Geen nieuwe Hall of Famers in 2021; Schilling trekt zich terug

Afgelopen nacht maakte de Baseball Writers Association of America (BBWAA) de stemresultaten van de Hall of Fame-verkiezing voor 2021 bekend. Voor de negende keer in de geschiedenis van de Hall zijn er dit jaar geen spelers toegelaten tot het hoogst haalbare in de sport. Ook in 1945, 1950, 1958, 1960, 1965, 1971, 1996 en 2013 bleef het belangrijkste honkbalmuseum in Amerika verstoken van vers bloed, hoewel in 2013 wel acht spelers op de lijst stonden die in latere jaren alsnog — rechtstreeks of via een Era Committee — in de Hall of Fame terecht zouden komen. Dit waren Jeff Bagwell, Craig Biggio, Edgar Martinez, Jack Morris, Mike Piazza, Tim Raines, Lee Smith, Alan Trammell en Larry Walker.

Dit jaar kwamen alle genomineerden tekort. Werper Curt Schilling behaalde het hoogste percentage. Hij bleef steken op 71,1% en kwam dus 3,9% (16 stemmen) tekort om toegelaten te worden. Barry Bonds kreeg opnieuw één stem meer dan Roger Clemens: 61,8% om 61,6%. Voor hen is de toename te weinig om nog hoop te houden voor hun tiende en laatste jaar, in 2022.

In totaal zonden 401 stemgerechtigden hun stembiljet in. Maar liefst 14 van die biljetten waren blanco; een negatief record voor de BBWAA.

Ondanks dat er geen nieuwe Hall of Famers bijkomen in 2021, zal er wel een ceremonie plaatsvinden. Larry Walker en Derek Jeter, die beide vorig jaar de Hall in werden gestemd, zagen hun ceremonie van 2020 door de COVID-19-pandemie uitgesteld worden. De Hall of Fame hoopt dit jaar in de zomer wel deze ceremonie te kunnen laten plaatsvinden.

POPULAIRE NAMEN TREKKEN AAN

Alles bij elkaar profiteerden meerdere ‘undergroundnamen’ van de stagnering aan de top. De nummer vier van dit jaar, Scott Rolen, ontving 52,9% van de stemmen; vorig jaar was dat nog maar 35,3%. Rolen is al enige tijd onderwerp van discussie en de argumenten vóór de derdehonkman lijken aan populariteit te winnen. Hetzelfde geldt voor Billy Wagner, die van 31,7% in 2020 naar 46,4% in 2021 springt. Ook Todd Helton (van 29,2% naar 44,9%), Gary Sheffield (van 30,5% naar 40,6%) en Andruw Jones (van 19,4% naar 33%).

Kleinere stappen werden gezet door Andy Pettitte (van 11,3% naar 13,7%), Jeff Kent (van 27,5% naar 32,4%), Sammy Sosa (van 13,9% naar 17,0%) en Bobby Abreu (van 5,5% naar 8,7%). Manny Ramirez bleef voor het tweede jaar op rij steken op 28,2%. Daarmee lijkt voorlopig de rek uit de Hall of Fame-kansen van de slugger.

Eén speler leverde stemmen in. Omar Vizquel zag zijn totaal van 52,6% in 2020 dalen naar 49,1% in 2021. De verwachting is dat hij volgend jaar helemaal zal kelderen, sinds vorige maand bekend werd dat Vizquel verdacht wordt van het plegen van huiselijk geweld. Dit nieuws kwam na de stemdeadline naar buiten, dus stemmers konden hier toen nog geen rekening mee houden.

DRIE NIEUWE GEZICHTEN OVERLEVEN

Drie van de in totaal elf nieuwe namen op het stembiljet hebben voldoende stemmen vergaard (meer dan 5%) om volgend jaar opnieuw mee te mogen dingen naar een plek in de Hall of Fame. Mark Buehrle kreeg van alle nieuwelingen de meeste stemmen. Hij kwam uit op 11,0%. Wij bouwden op SportAmerika eerder deze winter al een argument waarom Buehrle een Hall of Famer zou kunnen zijn. Inmiddels hebben meerdere bekende sportjournalisten, onder wie Jon Paul Morosi, zich ook positief uitgelaten over een stem op Buehrle. Morosi noemde de linkshandige werper op MLB Network een “historisch belangrijke werper tijdens zijn carrière”.

Ook outfielder Torii Hunter mag volgend jaar opnieuw een rondje meedoen. De veelvoudig Gold Glove-winnaar, die jarenlang als Twins-speler menig gevecht voerde tegen Buehrle en de White Sox, verdiende 9,5% van de stemmen. Hunter is een beetje afhankelijk van de trends rond Andruw Jones. Beide spelers waren nuttige slagmensen, maar blonken vooral in defensief opzicht uit. Zolang Jones blijft stijgen, zal dat ook voor Hunter zo moeten zijn.

Tim Hudson completeert het drietal nieuwelingen dat volgend jaar terugkeert op het biljet. De werper ging nét over de 5% heen en eindige op 5,2%. Het zal voor hem, afhankelijk van de lijst van volgend jaar, lastig maar niet onmogelijk worden om volgend jaar opnieuw te overleven.

SCHILLING TREKT ZICH TERUG

Curt Schilling trok intussen, direct na de bekendmaking van de resultaten, opnieuw de aandacht naar zich toe. De werper, geroemd om zijn pitchen en verguisd om zijn openlijke antisemitische, anti-islamitische, anti-Black-Lives-Matter-, anti-journalisten- en pro-Trump/pro-Qanon-houding, heeft zichzelf na de bekendmaking van de resultaten teruggetrokken van het stembiljet. Hij zou volgend jaar voor de tiende en laatste keer beschikbaar zijn.

In een brief aan de Hall of Fame schreef hij: “Ik heb de trends van de laatste jaren gezien, heb de rekensom gedaan en begrijp nu dat ik de benodigde 75% niet zal halen. (…) Alles wat me de laatste jaren is verweten, is gelogen. (…) Ik heb de Hall of Fame verzocht om me te verwijderen van het stembiljet en leg mijn lot in de handen van de Veteran’s Committee”. De Hall of Fame heeft, bij monde van Chairman of the Board Jane Forbes Clark, aangegeven Schilling’s verzoek in overweging te nemen.

Waar Schilling rekenen heeft geleerd, is overigens niet duidelijk. Zijn percentage steeg in de laatste drie jaar exponentieel, van 45% naar nu dus 71,1%. De voormalig Diamondback, Phillie en Red Sock zal de bui echter wel zien hangen. Hij liet zich de laatste weken meermaals positief uit over de aanval op het Capitool in Washington, die na de Hall of Fame-stemdeadline plaatsvond. Menig stemmer heeft inmiddels aangegeven om die reden volgend jaar niet meer op hem te stemmen, nadat een eerder verzoek van een groep journalisten om hun biljet aan te mogen passen (en Schilling te verwijderen) door de Hall of Fame werd geweigerd.

Overigens is het maar zeer de vraag of de Today’s Game Committee (niet de Veteran’s Committee, zoals Schilling hem nog noemt) de pitcher alsnog toe zal laten. Het hoge diversiteitsgehalte van het gemiddelde comité — dat onder meer bestaat uit Joodse oud-spelers en executives, gekleurde ex-spelers/executives en journalisten, allemaal groepen waar Schilling in het verleden zich vol haat over heeft uitgelaten — zal niet in zijn voordeel werken.

Coverfoto: Hall of Fame

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen