MLS Preview 2018: #23 Toronto FC


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS dit weekend weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 23: kampioen Toronto FC.


LAATSTE TERUGBLIK


2017 werd een legendarisch jaar voor Toronto FC. Voor het eerst in de clubhistorie werd de Supporters Shield gewonnen. Dat deden ze met een record aantal punten van 69; iets dat geen enkele andere MLS club ooit gelukt is. Toronto FC maakte de favorietenrol vervolgens volledig waar, door ook voor de eerste keer de MLS Cup te winnen. Na een sterke finale tegen Seattle Sounders FC, mocht aanvoerder Michael Bradley de grote cup in de lucht steken dankzij een 2-0 overwinning op de Sounders.
Naast de Supporters Shield en MLS Cup pakte Toronto FC ook nog de Canadese beker. In een bloedstollende finale tegen Montreal Impact werd de beker in blessuretijd binnen gehaald doordat Sebastian Giovinco raak schoot. Toronto FC is daarmee de boeken ingegaan als eerste MLS club ooit die de ‘triple’ wist te winnen. De kenners zijn het er over eens dat het Toronto van afgelopen jaar de beste ploeg in de MLS ooit was.


TRANSFERS


Wat heeft een club na zo’n historisch jaar nog te wensen? Toronto ging op zoek naar verdedigende versterking en kwam uit bij een Nederlandse speler: Gregory van der Wiel. De voormalig international kwam over van Cagliari en lijkt voor komend seizoen een basisplek te krijgen in het team van Greg Vanney. Verder haalde Toronto FC verdediger Auro van Sao Paulo (huur) en een aantal jeugdspelers en transfervrije spelers waaronder de 24-jarige Baskische Spanjaard Ager Aketxe, die overkwam van het welbekende Athletic Club de Bilbao.
Het aantal bekende namen dat vertrok is een stuk groter. Toronto nam onder andere afscheid van Raheem Edwards, Steven Beitashour, Benoit Cheyrou, Tsubasa Endoh en Armando Cooper. Cheyrou, de man die al jaren bij Toronto speelde, is tevens gestopt met voetballen. Stuk voor stuk bruikbare spelers die zeker hun bijdrage hebben geleverd, maar tegelijkertijd ook niet de sterren waar Toronto FC per definitie niet zonder kan.

Komend seizoen weer een Nederlander in Toronto: Gregory van der Wiel (@TorontoFC)


VERWACHTING 2018


Wat mag je van Toronto verwachten na het beste seizoen uit de clubgeschiedenis? Voorlopig nog steeds heel veel. De kern met Michael Bradley, Jozy Altidore, Victor Vazquez en Sebastian Giovinco is intact gebleven. Tel daarbij het aantrekken van ervaren verdediger Van der Wiel op en je kunt zeggen dat Toronto komend seizoen opnieuw gaat meedoen om de prijzen. Op papier lijkt de ploeg immers nog net een beetje sterker dan vorig seizoen het geval was.
Tijdens de CONCACAF Champions League wist Toronto afgelopen week de kwartfinales te bereiken nadat het Colorado Rapids had uitgeschakeld. In de volgende ronde wacht het grote Tigres uit Mexico. Wellicht dat de CCL een mooie opmaat kan zijn naar opnieuw een historisch seizoen voor de Canadese ploeg. Tegelijkertijd zal het ook extra inspanningen vergen, en wordt het te bezien in hoeverre dit aan het begin van het seizoen invloed kan hebben op de prestaties.


VOORSPELLING: 1e in Eastern Conference, play-offs

Top photo: @TorontoFC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen