Brady naar tiende, Mahomes naar tweede Super Bowl

Vier van de beste quarterbacks in de NFL mochten onder elkaar uitmaken wat het affiche zou worden van Super Bowl LV. Tom Brady en Aaron Rodgers vochten een zinderend duel uit in een bevroren Lambeau Field om het NFC Championship, terwijl Patrick Mahomes de degens kruiste met Josh Allen om het AFC Championship. Tom Brady en de Buccaneers verrasten de Green Bay Packers in eigen huis onder impuls van een indrukwekkende pass rush. De Chiefs hadden verrassend weinig moeite met de Buffalo Bills. Mahomes speelde een nagenoeg perfecte wedstrijd en kon rekenen op gigantische games van twee supersterren: Travis Kelce en Tyreek Hill.

BUCCANEERS KEREN HUISWAARTS VOOR SUPER BOWL

Tampa Bay Buccaneers @ Green Bay Packers | 31-26

Het moest de bekroning worden van een MVP-seizoen voor Aaron Rodgers. Voor het eerst in zijn carrière mocht hij om het NFC Championship strijden in zijn eigen Lambeau Field, dat ondanks COVID-19 toch ongeveer 8.500 uitgelaten fans op de tribunes had. De tegenstanders waren de Tampa Bay Buccaneers, het enige team dat in het reguliere seizoen de Packers écht in verlegenheid had kunnen brengen. Tegenover Rodgers stond Tom Brady. Hij was afgelopen zomer pas overgekomen naar de Buccaneers na 20 jaar in New England. Iedereen wist dat play-off Brady een geval apart is en dat bewees hij eens te meer. Brady en de Bucs vergalden het feestje van de Packers en lieten Green Bay met een nieuwe NFC titel-kater achter.

Gelijkopgaande start

De start was meteen furieus van de Buccaneers. Ze kregen de bal en zetten de eerste drive direct om in het maximum van de punten. Tom Brady vond driemaal op rij zijn receivers op third down en Mike Evans scoorde de eerste touchdown van de wedstrijd.

Het duurde even voordat de Packers in de wedstrijd kwamen, maar in hun tweede drive stond ook Aaron Rodgers aan het kanon. On the run vond hij eerst Allen Lazard langs de zijlijn, waarna hij enkele plays later een kanonskogel lanceerde naar Marquez Valdes-Scantling, die de bal ving en de eindzone kon inlopen voor de touchdown. Brady ging het duel met plezier aan en vond Chris Godwin met een beauty van een pass om zijn team opnieuw in de buurt van de eindzone te brengen. Daar haalde Leonard Fournette zijn beste kunstjes boven om zich van zijn verdedigers te ontdoen en een touchdown binnen te buffelen.

Bucs slaan toe vlak voor en vlak na rust

De Packers hielden de game in evenwicht met een nieuwe uitstekende drive, dit keer via enkele goede rushes van Aaron Jones. Het lukte Rodgers echter niet om iemand in de eindzone te vinden. Na drie gemiste worpen richting zijn favoriete receiver Davante Adams namen de Packers genoegen met een field goal. Vlak voor rust werd echter het evenwicht in de wedstrijd verstoord. Aaron Rodgers zocht Allen Lazard, maar vond de handen van Sean Murphy-Bunting, die weliswaar even de schouder van Lazard vasthad, maar toch de play mocht maken van de scheidsrechters. De Bucs profiteerden optimaal, want Tom Brady vond Scotty Miller in de eindzone voor een nieuwe touchdown.

Bij de start van de tweede helft kregen de Packers de kans om de voorsprong van de Bucs te verkleinen. Het tweede bedrijf van deze game kon echter niet slechter beginnen toen Aaron Jones de bal verloor na een stevige tackle van Jordan Whitehead. Devin White pikte de bal op en zorgde opnieuw voor een erg kort veld voor zijn quarterback Tom Brady. Die haalde meteen in de eerste play de trekker over en vond Cameron Brate moederziel alleen in de eindzone. Plots was de kloof drie scores.

Drie intercepties van Brady

Het werd muisstil in Lambeau Field. Alle hoop op een goeie afloop leek te zijn verdampt. Rodgers gaf de strijd evenwel niet op en knutselde snel een uitstekende drive in elkaar. Hij wierp de bal uiteindelijk naar zijn tight end, Robert Tonyan, die al zijn twaalfde touchdown van het jaar scoorde. Wat volgde was een onwaarschijnlijke reeks fouten van Tom Brady. In drie drives wierp hij evenveel intercepties. Adrian Amos en tweemaal Jaire Alexander namen de cadeaus met plezier in ontvangst. Was een comeback in de maak voor de Packers?

Het leek er alleszins sterk op toen Rodgers na de eerste pick van Brady meteen een nieuwe touchdown scoorde. Davante Adams was de ontvanger van dienst en de Packers kwamen tot op vijf punten van de Bucs. Bij de volgende twee turnovers verging het de Packers daarentegen minder voorspoedig. Geen van de twee intercepties van Jaire Alexander werden omgezet in een score voor de Packers. Het zouden erg dure gemiste kansen blijken.

Bucs pass rush en cruciale DPI beslissen de game

De Buccaneers hingen tegen de touwen, maar op dat moment stond de gevreesde pass rush op. Shaquil Barrett knalde meermaals langs de Packers o-line en liet drie sacks noteren. Ook Jason Pierre-Paul deed zijn duit in het zakje met twee sacks. Het brak al het momentum van de Packers-offense en bracht de rust terug in de ploeg van coach Bruce Arians. Na tien minuten in het vierde kwart kon er eindelijk nog eens gescoord worden, via een field goal van Ryan Succop. Het verschil was acht punten.

Aaron Rodgers en zijn Packers kregen nog een viertal minuten om één laatste drive in elkaar te boksen en de wedstrijd alsnog gelijk te trekken. De drive verliep gesmeerd; tot in de redzone. Rodgers kon geen receiver vinden in de endzone en dus kwam het seizoen aan op een fourth & goal. Matt LaFleur vertrouwde het zaakje niet en koos er ietwat onbegrijpelijk voor om een field goal te trappen. Matt Crossby faalde niet, maar in de ogen van vele analisten en fans had LaFleur wel gefaald door de bal niet aan zijn MVP te geven wanneer het er écht om ging.

Tom Brady kreeg nog één keer de bal en had de taak om enkele first downs te halen en de wedstrijd binnen te slepen voor zijn team. Bij een pass naar Tyler Johnson vloog er een zeldzaam geel vlaggetje door de lucht: Defensive Pass Interference. Uit de herhaling bleek het een terechte call tegen Kevin King, maar bij de Packers waren ze woest gezien enkele no-calls eerder in de wedstrijd. Het protest mocht niet baten. Chris Godwin kreeg de bal toegestopt en haalde een nieuwe first down om de overwinning veilig te stellen. Tom Brady ging in victory formation. Hij boekte zo zijn tiende (!) ticket richting de Super Bowl.


CHIEFS OVERKLASSEN BILLS IN AFC CHAMPIONSHIP

Buffalo Bills @ Kansas City Chiefs | 24 – 38

Tom Brady had net voor de tiende keer in zijn onnavolgbare carrière de Super Bowl bereikt, maar wie zou daar zijn tegenstander worden? Patrick Mahomes en de Kansas City Chiefs ontvingen Josh Allen en de Buffalo Bills in een verrassend kolkend Arrowhead. Het was dan wel niet helemaal gevuld, maar dat zou je op basis van het lawaai niet gezegd hebben. De Chiefs-fans waren klaar voor een nieuwe triomftocht van hun helden Pat Mahomes en Andy Reid.

Wankelend begin van de Chiefs

De Bills waren alvast niet naar Missouri afgezakt om zich in de pan te laten hakken. Bij de eerste drive werden meteen risico’s genomen en fourth downs omgezet om het veld over te steken. De eindzone werd echter niet bereikt en dus trapte Tyler Bass de eerste score van de wedstrijd netjes tussen de doelpalen.

Enkele defensieve stops later moesten de Bills de bal wegpunten. Mecole Hardman stond klaar om de bal op te vangen, maar zag de bal wegspringen van zijn armen. De Bills recupereerden het leer op drie yards van de eindzone en kregen een uitgelezen kans om de voorsprong uit te breiden. Dat liet Josh Allen niet na en hij wierp de bal naar Dawson Knox die makkelijk de touchdown kon scoren. De Bills stonden twee scores voor en zagen er prima uit tegen de verdedigende Super Bowl kampioenen.

Drie snelle touchdowns

Maar de Chiefs zouden de Chiefs niet zijn als ze geen antwoord klaar hadden op deze twijfelende start. Patrick Mahomes kreeg de motor aan de praat en begon zijn receivers te vinden. Travis Kelce was vaak de gezochte man en werd bijna even vaak gevonden. Na een goeie drive was het de onfortuinlijke Mecole Hardman die de kans kreeg om zijn fout recht te zetten en dat ook deed door een touchdown te vangen.

Amper vijf minuten later klopten de Chiefs al opnieuw op de deur van de eindzone. Opnieuw deed Travis Kelce een duit in het zakje, met een catch van vijftien yards. Het was de running back Darrell Williams die finaal de bal over de streep duwde na een run van zes yards. Nog eens vijf minuten later was het voor de derde maal in het tweede kwart bingo voor de Chiefs. Ditmaal was het de andere superster van de Chiefs, Tyreek Hill, die de grote play op z’n naam schreef. Hij deed zijn bijnaam alle eer aan toen hij wegschoot als een cheetah voor 33 yards en zijn team in de redzone bracht. De teruggekeerde Clyde Edwards-Helaire zette de kroon op het werk door de touchdown binnen te rennen. Op minder dan vijftien minuten tijd hadden de Chiefs de scheve situatie helemaal rechtgetrokken.

Chiefs dulden geen comeback

Na de rust gingen de Chiefs op hun elan door. De Bills konden hen weliswaar tot een field goal dwingen bij de eerste drive van de tweede helft, maar toen ze in de daaropvolgende drive zelf genoegen namen met een field goal, in plaats van het risico te nemen bij 4th and 3 op de 8 yardlijn, leek de mentale strijd al beslecht. De Chiefs zetten het de Bills hun gebrek aan durf dubbel en dik betaald met een fantastische drive en touchdown. Op de 25 yardlijn van de Chiefs kreeg Tyreek Hill de bal en voor de tweede maal zette hij de raketmotoren aan, deze keer om maar liefst 71 yards te overbruggen. Mahomes gooide vervolgens een onderhands balletje naar Kelce voor de touchdown en de wedstrijd was zo goed als gespeeld.

Josh Allen probeerde de bakens nog te verzetten, maar hij beleefde een wedstrijd om snel te vergeten en gooide op het eind van het derde kwart ook nog eens een interceptie in de handen van cornerback Rashad Fenton. Wederom betaalden de Bills de fout in cash. Mahomes marcheerde het veld over en vond opnieuw Travis Kelce die zijn tweede touchdown van de avond scoorde.

Onside kick brengt geen zoden aan de dijk

De Bills lagen nog net niet uitgeteld tegen het canvas toen er toch een sprankje hoop verscheen in de ogen van Josh Allen en de meest optimistische Bills-fans. Halverwege het vierde kwart kon de offense voor ’t eerst een aanval succesvol afronden, met een touchdown-pass van Allen naar Isaiah McKenzie. De Bills lukten daarna zelfs een onside kick om het balbezit meteen weer te veroveren. Maar het offensieve buskruit was intussen opgebruikt en de Bills konden de Chiefs geen pijn meer doen. Tyler Bass trapte nog een field goal om de eindscore vast te leggen, maar meer zat er niet in voor Buffalo.

De Chiefs speelden de wedstrijd rustig uit konden een feestje gaan bouwen. Met de relatief eenvoudige winst in de AFC Championship plaatsten de Chiefs zich voor het tweede jaar op rij voor de Super Bowl. Daar wacht de quarterback die de Chiefs in 2019 nog uit die finalewedstrijd weghield. Tom Brady mag proberen om zelf de laatste quarterback te blijven die erin sloeg om twee jaar op een rij de Super Bowl te winnen. Dat kunststukje lukte hem in 2004 en 2005. Houdt hij opnieuw Mahomes van de titel? Of kan de kampioen van 2020 definitief de fakkel overnemen van de GOAT? De afspraak staat in het Raymond James Stadium in Brady’s eigen Tampa Bay op 7 februari!

Cover photo: Dylan Buell/Getty Images

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

2 REACTIES

  • Echt, wát een onzin..
   Evans, Miller, Godwin, Brate, ALLE 5 starting OLine, Rojo, Whitehead, Winfield jr, Davis, SMB, Dean, David, White, Gholston Vita Vea.. Allemaal eigen draftkeuzes man!
   Feit dat ze door fantastisch beleid, goede drafts en niemand te overpayen, genoeg geld over hadden voor Brady, Gronk en AB maakt het een bij elkaar gekocht zooitje?
   Dat je een hekel hebt aan Brady, oke.. Maar de Bucs neerzetten als koopclubje slaat nergens op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen