MLS Preview: #16 New York Red Bulls


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 16: New York Red Bulls.


LAATSTE TERUGBLIK


Sinds de komst van Jesse Marsch naar New York is de visie van de Red Bulls er eentje geworden waarbij jong talent voorrang krijgt boven grote namen. Afgelopen jaar leidde het wederom tot een plek in de play-offs en werd de Chicago Fire daarin met 4-0 aan de kant gezet. Helaas bleek Toronto FC echter te sterk in de Eastern Conference Semi-Finals en ook in het bekertoernooi kwam de ploeg net tekort: Sporting KC was te sterk in de finale.

De New York Red Bulls verloren in de bekerfinale met 2-1 van Sporting KC. (Jamie Squire/Getty Images)

Zodoende blijft New York de enige ‘originele MLS-club’ die nog zonder tastbare prijs zit. Vooral voor hoofdcoach Marsch was het een teleurstelling daar hij zijn peilers had gezet op het winnen van het bekertoernooi. Het was wat dat betreft een seizoen van ‘net niet’ waarbij er echter wel genoeg jeugdspelers zijn om met opgeheven hoofd richting de toekomst te kijken. Met name de 19-jarige Tyler Adams viel in dat opzicht heel positief op. Als verdedigende middenvelder en rechtsback speelde hij in totaal meer dan 3000 minuten en maakte hij in november 2017 ook nog eens zijn debuut in het Amerikaanse nationale elftal.


TRANSFERS


Zoals gezegd: de New York Red Bulls proberen met een jeugdig elan de top van de MLS te bestormen en dit blijkt uit het transferbeleid. De 32-jarige Sascha Kljestan werd namelijk weggeruild naar Orlando City en daarvoor kreeg de ploeg twee jonge krachten terug in centrale verdediger Tony Redding en aanvaller Carlos Rivas. Hoewel beide niet direct sterkhouders zullen zijn, zorgt het wel voor een bredere selectie en tegelijkertijd een jongere.

Alejandro Gamarra moet de nieuwe architect van de New York Red Bulls worden (via goal.com)

De vervanging van de eerder genoemde Kljestan werd gevonden in Argentinië waar Alejandro Gamarra werd overgenomen van Huracan. De 23-jarige Argentijn zal de aanvallende architect worden van een team dat vorig seizoen bij tijd en wijlen moeite had om doelpunten te produceren. Daarnaast komt van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg nog de 27-jarige Duitser Marc Rzatkowski op huurbasis over om het middenveld verder te versterken.


VERWACHTING 2018


Sinds de start in 2003 hebben de New York Red Bulls nog geen tastbare prijs gewonnen. Komend seizoen wil het team met een mix van jong talent en ervaren krachten weer een gooi doen naar het eremetaal. Naast de eerder genoemde Gamarra zal daarbij ook weer veel afhangen van de Oostenrijker Daniel Royer en de Engelse spits Bradley Wright-Phillips. Zij waren vorig jaar goed voor respectievelijk 15 en 24 goals in alle competities.

Daniel Royer zal samen met Bradley Wright-Phillips voor de doelpunten moeten zorgen. (AP Photo/Julio Cortez)

Maar buiten de ervaring van Royer en Wright-Phillips om zullen ook veel ogen gericht zijn op de verdere ontwikkeling van de 19-jarige Tyler Adams. Komend seizoen zal hij naar alle waarschijnlijkheid een rol als stofzuiger op het middenveld innemen nadat hij vorig jaar uit noodzaak als rechtsback werd gebruikt. Al met al is het weer een interessant team dat zonder enige twijfel mee lijkt te doen om de plekken in de play-offs.
VOORSPELLING: 5e in Eastern Conference, wel play-offs

Coverphoto: Ben Solomon/New York Red Bulls

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen