NHL weekly: Ryan’s revival, de Top 5 en de eerste van Sprong

Van de Red Wings wordt dit seizoen (opnieuw) niet veel verwacht. Jeff Blashill en zijn mannen willen niets liever dan het tegendeel bewijzen en treffen in Bobby Ryan een medestander. De geroutineerde winger heeft een donkere periode achter de rug en wil na de buy-out in Ottawa laten zien dat de sleet er nog niet op zit. Vanzelfsprekend keert de Top 5 terug en maken we een rondje langs de divisies. Daar zien we onder andere dat Daniel Sprong zich deze week liet gelden.

RYAN’S REVIVAL

Bobby Ryan maakte zijn debuut slechts een paar maanden nadat de Anaheim Ducks hun eerste en enige Stanley Cup wonnen. Hoewel hij niet deelde in dit succes viel hij wat betreft ploeggenoten wel met zijn neus in de boter. Teemu Selanne was er nog, Ryan Getzlaf en Corey Perry begonnen net en Rob en Scott Niedermayer zaten in de late herfst van hun carrière. Om zomaar even wat namen te noemen. Tijdens zijn eerste seizoen, dat van 2007-2008, mocht de jonge Ryan ruiken aan het grote werk. Een jaar later werd veel meer van hem verwacht en Bobby Ryan stelde de Ducks niet teleur.

BEVESTIGING

In 2009 greep hij net naast de Calder Trophy voor Rookie of the Year, maar met 31 goals vestigde Ryan meteen zijn naam. In de jaren die volgden, bewees de winger dat hij bepaald geen eendagsvlieg was. Met achtereenvolgens 35, 34 en 31 goals per seizoen bevestigde hij zijn status als goaltjesdief. In de zomer van 2013, Ryan scoorde tijdens het ingekorte seizoen 11 goals, was daar vrijwel vanuit het niets de trade naar Ottawa. De Ducks wilden wat financiële ruimte creëren en stuurden grootverdiener Ryan (ruim $ 5 miljoen per jaar) naar de Canadese hoofdstad in ruim voor Jakob Silfverberg, Stefan Noesen en een first round pick.

Ook in dienst van de Senators bleef Ryan zijn goals maken. Weliswaar kwam de winger niet meer in de buurt van de 30, waar hij in Anaheim zijn hand niet voor omdraaide, maar minimaal 20 goals waren eerder regel dan uitzondering. In 2017 bereikten de Senators bijna de Stanley Cup Final, maar zetten de Penguins hen de voet dwars in de Conference Final. Daarna ging het met de club heel rap bergafwaarts, maar dit gold tevens voor Bobby Ryan. Hij scoorde nog wel, maar lang niet meer zo vaak als in zijn hoogtijdagen.

STRIJD

In november 2019 kwam het hoge woord er dan uit. Bobby Ryan kampte al enige tijd met onder meer een alcoholverslaving en zocht hulp om af te kicken. De NHL heeft daar een speciaal programma voor. Ryan werd gedwongen even voor zichzelf te kiezen en dus niet voor de sport die hem zoveel had gebracht. Zowel in positieve als in negatieve zin, zo bleek nu. Op 16 november 2019 speelde Ryan zijn laatste wedstrijd voor hij met afkicken begon. Ruim drie maanden later, op 25 februari, maakte hij in Nashville zijn rentree voor de Senators.

Twee dagen later schreef Bobby Ryan zijn eigen sprookje. In Nashville kon hij relatief anoniem terugkeren, maar dat gold bepaald niet voor zijn eerste thuiswedstrijd. Zijn demonen versloeg Ryan in de kliniek en op 27 februari 2000 zette hij met een fenomenale hattrick tegen de Canucks een streep onder die zwarte periode. Hij wist op dat moment nog niet dat het coronavirus zijn comeback een paar weken later zou verpesten. Ook tastte Ryan volledig in het duister over de plannen van de Senators.

Zijn gewonnen strijd tegen z’n verslaving leverde Ryan de Masterton Trophy op, maar eind september lieten de Sens weten het contract van Bobby Ryan af te kopen. Hij paste simpelweg niet in de plannen van de club. Ottawa zette in op de jeugd en dan is er geen plaats voor een bijna 34-jarige winger. Gelukkig zat Ryan niet lang zonder werk. In Detroit is ook een rebuild aan de gang en daar zaten ze juist wel te springen om wat ervaring. Op 9 oktober tekende hij voor één seizoen. Niet voor het riante salaris dat hij altijd gewend was, maar voor “slechts” $1 miljoen. Bobby Ryan had wat te bewijzen en de Red Wings willen dat graag van dichtbij meemaken.

NIEUWE START

De voormalig Duck weet maar al te goed dat hij niet voor ’t beste team in de league speelt. Des te verrassender was het dan ook dat we zijn naam na een paar dagen terugvonden aan kop van de topscorerslijst. Hoewel hij geen speler is voor de eerste lijn, kon niemand in de eerste dagen van het seizoen om Bobby Ryan heen. Op 16 januari debuteerde hij voor Detroit en nam in de tweede periode tegen de Hurricanes de openingstreffer voor zijn rekening.

Er volgden daarna twee duels met de Blue Jackets en ook daar liet de ervaren winger zijn aanwezigheid blijken. Met drie goals tegen Columbus bracht hij zijn totaal op vier en nestelde zich daarmee als vanouds in de bovenste regionen van de topscorerslijst. Hoewel inmiddels (veel) meer spelers op dit aantal staan, mag Ryan meer dan tevreden zijn over zijn seizoensstart. In de wedstrijden tegen de Blackhawks kwam hij echter niet tot scoren en het zal de komende dagen ook niet meevallen om de ontketende Stars pijn te doen.

VERTROUWEN

Uit de cijfers blijkt dat coach Jeff Blashill ook steeds meer vertrouwen in zijn routinier krijgt. Tijdens zijn eerste wedstrijd voor de Red Wings stond Ryan 12.37 minuten op het ijs. Hierbij moet ook worden aangetekend dat hij tijdens de voorbereiding niet okselfris was. In de wedstrijden die daarna volgden, kreeg Bobby Ryan steeds wat meer speeltijd. Afgelopen zondag, in de met 6-2 verloren wedstrijd tegen de Hawks, maakte de winger bijna 17 minuten. Hij was in dit duel goed voor een assist op de tweede treffer.

Wat daarnaast ook opvalt, is zijn schotpercentage. Bijna 24% van zijn doelpogingen vliegt momenteel binnen. Over zijn gehele carriere ligt dit op 12,4%. Bij de Red Wings zijn ook Dylan Larkin (3G, 3A) en Tyler Bertuzzi (3G, 2A) aardig uit de startblokken gekomen. Dat een goed begin niets zegt, weten ze in Detroit nog van vorig jaar. Toen wonnen de Wings drie van de eerste vier wedstrijden om er vervolgens acht op rij te verliezen. De huidige start geeft in elk geval vertrouwen en wie weet waar de geldingsdrang van Bobby Ryan deze ploeg nog gaat brengen.

TOP 5

De goals vlogen ons ook deze week weer om de oren, dus was het samenstellen van een Top 5 geen probleem. Of juist wel, want er waren er natuurlijk ook een hoop die deze prestigieuze lijst niet haalden. Deze week hebben we onder meer een pikstart van de Stars, een beauty van Burns en de ultieme buzzerbeater van Draisaitl in de aanbieding.

TYLER TOFFOLI vs VANCOUVER CANUCKS

Ook in Noord-Amerika kennen ze de ketchup-theorie! Tyler Toffoli was naar Montreal gehaald om doelpunten te maken, maar dat wilde in de eerste week nog niet vlotten. Zijn naam ontbrak in de eerste wedstrijden op het scoreformulier, maar eenmaal terug op bekend terrein ging het opeens hard. Toffoli speelde vorig een paar wedstrijden voor de Vancouver Canucks en juist tegen die club werd het scorend vermogen in Toffoli weer wakker. De voormalig speler van de Kings scoorde een hattrick in de eerste (verloren) ontmoeting en was een dag later opnieuw goed voor twee goals. Die tweede wedstrijd werd wel gewonnen door de Habs en dat leverde hen op dat moment de koppositie in de divisie op.

VLADISLAV GAVRIKOV vs TAMPA BAY LIGHTNING

Voor de Columbus Blue Jackets was het een druk weekend. De ontevreden Pierre-Luc Dubois werd uitgezwaaid en getrade naar Winnipeg voor de al even ontevreden Patrik Laine en Jack Roslovic. Hoewel de Jackets in Dubois een begenadigde speler verliezen, keert met zijn vertrek de rust wel terug bij de club. Coach John Tortorella leek een beetje klaar te zijn met diens gedrag, maar een geschikte handelspartner werd aanvankelijk niet gevonden. Tot afgelopen weekend dus. Columbus begon het tijdperk zonder Dubois met een knappe zege (5-2) op de Lightning, die hun eerste nederlaag van het seizoen leden. De treffer van Gavrikov betekende de gamewinner.

JOE PAVELSKI vs NASHVILLE PREDATORS

Ze moesten er even op wachten, maar ook voor de Dallas Stars is het seizoen afgelopen vrijdag begonnen. En hoe! De verliezend finalist van de vorige jaargang schoot tegen de Nashville Predators als een waanzinnige uit de startblokken. In de eerste periode moesten de Stars nog even warmdraaien, maar in de tweede vonden ze maar liefst vijf keer de weg naar het doel van Juuse Saros. Uiteindelijk stokte de teller bij 7-0. De goal van Joe Pavelski was dus niet alleen de eerste van deze zevenklapper, maar ook nog eens de winnende.

BRENT BURNS vs MINNESOTA WILD

Oh, wat konden ze die goed gebruiken bij de Sharks! Geheel tegen zijn gewoonte in bewoog Brent Burns zich redelijk geruisloos door de eerste wedstrijden, maar zondag tegen de Wild trok de aanvallende verdediger de trukendoos volledig open. Burns stuurde vrijwel alle spelers van zijn oude club het bos in om vervolgens met een uitmuntende backhand af te ronden. Het zette San Jose in de slotminuten op voorsprong, die ook niet meer weggegeven werd. De identiteit van deze Sharks is na anderhalve week nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt wel meer een eenheid dan vorig jaar. Of dit voldoende is voor een plek bij de beste vier in de divisie zal de komende weken moeten blijken.

LEON DRAISAITL vs WINNIPEG JETS

Het zijn weer de usual suspects die het moeten doen voor de Edmonton Oilers dit seizoen. Connor McDavid rijgt de punten alweer aaneen en in zijn kielzog volgt Leon Draisaitl. De Duitser baarde zondag opzien door in extremis de Oilers aan twee belangrijke punten te helpen. Met minder dan een seconde op de klok schoot hij de winnende 4-3 binnen en dat was voor Draisailt zijn derde van het seizoen. Voor Edmonton kwam deze winst als geroepen, want daarvoor hadden ze drie van de vier duels verloren.

RONDJE LANGS DE DIVISIES

  • In de North Division maken de twee traditieclubs nog altijd de dienst uit. Zonder de geblesseerde Joe Thornton wonnen de Maple Leafs hun laatste drie wedstrijden en verdienen daarmee de eerste plaats. De Canadiens, met twee duels minder gespeeld, volgen op twee punten. Winnipeg, waar Dubois nog wacht op zijn debuut, is met 10 punten uit 7 wedstrijden ook zeer acceptabel aan deze jaargang begonnen. Van de Ottawa Senators werd verwacht dat ze zich in de staart van het peloton zouden begeven en de Sens maken die status helemaal waar. Ze openden met een zege op de Leafs en de vijf wedstrijden daarna werden stuk voor stuk verloren. Het levert de Senators voorlopig de ondankbare laatste plaats op.
  • Vanwege het Covid-protocol moeten bij de Washington Capitals nog altijd wat sterkhouders toekijken, maar dit biedt kansen voor andere spelers. Daniel Sprong pakt deze met beide handen aan. De Amsterdammer maakt de nodige minuten en kwam dinsdag tegen de Islanders met zijn specialiteit op de proppen. Met een welgemikt schot schoot hij in de tweede periode zijn eerste van het seizoen tegen de touwen. De Capitals wonnen met 3-2 en hebben de leiding in de East Division. Achter hen is het dringen. Boston, Philadelphia en Pittsburgh hebben 2 punten minder dan de Caps en alleen de Rangers moeten voorlopig even afhaken. Zij staan met 3 uit 6 onderaan.
  • In de Central Division gaan de Blue Jackets, die nog wachten op het debuut van Laine en Roslovic, aan de leiding, maar door alle coronagevallen geeft de stand in deze divisie een vertekend beeld. De Stars en Panthers hebben één punt minder dan Columbus, maar vier wedstrijden minder gespeeld. Beide teams zijn nog ongeslagen en laten de Lightning, de Predators en de Blackhawks achter zich. De rode lantaarn in deze divisie is in het bezit van de Carolina Hurricanes, maar ook het keurkorps van coach Rod Brind’Amour heeft nog slechts drie wedstrijden gespeeld.
  • In tegenstelling tot de Central verloopt het schema in de West Division wel naar wens. Alle teams hebben zeven wedstrijden gespeeld en niet geheel onverwacht gaan de Vegas Golden Knights aan de leiding. Zij verloren dinsdag voor de tweede keer dit seizoen. Na een shootout moesten de Knights de twee punten aan de Blues laten, die met 9 uit 7 tweede staan. Achter St. Louis volgen vier teams met elk 8 punten. Enigszins verrassend is het wel dat teams als Anaheim en LA voor nu gelijke tred houden met de Colorado Avalanche. De Coyotes staan al twee wedstrijden droog. Van zowel de Knights als de Ducks werd met 1-0 verloren en Arizona bezet daardoor de laatste plaats in de divisie.

Cover Photo: Dave Reginek/NHLI via Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen