Prospect Watch 2018: Kansas City Royals

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League Central, bij de Kansas City Royals.

GROUND ZERO

Voordat de Houston Astros en Chicago Cubs de blits maakten met hun zelfopgeleide World Series-winnende teams, waren daar de Kansas City Royals. Na een langdurige periode van volledige waardeloosheid (heel anders is het niet te noemen), wisten de Royals in 2014 en 2015 met een grote hoeveelheid eigen jeugd (Hosmer, Perez, Moustakas, Cain, Gordon, Escobar) de World Series te halen (’14) en te winnen (’15).
— PROSPECT WATCH 2017: KANSAS CITY ROYALS
Enige tijd later is het tijdvak van succes weer voorbij voor KC. Vrijwel de volledige eigen kern is vertrokken en de club lijkt komend seizoen voorbestemd te zijn voor de kelder van de American League. Heeft Kansas City tijdens de succesjaren een basis weten te leggen voor de toekomst?

EUH.. MISSCHIEN?

Die vraag is op dit moment moeilijk te beantwoorden. Het is niet dat er geen talent in de Minors rondloopt bij de Royals, maar in de meeste gevallen zijn er nog wat vraagtekens of ontwikkelingsjaren weg te werken. Neem Nick Pratto, de club’s nr. 1 draftpick in 2017. Als je meest recente first rounder meteen op nummer één in de Top 10 van je club staat, betekent dat dat er weinig boeiends achter hem te vinden is.
In Pratto’s geval is er wel iets te zeggen voor een hoge notering. De linkshandige eerstehonkman (hello, Eric Hosmer Jr.?) is zonder enige twijfel een zeer getalenteerde tiener, maar daar ligt meteen het knelpunt: hij is 19 en profileert niet als een prototype slugger. De vergelijking met Hosmer is dan ook snel gemaakt; de veteraan die net voor (te) veel geld bij de Padres tekende stond ook nooit bekend om geweldige power.

Nick Pratto (YouTube)

Pratto debuteerde in Rookie Ball en had het zwaar (.247 met vier homeruns in 198 slagbeurten), maar toonde wel zijn atletische vermogen met 10 steals en goede defense. Hij is nog jaren verwijderd van de Majors, maar goed, de Royals hebben tenminste een nieuwe prospect bovenaan.

PLEKKEN 2 – 5: NETJES VERDEELD

De rest van de top 5 achter Pratto bestaat uit twee outfielders en twee pitchers, waarvan er eentje misschien wel de meest intrigerende werper in de hele Minors is.

# 2 – KHALIL LEE

Lee werd gedraft in 2016 en stijgt de laatste maanden behoorlijk op alle lijstjes. Het feit dat hij als 19-jarige 17 homeruns sloeg in Single-A is daar debet aan. Gecombineerd met 24 doubles en 20 steals toonde Lee een all-round-plaatje waar wel muziek in zit. Hij wordt pas in juni 20, dus een seizoen in A+ lijkt geen gek idee.

# 3 – SEULY MATIAS

Direct achter Lee vinden we de tweede outfielder, Seuly Matias. De eveneens 19-jarige completeert het trio aan tieners aan de top van de lijst voor de Royals. De Dominicaan tekende in 2015 als internationaal Free Agent en begint langzaam vorm te krijgen. Zijn eerste seizoen in de VS verliep niet vlekkeloos, maar hij toonde genoeg om vergelijkingen te trekken met een jonge Yoenis Cespedes. Single-A in 2018.

# 4 – JOSH STAUMONT

Daar is dan die intrigerende pitcher uit de inleiding. Josh Staumont, het moet er toch een keer van komen met hem? Die 99 mph fastball (102 mph als reliever) tot diep in de wedstrijd, die geweldige curve, die splitfinger/change-up… Het is een profiel om van te watertanden. Toch komt het er niet uit bij de 24-jarige. Tussen AA en AAA combineerde hij een ERA van 5.56 (124.2 innings) en hoewel de strikeouts er — natuurlijk — waren (138), zijn de 97 walks het grote probleem. Als hij het ooit uitvogelt… watch out.

# 5 – ERIC SKOGLUND

Royals-watchers zullen de naam Eric Skoglund herkennen. De 25-jarige lefty werper startte in 2017 vijf duels voor Kansas City (18 innings, 9.50 ERA). Ondanks het bumpy debuut blijft Skoglund een interessante prospect Een linkshandige starter met een fastball die de 95 aantikt, daar is wel ruimte voor te vinden. De kans dat hij in 2018 in de Majors gooit, is groot.

RECHTERRIJTJE: DRIE OM TWEE

# 6 – FOSTER GRIFFIN

Naast Skoglund hebben de Royals nog een interessante linkshandige werper in de Minors, in de persoon van Foster Griffin. De 2014 first rounder gooit niet zo hard als Skoglund, maar met 93 mph weet hij ook zijn werk te doen. In A+ en AA stond hij zijn mannetje. Hoewel zijn voorheen toebedachte plafond (Cole Hamels light) te hoog gegrepen zal zijn, bestaat de kans dat hij nuttig kan worden in de Majors. Dat wordt op zijn vroegst 2019 voor de 22-jarige.

# 7 – HUNTER DOZIER

Ooit KC’s überprospect en de hoop van de club als overbrugging naar de volgende generatie, maar nu ver afgezakt is Hunter Dozier. De blessures beginnen onderhand ronduit irritant te worden; hij miste ook vrijwel het hele seizoen in 2017 en speelde ronduit slecht wanneer hij fit was. Het pakketje is geweldig, maar hij is inmiddels al 26 en kan niet op het veld blijven. Make or break time. Zijn debuut heeft hij wel achter zich, in elk geval.

# 8 – MIGUEL ALMONTE

Veel strikeouts, vrijwel geen walks, dat is het recept van Miguel Almonte. De 24-jarige Dominicaan had een echt doorbraakseizoen in 2017, waarin hij vanuit de bullpen in AA en AAA domineerde en zelfs zijn Big League-debuut mocht maken. Het zou leuk zijn als hij zijn high octane-arm opnieuw op het hoogste niveau mag etaleren.

# 9 – NICKY LOPEZ

Van Nicky Lopez werd dit seizoen, als vijfde ronde-selectie in 2016, nog niet veel verwacht. De 22-jarige kortestop had echter andere plannen en liet in A+ en AA zien wat hij kon. Een gedegen slaggemiddelde en steals staan op zijn visitekaartje. Power hoef je niet te verwachten, maar defensief is hij zo goed dat hij ook als MLB utility-speler goed voor de dag kan komen. Hij speelt eerst een jaar in AA en AAA.

# 10- MJ MELENDEZ

Catcher MJ Melendez (2017, tweede ronde) is te vergelijken met Salvador Perez, KC’s huidige achtervanger. Of de 19-jarige Melendez ook een All-Star wordt, is nog even afwachten. Wel laat hij zien uitstekend uit de voeten te kunnen achter de plaat en een goed oog voor de slagzone te hebben. Hij kon Rookie Ball goed aan, dus Single-A is zijn bestemming.

CONCLUSIE

Nee, het is niet meer wat het geweest is bij de Royals. De club zal komend seizoen in een enorm zwart gat vallen. Het Major League-team ziet er niet uit en ook in de Minors is het sprokkelen voor talent. De club heeft de boot gemist en had vorig seizoen al eerder de rebuildknop in moeten drukken. Nu kan het wel weer eens een heel lange tijd duren voordat de Royals ‘gezond’ zijn.

HOUD IN DE GATEN

Scott Blewett (RHP), Chase Vallot (C), Samir Duenez (1B), Ryan O’Hearn (1B).

Cover photo: BaseballProspectus


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen