Prospect Watch 2018: Minnesota Twins

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de American League Central, bij de Minnesota Twins.

EVERYTHING IS COMING UP TWINS

Dat het snel kan gaan in het honkbal, bewijzen de Minnesota Twins de laatste jaren. Waar de club twee seizoenen geleden nog een absolute wanprestatie leverde, stonden Paul Molitor en zijn mannen een jaar later in de Wildcardwedstrijd tegen de Yankees. Ondanks dat de Bombers te sterk waren voor de ploeg uit het noorden, konden Twins-fans weer lachend over straat.
— PROSPECT WATCH 2017: MINNESOTA TWINS
Die lach zou best nog eens een tijdje op de gezichten van de fans in de Twin Cities te zien kunnen zijn. Niet alleen field de club een competitief Major League-team, ook in de Minors staat Minnesota er best prettig op. Met een jonge organisatie, een goed stadion en weinig tegenstand in de AL Central, zouden de Twins zomaar weer mee kunnens strijden om een Wildcard. Als er versterking nodig is, valt die misschien nog wel in de Minors te vinden.

ATLETISCH VERMOGEN AAN DE TOP

Kijkend naar de lijst van de Twins valt er te concluderen dat de club de laatste jaar vooral op atletisch vermogen heeft gedraft. Vooral de positiespelers uit de top vijf doen prospectharten sneller kloppen.
Royce Lewis is de meest recente aanwinst aan het Twins-systeem. Waar bij de Royals nog geconcludeerd werd dat je meest recente draft pick op nummer één in de lijst vaak weinig goeds betekent, bewijst Lewis het tegendeel. De kortestop werd afgelopen zomer door de Twins als eerste overall gekozen en daar is een reden voor.

 
De pas 18-jarige Lewis domineerde het High School-circuit in Californië en maakte na de Draft een goede eerste indruk. Hij kreeg ruim de tijd in Rookie Ball (133 slagbeurten, .271, 3 HR, 15 SB) en mocht in Single-A ook nog even meedraaien (71 slagbeurten, .296). Lewis is een supertalent en kan uitgroeien tot de volgende grote kortestop in de stijl van Carlos Correa.
Wander Javier, de nummer twee in de lijst, is ook al zo’n atleet. De 19-jarige Dominicaan had geen enkele moeite met Rookie Ball Elizabethton: .299, 13 doubles, 4 HR, 157 AB’s. Zijn knuppelsnelheid wordt nu al bewonderd, defensief zit het allemaal prima, dus de toekomst lacht Javier toe. Hij zal in 2018 Single-A gaan testen.

TERUGKERENDE NAMEN

Nummers drie (Stephen Gonsalves), vier (Alex Kirilloff), vijf (Fernando Romero), Nick Gordon (zes) en tien (Tyler Jay) keren terug op de lijst. Van het viertal handhaaft alleen Jay niet zijn positie in de top vijf. Gonsalves en Kirilloff zakken een plekje ten opzichte van vorig jaar, Romero blijft stabiel op plek vijf.
Gonsalves beantwoordde afgelopen seizoen een aantal vragen die voorgaande jaren over hem gesteld werden. Een stijging in strikeouts (118 in 110 innings) en een lager WHIP in Double-A zagen hem Triple-A bereiken. Daar had de 23-jarige nog een beetje moeite met de contact rate, maar de lefty is zo goed als klaar voor de Majors.

 
Kirilloff had een verloren seizoen. De 2016 first round draft pick onderging Tommy John en zat het hele seizoen aan de kant. Er is echter niets veranderd aan de skills van de 20-jarige outfielder, die nog steeds als één van de beter high school-slagmensen uit de draft kwam.
Romero draaide een lekker seizoen in AA, waar zijn 96 mph fastball hem geen windeieren legde. Ook hield hij zijn vrije lopen binnen de perken, wat gezien zijn matige slider wel een prettige bijkomstigheid is. Ook zijn change-up is nog in ontwikkeling, dus zolang de 23-jarige die niet verder ontwikkelt, zal hij een plekje blijven houden in de Minors. Sommige scouts denken dat hij in 2018 al vroeg naar de Majors kan komen; ik zie hem op zijn vroegst een September call-up zijn.

TELEURSTELLEND

Dan zijn daar nog de teleurstellende verhalen van Nick Gordon en Tyler Jay. Voor Gordon is teleurstellend misschien wat zwaar, maar hij zakt wel van plek één naar plek zes. Dat ligt echter voornamelijk aan het feit dat hij voorbijgestreefd is door een aantal anderen die een stap gezet hebben, terwijl hijzelf een beetje plateau’de. In AA was het goed (.270, 29 doubles, 8 triples, 9 homeruns, 13 steals), maar het was niet genoeg om de twee andere infielders voor te blijven. Toch ligt er een Big League-toekomst op Dee Gordon’s halfbroertje te wachten.
De lefty werd in de eerste draftronde van 2015 gekozen en leek in zijn eerste jaar op weg naar een succesvolle Minor League-periode. In 2017 klapte de boel echter en stond hij vaker op de DL dan op de heuvel. Schouderproblemen, elleboogproblemen en slechte optredens limiteerden hem tot 11.2 innings in het seizoen. De stuff is er altijd wel (19 strikeouts), maar dit was een verloren jaar. Hopen op betere tijden.

Tyler Jay (Freek Bouw/Phrake Photography)

NIEUWE GEZICHTEN

De rest van de top 10 bestaat uit meer nieuwe gezichten (naast Lewis en Javier). Blayne Enlow en Brusdar Graterol. Enlow is met recht een nieuw gezicht; de werper werd in 2017 in de derde ronde gedraft. Prima fastball, beste high school breaking ball in de draft, dat is de 18-jarige in een notendop. Hij mocht 20 innings meeballen in Rookie Ball en met 19 strikeouts en vier walks (1.33 ERA) kan hij het niveau aan.
Graterol is pas 19, maar staat al wel vier jaar onder contract bij de Twins. De vlammenwerper miste een stuk van 2016 en 2017 met Tommy John, maar de elite-fastball is weer terug op de heuvel. 98 mph met gemak brengt wat controleproblemen met zich mee voor de jongeling, maar dat er een raketwerper in die arm zit is wel duidelijk. Als hij Single-A kan doen in het komend jaar, komt het wel goed.

CONCLUSIE

De Twins hebben het aardig voor elkaar. Leuk en jong team in de Majors, mooi verspreidde talenten in de Minors: de toekomst is oké in Minnesota. De eerste paar doorschuivingen kunnen in geval van nood dit jaar plaatsvinden, maar met zoveel jong talent in de Bigs is het niet eens noodzakelijk. Laat ze maar schuiven, daar.
HOUD IN DE GATEN

Travis Blankenhorn (1B/3B), Brent Rooker (OF), Kohl Stewart (RHP), Lamonte Wade (OF).

Cover photo: William Parmeter


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen