Top vijf: halftime shows, commercials en flops

Het is nog minder dan twee weken tot de Super Bowl. Bij het grootste sportevenement ter wereld draait het echter niet alleen om de wedstrijd. Ook buiten het veld gebeurt er meer dan genoeg. Vandaar dat we de grootste halftime shows, volksliederen, commercials en flops voor je op een rijtje hebben gezet.

HALFTIME SHOWS

Ze krijgen in Nederland meer zendtijd dan de wedstrijd zelf. De halftime shows zijn een onmisbaar onderdeel van de Super Bowl geworden. Dit jaar treedt The Weeknd op. Kan hij de top vijf halen?

5. Bruno Mars (2014)

Alles klopte aan het optreden van Bruno Mars. Van de solo aan het begin tot het einde waarin hij samen met militairen een ode aan hun geliefden bracht. Met de Red Hot Chili Peppers had de show ook nog eens een grote naam als gastoptreden.

4. Beyoncé (2013)

Beyoncé had in de weken voor de Super Bowl nog opgetreden bij de inauguratie van Barack Obama. Dat optreden leverde haar veel kritiek op. De zangeres leek daarom extra gebrand om dit optreden tot een succes te maken. Het werd een wervelende show. Hoogtepunt: haar voormalig collega’s van Destiny’s Child hadden een rol. Voor het eerst in acht jaar traden ze weer met elkaar op. Dat is de kracht van de Super Bowl.

3. Bruce Springsteen (2009)

De NFL probeerde de rockster al jaren te boeken, maar Bruce Springsteen hield de boot altijd af. Tot hij in 2009 overstag ging. Niemand past beter bij het gemiddelde publiek van de Super Bowl en Amerikaanser kan natuurlijk ook niet. Het optreden kon dan ook niet fout gaan in Tampa, waar toentertijd, net als dit jaar, de wedstrijd werd gespeeld.

2. Prince (2007)

De regen kwam met bakken uit de hemel in Miami. Bij welk nummer past dit nou beter dan bij Purple Rain? Toch was het optreden juist geen medley van de beste Prince-hits, maar een reis door de muzikale geschiedenis. Zo kwamen onder meer Queen, Bob Dylan en de Foo Fighters in het optreden voorbij. Voor veel mensen is dit het beste optreden in de rust van een Super Bowl.

1. U2

Toch staat het optreden van Prince niet op één. Het optreden van U2 in de rust van de Super Bowl van 2002 was legendarisch. Niet alleen vanwege het optreden zelf, maar vooral vanwege de omstandigheden. Het was de eerste Super Bowl na 9/11 en het optreden van de Ierse band was een perfect eerbetoon. De namen van de slachtoffers werden tijdens het optreden geprojecteerd. Zelfs de spelers zeiden na afloop van het duel dat ze bij het verlaten van de kleedkamers het einde van de show meekregen. Voor het eerst raakten ze even uit hun focus en keken om zich heen om te zien hoe bijzonder het was dat ze hier bij mochten zijn.


HET VOLKSLIED

Niet alleen de halftime show is veelbesproken, ook het volkslied is een belangrijk onderdeel van de Super Bowl. Vooral ook voor gokkers. Hoelang gaat de uitvoering van de artiest dit jaar duren? De over/under is meestal twee minuten. Het Star Spangled Banner zal dit jaar gezongen worden door countryzanger Eric Church in samenwerking met R&B-zangeres Jazmine Sullivan. Wat waren de vijf beste uitvoeringen van het volkslied?

5. Kelly Clarkson (2012)

De voormalig American Idol trad foutloos op. Met een kinderkoor op de achtergrond leverde de zangeres één van de betere volksliederen af.

4. Luther Vandross (1997)

De R&B-ster deed wat je van hem mag verwachten: een foutloos volkslied zingen. Vooral zijn uithaal aan het einde is iedereen bijgebleven.

3. Beyoncé (2004)

Queen B. mocht in 2004 kiezen: het volkslied zingen of de halftime show verzorgen. Beyoncé koos voor het eerste; dit was een droom van haar sinds ze een klein meisje was. Een half jaar ervoor had de zangeres haar eerste soloalbum uitgebracht. Tijdens de Super Bowl liet ze zien ook alleen een wereldster te zijn.

2. Jennifer Hudson (2009)

Ze nam een diepe zucht bij de start van de muziek, maar vanaf de eerste noot was het raak. Begon Hudson nog ingetogen aan het volkslied, de kracht van haar stem nam steeds verder toe. Het was een indrukwekkend optreden. Helemaal omdat Hudson voor het eerst weer op het podium stond nadat drie maanden eerder haar moeder, broer en 7-jarig neefje in hun eigen huis waren vermoord.

1. Whitney Houston (1991)

Er is veel discussie over welke vertolkingen van het volkslied in de top tien moeten staan, maar niet over wat de beste uitvoering was. Dat was die van Whitney Houston in 1991. Amerika zat op dat moment midden in de Golfoorlog en het was het nationale moment dat het land nodig bleek te hebben. De uitvoering van Whitney werd zelfs als single uitgebracht en kwam tot plek 6 in de Billboard Top 100.


SPRAAKMAKENDE MOMENTEN

Niet alles gaat altijd goed tijdens de Super Bowl. Er zijn ook genoeg momenten die om de verkeerde redenen in ons geheugen gegrift staan. Een top vijf!

5. Stroomstoring (2013)

De tweede helft van het duel tussen de Ravens en 49ers was net begonnen toen ineens de stroom uitviel in de Superdome in New Orleans. Het duel ligt uiteindelijk 35 minuten stil voordat de Super Bowl hervat kan worden.

4. Black Eyed Peas (2011)

De halftime shows zijn één van de hoogtepunten van de Super Bowl. Tenzij de Black Eyed Peas de eer krijgen om op te treden. Zoals gezegd zijn veel lijstjes een kwestie van smaak en onderwerp van debat. Dit optreden van de Black Eyed Peas maakte echter veel los, maar niet om de goede redenen. Het wordt universeel gezien als het slechtste optreden ooit in de rust van de Super Bowl.

3. De Elvis card trick (1989)

Pas in de jaren negentig ontstond de halftime show zoals we die nu kennen. Tussen 1967 en 1989 was het niet meer dan een pauzeact die de NFL totaal niet serieus nam. Beroemd werd deze Elvis-imitator die een kaarttruc op geheel eigen wijze presenteerde. Overigens wordt deze halftime show nog altijd beter gevonden dan die van de Black Eyed Peas; niet onterecht.

2. Christina Aguilera (2011)

Het zingen van het volkslied voor de wedstrijd is een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Christina Aguilera ging voor het oog van de wereld ten onder. Ze vergat de tekst van het volkslied en herhaalde halverwege een zin die ze al eerder had gezongen. Dit zorgde er uiteraard voor dat de zangeres de volgende dag de voorpagina’s van alle kranten wist te halen.

1. Janet Jackson & Justin Timberlake (2004)

Nipplegate. Do we need to say more?


COMMERCIALS

De Super Bowl is het best bekeken programma in Amerika. Dat betekent uiteraard ook dat de commercials goed bekeken worden en daarom ook kostbaar zijn. Zo kost een spotje van dertig seconden ruim 5,5 miljoen dollar. Bedrijven lanceren daarom hun nieuwe commercials vaak tijdens de Super Bowl. Alleen maar om meer aandacht te genereren. Welke bedrijven lukte dit het beste? De top vijf van de meest spraakmakende Super Bowl-commercials.

5. Snickers (2010)

Het format van de Snickers-reclame is ook in Nederland veel op televisie uitgezonden. Je bent jezelf niet als je honger hebt. De eerste van deze commercials werd in 2010 uitgezonden. Met de 88-jarige Betty White in een hoofdrol als receiver.

4. Budweiser (1995)

De boerende kikkers doen het vooral bij de jeugd erg goed. Vandaar dat deze commercial van Budweiser altijd hoog in de lijstjes staat. Dat komt echter misschien ook omdat The Simpsons er een nog betere parodie op hebben gemaakt, waarbij de kikkers worden opgegeten door een alligator die met volle bek Cooooors zegt.

3. Pepsi (1992)

Cindy Crawford die in een wit topje uit een rode Lamborghini stapt. Het maken van goede commercials is niet zo moeilijk. De commercial voor een nieuw design van het Pepsi-blikje was zo’n succes dat de frisdrankproducent het concept in 2002 en 2018 nog een keer gebruikte.

2. Coca-Cola (1980)

Deze advertentie uit 1980 wordt door veel mensen nog steeds gezien als een klassieker. “De schrijvers hebben er echt een goede commercial van gemaakt”, legde hoofdpersoon Tommy Okon het succes jaren later uit. “Het vertelt echt een verhaal.”

1. Apple (1984)

De grondlegger van de hype rond de commercials tijdens de Super Bowl. De reclame van Apple voor de Macintosh werd precies één keer uitgezonden; alleen tijdens de Super Bowl. In de weken erna kwam het filmpje echter regelmatig terug in allerlei nieuwsprogramma’s. Hiermee werd het de eerste viral commercial ooit.

Coverfoto: Win McNamee/Reuters

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen