UFC 222: Stefan "The Skyscraper" Struve zoekt revanche


Aankomende zaterdag komt er weer een Nederlandse UFC-vechter in actie. Stefan Struve neemt het namelijk tijdens de Main Card van UFC 222 op tegen de Wit-Russische routinier Andrei Arlovski. Samen zullen zijn gaan uitmaken wie een plek in de top 10 en potentieel meer verdient.


LEVENDE LEGENDE


Heavyweight Champion

De tegenstander van Stefan Struve aankomende zaterdag is dus de Wit-Rus Andrei Arlovski. Arlovski vocht zijn eerste gevecht in de UFC bijna 18 jaar geleden tijdens UFC 28. Nadat hij vroeg in zijn carrière veel indruk wist te maken met enkele sterke overwinningen stootte hij door tot aan de top. Tijdens UFC 51 versloeg de Wit-Rus namelijk Tim Sylvia. Hiermee kroonde hij zich tot de interim UFC Heavyweight Champion. Later werd dit omgezet in de undisputed UFC Heavyweight Champion. Uiteindelijk verloor Arlovski deze titel weer aan Tim Sylvia en ook de rematch tegen Sylvia ging verloren. Tijdens UFC 70 wist hij wel een indrukwekkende overwinning te boeken op de latere champion Fabrício Werdum. In Maart 2008 besloot ‘The Pitbull’ echter om te vertrekken bij de UFC.

Andrei Arlovski verslaat Tim Sylvia via Submission met een indrukwekkende Achilles Lock voor het interim UFC Heavyweight Championship

De comeback

Na omzwervingen langs Strikeforce, Affliction en de World Series of Fighting keerde Arlovski in Juni 2014 terug bij de UFC. Tijdens UFC 174 wist de Wit-Rus Brendan Schaub te verslaan via Split Decision. Hij wist knap vervolg te geven aan deze overwinning door nog driemaal te winnen. Antônio Silva, Travis Browne en voormalig kampioen Frank Mir hadden allemaal geen antwoord op het geweld van Andrei Arlovski. The Pitbull leek een herboren vechter en was hard op weg naar een nieuwe title shot.
Een Title Eliminator tegen Stipe Miocic tijdens UFC 195 zou bepalen wie het mocht opnemen tegen kampioen Fabrício Werdum. Het gevecht verliep desastreus voor Arlovski. Binnen 1 minuut was hij TKO en mocht Miocic een glorieuze overwinning bijschrijven. Voor Arlovski was dit verlies het begin van het einde. Zijn volgende gevecht ging kansloos verloren tegen Alistair Overeem in Rotterdam. Ook zijn gevechten tegen Josh Barnett, Francis Ngannou en Marcin Tybura gingen verloren. Het leek erop dat de carrière van Arlovksi bij de UFC als een nachtkaars zou uitgaan. In zijn laatste gevecht wist hij het tij een beetje te keren en te winnen van de Braziliaan Júnior Albini.

Andrei Arlovski gaat kansloos onderuit tegen de huidig Heavyweight Champion Stipe Miocic

NEDERLANDSE HOOP


Hoopvol begin

Na indruk te hebben gemaakt bij Cage Gladiators maakte Stefan Struve tijdens UFC 95 op 21-jarige leeftijd zijn debuut in de UFC. Het was een tegenvallend begin voor de Nederlander, hij verloor namelijk binnen één minuut via TKO van Junior dos Santos. Hij toonde zich niettemin een groot talent in zijn begintijd. Na zijn eerste teleurstellende partij boekte hij rap drie overwinningen achter elkaar. Vervolgens gebeurde er iets wat Struve in zijn carrière maar al te vaak zou mee maken. Net als hij een paar overwinning op rij boekt en stappen op de ranglijst lijkt te kunnen maken, gaat hij knockout. Ditmaal ging “The Skyscraper” namelijk binnen één minuut onderuit tegen Roy Nelson.

Grootste overwinning

Na twee overwinningen tegen lager ingeschatte tegenstanders mocht Struve het wederom opnemen tegen een relatief grote naam. In Las Vegas verloor hij tegen Travis Browne. Na dit verlies wist Struve zich weer sterk te herstellen met overwinningen tegen Pat Barry, Dave Herman en Lavar Johnson. Vanwege deze overwinningen mocht Struve voor het eerst in een Main Event vechten. In Nottingham vocht de Nederlander tegen de huidig kampioen Stipe Miocic. Het werd de grootste overwinning voor Struve tot dusver. Aan het eind van de tweede ronde wist hij de Kroatische Amerikaan TKO te krijgen. Het was eindelijk een overwinning tegen een grote naam. Na deze overwinning leek het erop dat Struve eindelijk zou kunnen doorstromen tot de top.

Stefan Struve verslaat Stipe Miocic via TKO

Vervallen in hetzelfde patroon

Waar het er na de overwinning op Stipe op leek dat Struve eindelijk zijn talent kon gaan inlossen, ging het in zijn volgende gevechten weer mis. Achtereenvolgens Mark Hunt en landgenoot Alistair Overeem wisten de boomlange Struve namelijk KO te krijgen. Vervolgens verviel Struve weer in hetzelfde patroon als eerder. Na een overwinning op Minotauro Nogueira, werd door Struve verloren van Jared Rosholt. Na twee overwinningen op lagere vechters werd vervolgens weer verloren. Afgelopen September verloor de Nederlander in zijn thuisland van de Rus Alexander Volkov.

Het Nederlandse onderonsje tussen Alistair Overeem en Stefan Struve werd overtuigend gewonnen door Overeem

ZATERDAGNACHT


Voor Andrei Arlovski zal zaterdagnacht een kans zijn om zich verder te revancheren nadat hij zich een klein beetje heeft weten te herstellen met zijn laatste overwinning. De routinier was dicht bij een hernieuwde kans op een titel. Hierna zakte hij echter ver af en leek het alsof zijn carrière bij de UFC voorbij was. Als de Wit-Rus aankomende zaterdag echter weet te winnen van Stefan Struve doet hij weer goed mee voor een plek in de top tien. Voor Arlovski is het dus een uitgelezen mogelijkheid op herstel.
Voor Struve is een overwinning zaterdagnacht een must. Alhoewel de Nederland pas 30 jaar is, heeft hij al veel ervaring in de UFC. Voorlopig lijkt het erop dat Struve nooit echt zijn talent heeft weten in te lossen. De Nederlander is nog steeds erg wisselvallig. Hij weet nog steeds geen reeks overwinningen aan elkaar te rijgen. Een overwinning tegen Arlovski is daarom niet zomaar mooi meegenoemen, een overwinning is noodzakelijk als Struve nog een gooi wil kunnen doen naar een plek in de top vijf.
Er spelen tijdens UFC 222 dus vele belangen. Het belooft een erg interessant gevecht te worden tussen twee routiniers in de UFC. Beide mannen zijn in staat om mooie KO’s uit te delen, maar ook zeker te incasseren. Een echte favoriet aanwijzen is praktisch onmogelijk. Allebei de vechters kunnen van elkaar winnen en een spannende wedstrijd is bijna gegarandeerd.

Top Photo: Cho Tang/ MMAPlanet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen