Catcher Welington Castillo 80 wedstrijden geschorst


Een ruime week nadat Robinson Cano een schorsing van 80 wedstrijden kreeg opgelegd voor het gebruik van een masking agent (een middel dat dopinggebruik kan maskeren) is White Sox-catcher Welington Castillo hetzelfde overkomen. De 31-jarige Dominicaan zal vandaag officieel te horen krijgen dat hij de komende tweeëneenhalve maand onbetaald van de zijlijn moet toekijken.


Castillo werd afgelopen winter voor twee jaar en $15 miljoen vastgelegd door de Chicagoans. Ook hij is nu, net als Cano, sowieso uitgesloten voor de play-offs. In het geval van de White Sox maakt dat momenteel weinig uit; de club gaat niet in de buurt komen van MLB’s postseason. De ervaren backstop gaat zijn schorsing in met seizoensgemiddeldes van .270/.314/.477 met een .791 OPS en zes homeruns in 32 wedstrijden.

ONDUIDELIJKHEID

Het is op dit moment nog onbekend op welk middel de catcher is betrapt. Zoals Ken Rosenthal en meerdere andere bronnen aangeven, is er geen sprake van een steroïde. Mogelijk gaat het ook bij Castillo om eenzelfde medicijn als bij Cano, een zogeheten masking agent. Beide spelers zijn afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Enige overlap in het gebruikte middel is niet uit te sluiten. Mogelijk wordt daar later vandaag meer over bekendgemaakt.
Wat dat betreft komt het nieuws op een ongelukkig moment voor Carlos Gomez. De outfielder zei enkele dagen geleden tegen Jeff Passan van de Yahoo Sports MLB Podcast dat hij het idee heeft dat Latino honkballers vaker worden getest (en dus betrapt) dan andere spelers.

CATCHERPROBLEMEN

Voor de White Sox komt de schorsing op een buitengewoon ongelukkig moment. Castillo werd afgelopen winter gecontracteerd met als voornaamste doel het helpen van de jonge pitchers in de pitching staff. Nu de veteraan enige tijd buitengesloten blijft, is het aan backup Omar Narvaez om die kar te trekken. Narvaez is echter een matige defensieve catcher met framing skills die ver onder het gemiddelde liggen. Voor een werpersstaf die juist de randjes van de plaat nodig heeft om succesvol te zijn, is een full-time rol voor de 26-jarige Venezolaan geen goede factor.
De startende Sox-catcher van vorig seizoen, Kevan Smith, is net weer teruggeplaatst op de de DL in Triple-A Charlotte. Hetzelfde geldt voor catcherprospect (en Southern League homerun leaderSeby Zavala, die op de Double-A blessurelijst staat. Topprospect Zack Collins is nog niet klaar voor de Majors en Brett AustinCarlos Rodon’s persoonlijke catcher in college — is net terug van een blessure. Hij moet nog wedstrijdritme opdoen in Charlotte (AAA).

Gedoodverfde call-up Kevan Smith is net op de Triple-A Disabled List geplaatst (Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports)

Verder hebben de White Sox geen catchers op hun 40-man roster. De club moet dus een andere speler van die lijst verwijderen om plek te maken voor Castillo’s vervanger. Of ze dat zullen willen doen voor de enige beschikbare Triple-A-catcher, Alfredo Gonzalez, valt te betwijfelen. Hij slaat dit seizoen .167 in Charlotte. Emergency catcher Tyler Saladino werd enkele weken geleden verkocht aan Milwaukee.

FREE AGENT?

Mochten de Sox besluiten halsoverkop een Free Agent-catcher aan te schaffen, zijn er meerdere mogelijkheden. Zo zitten Miguel MonteroCarlos Ruiz, ex-White Sox Geovany SotoHank CongerDerek Norris, Josh Thole en Josmil Pinto nog zonder club. Met de organisatie middenin een rebuild moet een (oudere) vervanger niet teveel kosten of niet te oud zijn. Pinto (29) en Conger (30) zijn de enige twee onder of op de 30 jaar. Al deze opties zullen mogelijk niet al te grote eisen hebben, in ruil voor een kans in de Majors.

TRADE?

Met het recente nieuws dat Blake Swihart de Boston Red Sox heeft verzocht hem te traden, bestaat de kans dat White Sox-GM Rick Hahn opnieuw contact opneemt met zijn veelvoudige tradingpartner in Boston, Dave Dombrowski. De twee clubs lijken in dit geval een ideale match. Chicago moet een catcher hebben en Swihart is nog jong genoeg om binnen de rebuild te passen die gaande is. Boston moet onderhand echt van Swihart af. Op dit moment ligt de prijs voor de 26-jarige catcher, die in Boston op een dood spoor zit, echter “onredelijk hoog”, aldus verschillende Red Sox-gerelateerde nieuwssites.

Coverfoto: nbcsportschicago.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen