CARDINALS
(
40-36, .526, 4.5 GB)


De ploeg van Mike Matheny en kornuiten had wederom geen beste week. Ze verloren een serie en splitten een serie en… schieten daar (wederom) niks mee op.
In Citizens Bank Park stond een serie tegen de Phillies op het programma. Geen makkelijke tegenstander, want met maar tweeënhalve wedstrijd achterstand op de Atlanta Braves, doen de Phillies nog volop mee in de NL East. De opener was met 5-6 meteen een prooi voor de thuisploeg. De tweede wedstrijd werd wederom met één run beslist (7-6), dit keer in het voordeel van de Cardinals. Zodoende moest de rubbermatch uitkomst brengen. Ook deze was weer close, maar ging uiteindelijk met 3-4 naar de Phillies.

SPLIT

Voor de Cardinals was de serie tegen de Brewers op Miller Park een uitgelezen kans om dichterbij de kop te kruipen. De Brewers deelden echter meteen een ferme tik uit, en wonnen de opener met 3-11. Ook tweede wedstrijd ging naar de thuisploeg, ditmaal met 1-2. De Cardinals gaven echter niet op, en wonnen tweemaal (3-2 en 8-2), waardoor het toch allemaal niet in mineur eindigde.

Het gaat in St. Louis de laatste weken op meerdere fronten fout. Ze kunnen offensief geen rally’s opzetten: het is de lange bal of bust. Tweehonk- en driehonkslagen worden amper geslagen. Het aantal strikeouts loopt op, en ze krijgen amper een vrije loop.
Daarnaast is ook de pitching staff niet best. De bullpen is het hele seizoen al verdacht, maar ook de starters (op Miles Mikolas en Jack Flaherty na) zijn verre van playoff materiaal. Alex Reyes zal dit seizoen niet meer gooien. Deze week bleek ook dat Michael Wacha voor meerdere weken is uitgeschakeld. Ook Jose Martinez is day-to-day. Een nieuwe blesssuregolf is iets wat Cardinals echt niet kunnen gebruiken.

PLAYER OF THE WEEK

Voor de tweede week op rijd vinden we hier Matt Carpenter. Hij weet zich enigzins van de collectieve mallaise te ontdoen, en was deze week goed voor drie homeruns, 6 RBI en een .478/.613/.1.000 slashline.

UP NEXT

De Cardinals hebben een lastige week voor de boeg. Ze spelen uitsluitend tegen teams die aan de leiding gaan in hun divisie. Als eerste komen de Cleveland Indians op bezoek. Na een rustdag kunnen ze zich opmaken voor een serie tegen de Atlanta Braves.


PITTSBURGH PIRATES
(36-41
, .468, 9 GB)


Het lijkt al zo lang geleden dat de Pirates aan de leiding gingen in de NL Central. Van het goede, consistente spel in de eerste maand is eigenlijk weinig meer over. Deze week werd maar één wedstrijd gewonnen, waardoor de ‘Buccos’ op grotere achterstand raken.

De Brewers kwamen aan het begin van de week op bezoek voor een serie van drie wedstrijden. Doordat de serie finale verregende, werden dit er uiteindelijk twee. Met 1-0 winst (de negende shutout overwinning, samen met de Cubs de meeste in de Majors) en 2-3 verlies werd dit uiteindelijk een split.

Vervolgens kwamen de koplopers uit de NL West — de Arizona Diamondbacks — op bezoek. De Pirates konden offensief weinig teweeg brengen, en werden met 3-9, 1-2, 2-7 en 0-3 gesweept.

De Pirates waren de eerste 43 wedstrijd dit seizoen een van de betere teams en scoorden gemiddeld zo’n vijf runs per wedstrijd. Sindsdien hebben ze 23 van de 33 wedstrijden verloren, en scoren ze nog maar zo’n 3.7 runs per wedstrijd. De ‘Bucs’ lopen het vaakst averij op in de eerste inning van de wedstrijd. Ze gaven daarin al 53 runs en 11 homeruns weg, het zesde hoogste aantal in de Majors.
Chad Kuhl was tot afgelopen week de meest stabiel pitcher in de rotation. Over acht starts had hij een 2.89 ERA en moest hij acht runs over 46.2 innings toestaan. De Pirates wonnen vijf van de acht wedstrijden die hij startte. In zijn start deze week ging het echter helemaal mis, en hadden de Diamondbacks al acht runs op het bord staan voordat Kuhl ook maar een out gemaakt had in de derde inning.

PLAYER OF THE WEEK

Trevor Williams begon goed aan het seizoen, maar had de laatste tijd een hele reeks wedstrijden waarin hij geen overtuigende indruk maakte. Deze week herpakte hij zich prima, met één toegestane hit over 7 scoreless innings.

UP NEXT

De Pirates zouden het op papier iets makkelijker moeten krijgen de komende week. Als eerste komen de New York Mets op bezoek. Na de rustdag mogen de ‘Bucs’ aantreden tegen de San Diego Padres.


CINCINNATI REDS
(32
-45, .416, 13 GB)


Zoals gezegd: de Reds hadden een top week. Onder de streep maakt het voor de stand in de divisie weinig uit, maar het wordt ze van harte gegund. Als Jim Riggleman zijn ploeg de rest van het seizoen zo kan laten spelen, dan is het niet de vraag of, maar wanneer het woordje ‘interim’ voor zijn functienaam verdwijnt.
De feestweek werd aangevangen tegen de Detroit Tigers. Die ploeg stond op drie wedstrijden achterstand van de Indians, en was gebaat bij een goed resultaat. De Reds waren geenszins van plan mee te werken en deelden een mini-sweep uit na 9-5 en 5-3 winst.

Vervolgens kwamen de Cubs op bezoek, en ook zij hadden snode plannen. De twee ploegen troffen elkaar al vijf keer dit seizoen, waarbij een 3-2 voorsprong in wedstrijden hadden. Joey Votto en consorten waren echter niet van plan om serie zonder slag of stoot aan de Cubs te laten. Sterker nog: na 6-2, 6-3, 11-2 en 8-6 winst én de sweep, mochten de Northsiders met de staart tussen de benen huiswaarts keren. De tussenstand is hiermee in één klap 6-3 in het voordeel van de ploeg uit Cincinnati geworden.

Waar valt die opleving van de Reds nu aan toe te schrijven? We hebben het al eerder geschreven: zodra de rotation wedstrijden kort kan houden, is er genoeg offensieve ruggesteun aanwezig om een rol van betekenis te kunnen spelen.
In vier van de zes wedstrijden deze week, kregen de Reds een quality start van hun starting pitcher. Pitcher Anthony DeSclafani deed aanvallend ook een bijdrage, door in de derde wedstrijd tegen de Cubs een grand slam de stoeltjes in te slaan.
De Reds hebben offensief gezien een middle-of-the-order waar veel teams het lastig mee hebben. Eugenio Suarez en Scooter Gennett behoren tot de top vier in de NL in RBIs. Joey Votto blijft een on-base machine, en moet alleen Mike Trout voor zich dulden in OBP.

PLAYER OF THE WEEK

10 RBI, 2 homeruns (waaronder een grand slam) en een waanzinnige .444/.600/.778 slashline. Take a bow, Jesse Winker.

UP NEXT

Ook de Reds spelen deze week tegen divisieleiders. Als eerste wordt op SunTrust Park de serie tegen de Atlanta Braves afgewerkt, waarna thuis de Milwaukee Brewers op bezoek krijgen.

Coverfoto: Ralph Freso/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen