NFL Season in Review 2018: Indianapolis Colts

Met het seizoen in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het NFL-seizoen. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 32 verschillende NFL-teams. Vandaag in deel 3: Indianapolis Colts.

PAGANO-TIJDPERK ALS NACHTKAARS UIT

Dat Chuck Pagano het  zes jaar lang heeft kunnen uitzingen als coach van de Indianapolis Colts mag toch een klein wonder worden genoemd. De afgelopen jaren was het niet bepaald je van het en ook 2017 was in dat opzicht een typerende afsluiter van het tijdperk onder Chuck Pagano.
Het team bleek wederom in defensief opzicht niet sterk genoeg om het teams echt moeilijk te maken, terwijl er ook aanvallend nog steeds genoeg viel op te merken. Natuurlijk hielp het uitblijven van de Andrew Luck-terugkeer alleszins, maar uit alles bleek dat de ommekeer niet zou plaatsvinden onder Pagano. Het team had teveel gaten, liet het op enkele beslissende momenten afweten en ging bijna zonder al teveel blikken of blozen richting een 4-12 record. 2018 moet in dat opzicht een frisse start worden met een nieuwe coach, een GM die zijn tweede seizoen in gaat en hopelijk een fitte Andrew Luck.

Na zes seizoenen komt er een einde aan het Chuck Pagano-tijdperk in Indianapolis. (AP Photo/AJ Mast)


WAT GING GOED IN 2017?


THE INCONVENIENT TRUTH

Het is ergens heel ironisch dat één van de lichtpunten binnen een team dat moet rebuilden juist iemand is die 34 jaar is. Ondanks dat hij misschien geen duizelingwekkende statistieken neerzette in 2017, verdient running back Frank Gore heel veel respect. In een tijdperk waarin running backs om het minste of geringste aan de kant worden geschoven, was Gore gewoon het hele jaar weer inzetbaar en goed genoeg om een bijdrage te leveren.

Frank Gore brak in 2017 door de grens van 14,000 career rushing yards heen. (Michael Reaves/Getty Images)

Zodoende brak Gore op 34-jarige leeftijd door de grens van 14,000 rushing yards heen. Daarmee staat hij nu vijfde op de lijst van all-time rushers in de NFL en heeft hij 76 yards nodig om naar de vierde plek te stijgen en Curtis Martin in te halen. Ondanks dat Gore dan misschien wel het laagste aantal yards from scrimmage had sinds zijn rookie-seizoen, had hij wel de meeste yards binnen het Colts-team. Volgend jaar krijgt Marlon Mack naar alle waarschijnlijkheid het takenpakket van een #1 running back terwijl Gore als free agent mag hopen op nog een extra jaar in de NFL.

TOEKOMSTIGE LEIDER IN HOOKER

Verder waren de echte lichtpuntjes spaarzaam. In aanvallend opzicht leidde T.Y. Hilton weer de dans als receiver, maar met 4 touchdowns en 966 receiving yards was het voor zijn standaard een matig seizoen te noemen. Dit had alles te maken met de quarterback-perikelen waarbij Jacoby Brissett het aardig deed doch niet spectaculair.
Ook in verdedigend opzicht is het veelal hetzelfde verhaal. Mannen als Jabaal Sheard (5.5 sacks), Johnathan Hankins hadden een goed jaar maar als geheel was de Colts-defensie nog steeds te zwak. Dat de onbekende Rashaan Melvin uiteindelijk de meest betrouwbare cornerback bleek te zijn zegt eigenlijk genoeg. Maar het draften van Malik Hooker biedt hoop…

Malik Hooker kan snel de defensieve leider van de Colts worden. (Troy Wayrynen-USA TODAY Sports)

Toen Hooker in de NFL Draft werd gekozen, zagen vele experts het als een ware steal. En ondanks dat Hooker na slechts zeven wedstrijden aan de kant moest blijven met een knieblessure, bleek al snel hoeveel potentie de 21-jarige safety heeft. Het is dan ook veelzeggend dat hij ondanks zijn beperkte aantal wedstrijden nog steeds het team aanvoerde met drie interceptions. Met het oog op de toekomst zal Hooker de leider moeten worden van een nieuwe Colts-secondary.


WAT GING FOUT IN 2017?


WAAR BLIJFT LUCK?

Ondanks de vele gebreken binnen het Colts-roster, begint het uiteindelijk met het gemis van Andrew Luck. Het hele offseason bleef de onzekerheid hangen maar was de verwachting toch dat Luck uiteindelijk tijdens het 2017-seizoen zou terugkeren. Zover kwam het echter nooit. De voormalige #1 pick bleef het hele seizoen aan de kant met schouderproblemen die hem al sinds 2015 dwars zitten.

In 2017 moest Andrew Luck het gehele seizoen vanaf de zijlijn toekijken. (Getty Images)

Het leidde in eerste instantie tot het benoemen van Scott Tolzien als starter. Iets wat desastreus afliep waarna Jacoby Brissett – overgekomen in een ruil met de New England Patriots – zijn plek innam en daarmee de quarterback-positie naar behoren invulde. Toch blijft een groot deel van de toekomstplannen afhankelijk van de gezondheid van Andrew Luck. Het feit dat er nog steeds geen duidelijkheid is, zal menig Colts-fan erg nerveus maken.

GEBREK AAN ECHTE IMPACT-SPELERS

Maar het schortte bij de Colts dit seizoen aan nog veel meer. Beginnend bij de offensive line, iets wat al jaren een probleemkind is en mede ervoor verantwoordelijk is dat Andrew Luck momenteel langs de lijn staat. Zoals gewoonlijk was left tackle Anthony Castonzo de enige die een acceptabel niveau haalde, terwijl blessures van center Ryan Kelly en guard Jack Mewhort ook alles behalve meehielpen.
Maar daarnaast bleken de Colts ook een armoede aan echte gamechangers te hebben. Aanvallend is er weliswaar T.Y. Hilton, maar daarmee heb je dan ook direct de enige aanvallende speler die echt als bovengemiddeld goed kan worden gezien. Zelfs als Luck terugkomt, kan een extra kwaliteitsinjectie daar geen kwaad, maar datzelfde geldt ook voor de offensive line.

Center Ryan Kelly, de 1st round draft pick van twee jaar geleden, kampte bijna heel 2017 met blessures. (Matt Kryger/IndyStar)

Ook verdedigend ontbeert het de ploeg aan echte playmakers. De eerder genoemde Malik Hooker heeft de potentie om er eentje te worden, maar de tijden waarin Dwight Freeney en Robert Mathis quarterbacks terroriseerden zijn definitief voorbij. Jabaal Sheard was de enige edge defender die enige dreiging vormde en daarachter was de linebacker-core ook uiterst zwak. Net als met de aanval, lijkt er ook op dit front genoeg winkel aan de werk voor GM Chris Ballard.


WAT BRENGT 2018?


WACHTEN OP LUCK

Zoals gezegd zal er een hoop afhangen van de status en toekomst van Andrew Luck. Waar de Jacksonville Jaguars zonder een goede quarterback tot de AFC Championship reikten, zijn de Colts bij lange na niet getalenteerd genoeg om op hetzelfde kunstje te flikken.
Maar het vraagstuk rondom Luck gaat verder dan alleen komend seizoen. De hele toekomst – of op zijn minst de komende vijf tot tien jaar – hangen af van de gezondheid van de quarterback. Mocht het doemscenario realiteit worden en Luck nooit meer terugkeren, dan hebben de Colts een serieus probleem. Neem daarbij nog de andere gaten die gevuld moeten worden en GM Chris Ballard en nieuwe coach Frank Reich kunnen dit offseason flink aan de bak.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen