MLS Superdraft: domper voor Mathijs Swaneveld

In de nacht van afgelopen donderdag op vrijdag vond de jaarlijkse MLS Superdraft plaats. Waar de Superdraft normaliter als een groots evenement beschouwd kan worden en er altijd een club als gastheer wordt aangewezen, vond het dit jaar via een livestream plaats. Vanwege de coronaperikelen was dit niet heel verrassend te noemen. In de Superdraft kunnen ploegen uit de MLS collegespelers kiezen voor hun ploeg. In de regel krijgen expansion teams de eerste pick en dit betekende dat het team dat in het komende seizoen zijn debuut maakt in de MLS, Austin FC, als eerste mocht kiezen.

AUSTIN FC BOUWT

Voor Austin FC was de Superdraft een mooie gelegenheid om te bouwen aan een MLS-waardig team. De debuterende club trok al enkele veelbelovende spelers aan met Cecilio Dominguez, Alexander Ring en Rodney Redes. Ook Nederlander en ex-Ajacied Danny Hoesen komt de club uit de staat Texas versterken. Door de Superdraft kreeg Austin dus de kans om nog wat jong elan aan de ploeg toe te voegen. De club deed dat door vijf spelers te draften.

Daniel Pereira, een Venezolaanse middenvelder van Virginia Tech University, kreeg de eer om als first overall gekozen te worden. Ook trok Austin verdediges Freddy Kleeman en Aedan Stanley aan. Aanvaller Daniel Steedman en doelman Noah Lawrence maakten het vijftal compleet. Verder gooiden Atlanta United en Colorado Rapids hoge ogen door respectievelijk de felbegeerde spelers Josh Bauer en Philip Mayaka aan te trekken.

TELEURSTELLING VOOR SWANEVELD

De Superdraft van dit jaar had ook een Nederlands tintje. De 22-jarige doelman Mathijs Swaneveld was namelijk ook genomineerd om gedraft te worden. De jonge keeper uit Schoonhoven was daarmee de eerste Nederlander ooit die genomineerd is voor de MLS draft. Na een aantal jaren in de jeugd van Sparta Rotterdam belandde Swaneveld via de amateurs van Jodan Boys bij KingsTalent, een organisatie die beurzen regelt voor studentensporters. Zo belandde hij bij Virginia Tech.

Op college-niveau was het voor Swaneveld mogelijk om drie jaar te spelen. Het afgelopen seizoen was dan ook het laatste jaar voor de jonge Nederlander, maar door de draftnominatie ontstond er dus een kans om een mooi vervolg te geven aan zijn carrière. Vanwege de goede reputatie van Virigina Tech en Swaneveld’s goede prestaties bestond er een mogelijkheid dat hij geselecteerd zou worden. Helaas mocht het niet zo zijn. Het is nog onduidelijk hoe de keeper zijn carrière vervolgt.

Het nieuwe MLS-seizoen zal naar alle waarschijnlijkheid ergens in het de eerste week van maart beginnen. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de start van het nieuwe seizoen door de gevolgen van de coronacrisis.

Coverfoto: Major League Soccer

Robin Leijdekkers
Robin Leijdekkers
Gek op Amerika en komt er dan ook graag. Pakt daar dan ook het liefst een sportwedstrijd mee vanwege het hoge entertainmentgehalte. Voorkeur voor NBA en MLS en een zwak voor ploegen uit het noordwesten: Portland Trail Blazers en Vancouver Whitecaps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen