MLS 'Dutch Update' #5: Danny de doelpuntenmachine

Het is ondertussen een tijdje geleden sinds de laatste Dutch Update en dus is er erg veel te vertellen. Onze Nederlandse toppers in de MLS waren de afgelopen weken namelijk regelmatig doorslaggevend voor hun teams.
Vooral spits Danny Hoesen is de afgelopen weken in bloedvorm. De afgelopen weken kan de Nederlandse spits niet meer stoppen met het maken van doelpunten. Ook Haris Medunjanin wist voor het eerst te scoren dit seizoen. Marcel de Jong en Johan Kappelhof wisten hun eerste assist van het seizoen te noteren. Gregory van der Wiel maakt ondertussen indruk met zijn veelzijdigheid en Kelvin Leerdam maakt ten slotte weer indruk bij de Seattle Sounders op de rechterflank.

DOELPUNTENMACHINE DANNY HOESEN

Danny Hoesen heeft zich in de afgelopen weken bewezen als absolute basisspeler bij de San Jose Earthquakes. Na een moeizaam begin van de competitie is de spits ondertussen in extreem goede vorm. In de afgelopen vijf wedstrijden was Hoesen goed voor vier doelpunten. Hierbij mag ook nog worden aangetekend dat alle doelpunten in verschillende wedstrijden werden gescoord. Daarnaast toonde Hoesen zijn veelzijdigheid door met zijn hoofd, zijn rechterbeen en zijn linkerbeen te scoren.
De doelpuntenregen begon met de gelijkmaker in het 2-1 verlies tegen Columbus Crew. Hoesen liep slim weg uit de rug van zijn tegenstander en wist de voorzet van Florian Jungwirth tegendraads perfect in te koppen. De 0-1 thuisnederlaag tegen Portland Timbers is de enige wedstrijd waarin Hoesen niet wist te scoren. Een week later was het tegen Minnesota United echter wel weer raak voor de Nederlander. Na een scrimmage in de zestien bij een 1-1 stand wist Chris Wondolowski de bal voor te krijgen. Hoesen volleerde de bal daarna heerlijk tegen de touwen en zette zijn ploeg op het spoor van de 1-3 winst.

Op slag van rust in het treffen tegen Vancouver Whitecaps tekende Hoesen vervolgens de gelijkmaker aan met zijn mooiste goal tot dusver. Met een meesterlijke lob liet Hoesen de keeper van de Whitecaps compleet kansloos. Afgelopen weekend speelde Hoesen een wedstrijd als linksbuiten in plaats van als spits. Ook als buitenspeler wist hij een doelpunt te noteren. Deze keer ging het echter wel om een eretreffer bij een 0-3 achterstand tegen D.C. United. Nadat zijn eerste poging met links werd geblokt door een speler, kon Hoesen de rebound rustig in een leeg doel schuiven.

HARIS MEDUNJANIN SCOORT

Hoewel het met zijn ploeg Philadelphia Union niet altijd goed gaat is Haris Medunjanin bezig aan een zeer indrukwekkend seizoen. Ook de afgelopen weken miste de Nederlander namelijk geen wedstrijd. Sterker nog, Medunjanin heeft voorlopig nog geen minuut gemist dit seizoen. Tijdens alle 11 wedstrijden die Philadelphia Union tot nu toe heeft gespeeld regisseerde Medunjanin het spel vanaf het middenveld. Als centrale middenvelder maakt de Nederlandse Bosniër ook dit seizoen weer veel indruk. Vorige week wist hij zelfs zijn eerste doelpunt van dit seizoen te noteren.
Bij een 0-1 stand in de uitwedstrijd tegen Montreal Impact gooide Medunjanin de wedstrijd in het slot. In de 88e minuut kreeg hij de bal aangespeeld op de rand van de 16 meter. Kalm en beheerst schoof Medunjanin vervolgens de bal via de binnenkant van de paal in het doel. Na de wedstrijd tegen Montreal werd overigens ook nog met 4-1 gewonnen van Real Salt Lake. Het lijkt er dus op dat Medunjanin met zijn ploeg de weg omhoog gevonden heeft.

VLEUGELFLITSER DE JONG

Marcel de Jong kwam maar in twee wedstrijden in actie de afgelopen weken. Toch was De Jong eenmaal uiterst belangrijk vanaf de linkerflank. In de wedstrijden tegen de San Jose Earthquakes gaf De Jong een puntgave voorzet bij een 1-2 achterstand. Deze voorzet viel perfect op het hoofd van Yordy Reyna die vervolgens de 2-2 wist te noteren. Met deze voorzet liet De Jong nogmaals zien dat hij aanvallend van grote waarde kan zijn voor de Vancouver Whitecaps. Mede door zijn goede spel dit seizoen hebben de Whitecaps besloten om het contract van De Jong te verlengen. We mogen dus nog een tijdje genieten van hem in de Dutch Update!

KAPPELHOF MAAKT INDRUK

Net als Haris Medunjanin heeft Johan Kappelhof dit seizoen nog geen minuut voetbal gemist bij Chicago Fire. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat hij zijn eerste minuten zal moeten missen. In de thuiswedstrijd tegen Atlanta United pakte Kappelhof namelijk alweer zijn derde gele kaart van het seizoen. Het is dus wachten totdat de Nederland zijn eerste schorsing oploopt. Voor Chicago Fire zou dit zonder twijfel een groot gemis zijn. De ploeg krijgt al veel tegendoelpunten, hoewel Kappelhof erg sterk is met veel blocks en onderscheppingen.
Ook aan de bal maakt Kappelhof indruk. In de wedstrijd tegen Montreal Impact gaf hij namelijk de assist op het winnende doelpunt van Kevin Ellis. Na een hele sterke rush naar voren gaf Kappelhof de bal af aan zijn medespeler. Ellis sneed vervolgens naar binnen toe en schoot het winnende doelpunt in de verre hoek. Deze overwinning was trouwens een van de weinig lichtpuntjes voor de ploeg van Kappelhof, die nauwelijks tot scoren komt en dus veel verliest.

VEELZIJDIGE VAN DER WIEL

Na het mislopen van de winst van de CONCACAF Champions League kan de focus voor Toronto weer op de competitie. Hierin ontwikkelt Van der Wiel zich steeds verder als centrale verdediger. Het is wel duidelijk dat Toronto nog op zoek is naar de juiste opstelling voor dit seizoen. De ploeg verliest tot nu toe erg veel en is in de verdediging nog steeds op zoek naar de juiste partner voor Van der Wiel. Zo kwam VdW onder andere naast middenvelder Michael Bradley te staan in het centrum van de defensie. Deze onzekerheid maakt het voor Van der Wiel lastig om te wennen aan zijn teamgenoten.
In de laatste wedstrijd tegen Orlando City maakte hij ineens weer zijn opwachting als linksback. Hierme heeft Van der Wiel na negen wedstrijden al alle posities in de achterhoede voor zijn rekening genomen. Zijn veelzijdigheid maakt tot nu toe grote indruk op de Amerikaanse voetballiefhebbers. Als linksback speelde Van der Wiel een zeer indrukwekkende wedstrijd. Het is dus gissen op welke positie de toekomst van Van der Wiel bij Toronto ligt, alhoewel centrale verdediger voorlopig het meest logisch lijkt.

LEERDAM VERDEDIGEND STERK

Kelvin Leerdam heeft er weer vier wedstrijden op zitten namens de Seattle Sounders. Als rechtervleugelverdediger moest Leerdam lijdzaam toezien hoe zijn ploeg moeite blijft hebben met het maken van doelpunten. Hoewel het achterin, mede door het goede spel van Leerdam, erg goed staat bij de Sounders is het voorin nog een rotzooi. Leerdam maakte 90 minuten tegen LAFC, Columbus Crew en Portland Timbers. In geen van deze wedstrijden werd gescoord door de Sounders. Tweemaal werd er 1-0 verloren en een keer werd de tegenstander op 0-0 gehouden. In de enige overwinning, tegen Toronto FC, mocht Leerdam pas na 71 minuten invallen om de voorsprong te verdedigen. Van alle zes Nederlanders heeft Leerdam er nog de minste wedstrijden op zitten, het is dus nog lastig te zeggen hoe zijn seizoen zal gaan verlopen.

Coverfoto: San Jose Earthquakes Twitter