Prospect Watch 2018: Detroit Tigers

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League Central, bij de Detroit Tigers.

DOMBROWSKI’S ERFENIS

In de jaren dat Dave Dombrowski General Manager van de Detroit Tigers was, gebruikte hij zijn Minor Leaguers als trade-kapitaal. Hij verkocht de volledige jeugdopleiding voor verschillende MLB-sterren, in de (achteraf weinig succesvolle) jacht op een kampioenschap. De ene na de andere gelauwerde prospect verliet de Motor City zonder ooit een inning voor de Old English D te hebben gespeeld.
Nu DD bij de Boston Red Sox eenzelfde traject ingeslagen lijkt, is het aan nieuwe Tigers GM Al Avila om de boel weer recht te trekken. Sinds hij eind 2015 aantrad als eindbaas, hing de 59-jarige Cubaans-Amerikaanse Avila tot half 2017 een beetje tussen de wal en het schip. Een team vol sterren met dikke, moeilijk te lozen contracten en vrijwel geen enkele interessante prospect: wat moet je daar mee?
— PROSPECT WATCH 2017: DETROIT TIGERS
Toen de Tigers in 2017 totaal instortten, was het besluit snel genomen: zoveel mogelijk sterren eruit en opnieuw beginnen. Justin Verlander, J.D. Martinez en Justin Upton werden verkocht, waardoor er zich weer iets van een redelijk systeem begint te vormen. Met de eerste draftpick in het vooruitzicht tijdens de selectieronde in de zomer, gloort er iets van hoop boven de Detroit River.

Zelfs na zijn vertrek hielp Verlander de Tigers: de club kreeg goede prospects voor de ace (Christian Petersen/Getty Images)

PITCHING-HEAVY

Met zes werpers in de bovenste tien prospects zijn de Tigers op dat gebied goed gevuld. Ook opvallend: slechts één van de zes werpers komt niet uit de eigen opleiding: Franklin Perez was de headliner in het pakket dat Houston naar Detroit stuurde voor Justin Verlander.
Perez was ronduit indrukwekkend in het Astros-systeem in 2017. Hij startte het seizoen als 19-jarige in A+, waar hij zijn mannetje stond: 2.98 ERA, 54.1 IP, 53 strikeouts en 16 walks. Zijn optreden leverde hem een promotie naar AA op, waar hij vergelijkbaar gooide (3.09 ERA in 32 innings). Met een reeds goede fastball en dito curve, zit er enorm veel rek in de jongeling, die in één klap de beste prospect in het Tigers-systeem is.
De overige werpers zijn allemaal draft- of internationale producten van de Tigers. Alex Faedo (1e ronde, 2017), Matt Manning (1e ronde, 2016), Beau Burrows (1e ronde, 2015), Kyle Funkhouser (4e ronde, 2016) en Gregory Soto (Int. Signing, 2012) completeren het stel armen in de Top 10.

#2 – ALEX FAEDO

Faedo was één van de beste collegewerpers in de VS voorafgaand aan de draft, maar een tweetal knieoperaties zorgden ervoor dat hij wat omlaag viel. De Tigers kozen de Florida Gator als 18e en hebben daar een steal mee binnengehaald. Een goede fastball en een wipeout slider geven hem twee echte wapens, terwijl zijn change-up er ook aankomt. De 22-jarige gooide na de draft niet meer, maar gaat in 2018 zijn profcarrière volop beginnen.

#3 – MATT MANNING

Manning ging een jaar eerder als negende overall. Hij liet in 2017 zien dat dat vetrouwen gerechtvaardigd was: 51 innings in Single-A, 3.18 ERA, 62 strikeouts. De walks zijn nog wat hoog (25), maar de boomlange 20-jarige kan uitgroeien tot een top of the rotation starter.

#4 – BEAU BURROWS

Burrows gooit al een tijdje in het Minors-systeem van de Tigers en wordt elk jaar beter. In 2017 splitte hij het seizoen tussen A+ en AA. Hoewel hij het in Erie moeilijker had dan in Lakeland (4.72 ERA tegenover 1.23 ERA), bleven de strikeouts komen (137 in 135 innings). De vrije lopen schoten in AA omhoog, dus daar werkt de 21-jarige komend jaar in AA en AAA aan.

#6 – KYLE FUNKHOUSER

Ex-Honkbalweker Funkhouser viel ver in zijn draft, maar hij bewijst het ongelijk van de vele teams die hem voorbij lieten gaan. Zijn controle ging met sprongen vooruit, wat in 2017 resulteerde in stops in A en A+. Hij gooide op beide niveaus 31.1 innings (dus 62.2 in totaal) en verzamelde een whopping 83 strikeouts met een 2.44 ERA. Funkhouser kan AA in 2018 wel aan.

#9 – GREGORY SOTO

Soto is de enige internationale signing in de rij. De 23-jarige lefty is ook echt een strikeoutkanon: 144 in 124 innings in A en A+ (2.25 ERA). Hij begon pas laat met pitchen, dus heeft nog wat ontwikkeling te doen, voornamelijk van zijn secundaire pitches. Toch zit er veel potentie in de werper, dus Soto is iemand om nauwlettend te volgen.

VELDSPELERS

De overige vier prospects op de lijst zijn veldspelers, te beginnen met Daz Cameron. De outfielder kwam over van de Astros in de Verlander-deal. Als zoon van voormalig All-Star Mike Cameron zijn de spotlights al lange tijd op hem gericht. Toch stelde hij in het begin van zijn carrière wat teleur. In 2017 kreeg hij de boel echter op de rails en sloeg hij .271 met 14 homeruns en 29 doubles in Single-A. De tools zijn ongelooflijk bij de 21-jarige, maar het moet allemaal nog even gekanaliseerd worden.
Christin Stewart (ook ex-Honkbalweek) is geen nieuw gezicht bij de Tigers. Hij sloeg 28 ballen het stadion uit in AA en noteerde 29 doubles, dus hij is klaar voor de stap naar AAA Toledo. De 24-jarige kan dit jaar al zijn debuut maken.
Ook Jake Rogers kwam met Perez en Cameron over van Houston. De 22-jarige is een fenomenale defensieve catcher, die in A+ ook met de knuppel aardig meekon (.265, 12 homeruns in 313 slagbeurten). De voormalig derde-ronde-selectie uit 2016 lijkt uit te groeien tot een legitieme catcher.
De laatste speler van de lijst, Isaac Paredes, kwam rond de deadline over van de Cubs in ruil voor reliever Justin Wilson. De 19-jarige kortestop weet zich gesteund door een solide lichaam, waarmee hij veel power achter de bal kan zetten. Defensief gaat zijn grote lijf hem naar het derde honk duwen in de toekomst, maar voor nu hebben de Tigers een prima infielder erbij.

CONCLUSIE

Het is niet om over naar huis te schrijven in Detroit, maar het is beter dan het geweest is. De prospectoogst van Verlander, Upton en Martinez heeft in elk geval weer wat body aan het systeem gegeven. Hoewel lang niet alle verkregen prospects supertalenten zijn, hadden de Tigers vooral wat jongens met upside nodig. Die zijn nu gevonden en met de rebuild pas net onderweg kan Al Avila ook dit jaar focussen op het lozen van de oude garde en het bouwen aan de toekomst.

HOUD IN DE GATEN

Grayson Long (RHP), Michael Gerber (OF), Derek Hill (OF), Dawel Lugo (3B/SS), Sandy Baez (RHP).

Cover photo: Twitter.com/MiLB


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen