MLB Dutch Watch: Padres hebben Bogaerts terug, BoSox domineren

Een paar dagen later dan gebruikelijk, maar dat heeft dan weer alles te maken met de All-Star Game van komende woensdag. In deze Dutch Watch bespreken we de drie laatste series voor deze break en daarin lieten onze landgenoten aardig van zich horen. Zo bevestigde Jurickson Profar zijn status als All-Star, was Ceddane Rafaela een doorn in het oog van de Yankees en kon Kenley Jansen weer wat saves aan zijn totaal toevoegen. Daarnaast keerde Xander Bogaerts afgelopen weekend terug in de line-up van de Padres.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 349 AB, .258/.312/.410, .722 OPS, 47 R, 44 RBI, 27 2B, 8 HR, 8 SB, 100 OPS+

Het weekend van 5 juli was een belangrijke voor de Atlanta Braves. Niet alleen was ’t de laatste serie tijdens hun homestand, maar het was vooral een treffen met de Philadelphia Phillies. De koploper in de NL East. Ozzie Albies en de zijnen begonnen met een achterstand van 9 gewonnen wedstrijden aan het drieluik en zagen dit na de eerste ontmoeting oplopen naar 10 wedstrijden. Met 3-for-4 aan slag was Albies één van de lichtpuntjes in de line-up. In de vierde en achtste inning kwam onze landgenoot door met een single, maar in de zesde inning nam hij de bal diep voor zijn eerste homerun sinds 21 juni. Het mocht echter niet baten, want de Phillies gingen er met een 8-6 zege vandoor.

Albies had de smaak blijkbaar aardig te pakken, want in de tweede wedstrijd tegen de Phillies ging de bal opnieuw de tribunes in. Met Jarred Kelenic aan boord, betrof het dit keer een 2-run homerun in de vijfde inning. Diezelfde Kelenic kon in de eerste inning de thuisplaat ook al passeren na een RBI-single van zijn tweedehonkman. De Braves boekten een knappe 5-1 overwinning en Albies was goed voor 3 RBIs. Helaas lukte het hem niet om in al de drie wedstrijden tegen Philly een homerun te slaan. In de series finale op 7 juli was Albies 0-for-3 met een walk, maar veel belangrijker was de 6-0 overwinning. Het was pas de derde keer dit seizoen – de eerste keer sinds 28 mei – dat de Phillies geen enkele run noteerden.

MET GOED GEVOEL DE BREAK IN

In de woestijn van Arizona wisten de Braves hun goede gevoel aanvankelijk vast te houden. Een sac fly van Albies (0-for-4) hielp de bezoekers aan een belangrijke run in de eerste wedstrijd. Mede dankzij die RBI van hun infielder won Atlanta dat duel na elf innings met 5-4. Vorige week dinsdag was Albies 1-for-5 in het tweede treffen, dat met 6-2 naar de Braves ging. In de derde van vier wedstrijden scoorde de tweedehonkman een run in de derde inning nadat hij met vier wijd de honken bereikte. Voor de Braves mocht die run niet baten, want de Diamondbacks maakten met 5-7 een einde aan hun winning streak. Afgelopen donderdag zorgde een solo homerun van Eugenio Suarez voor de enige run in Game 4. Albies was 0-for-4 en zag zijn slaggemiddelde zo dalen naar .254.

Ozzie Albies kan met een lekker gevoel aan zijn vrije dagen beginnen. De laatste serie voor de break verliep voor zowel de Braves als Albies goed, want in San Diego werden de Padres twee van de drie wedstrijden verslagen. Met 4 hits, 3 doubles en één run liet de infielder veelvuldig van zich horen in het slagperk. Die ene run scoorde hij zondag in de series finale. Nadat Albies de inning opende met een single, was een RBI-single van Matt Olson even later genoeg om de stand op dat moment gelijk te trekken. Na een 6-1 zege op vrijdag, een 0-4 nederlaag op zaterdag trokken de Braves nu met 6-3 aan het langste eind en kropen een heel klein beetje (8.5 games behind) naar de Phillies in de NL East.  


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 195 AB, .231/.274/.323, .597 OPS, 23 R, 15 RBI, 6 2B, 4 HR, 4 SB, 69 OPS+

Met enig gevoel voor dramatiek zou je kunnen stellen dat de cirkel voor Xander Bogaerts afgelopen vrijdag rond was. Op 20 mei raakte de infielder geblesseerd aan zijn schouder in het duel met de Atlanta Braves en tegen diezelfde tegenstander maakte Bogaerts een kleine twee maanden later zijn rentree. Hoewel de Friars de wedstrijd met 1-6 aan Atlanta moesten laten, kon Bogaerts tevreden zijn met zijn 2-for-4 aan slag. Manager Mike Shildt toonde daarna aan voorzichtig te zijn met de Oranje-international. Bogaerts bleef de tweede ontmoeting namelijk aan de kant.

In de laatste wedstrijd voor de korte pauze tekende Xander Bogaerts voor zijn eerste RBI sinds 19 mei. Met het eerste en het derde honk bezet kwam de infielder al vroeg in de wedstrijd door met een RBI-single. Het was de Padres echter niet gegeven deze voorsprong vast te houden. Met opnieuw 2-for-4 aan slag deed het slaggemiddelde van Bogaerts weliswaar goede zaken, maar de wedstrijd ging met 6-3 naar de Braves.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 33.1 IP, 3-1 (19 SV-1 BS), 2.16 ERA, 1.080 WHIP, 2.14 FIP, 8 R, 8 ER, 13 BB, 38K, 199 ERA+

Het gaat de laatste tijd goed met de Boston Red Sox. En zeker ook met Kenley Jansen. Zeker, de achterstand in de AL East is nog altijd groot, maar in het weekend van 5 juli kregen ze de kans om wat in te lopen op de Yankees. Jansen en de Red Sox gingen op bezoek bij de grote rivaal en deelden daar een paar flinke dreunen uit. Voor de eerste, op vrijdag 5 juli, hadden ze weliswaar tien innings nodig, maar dat leverde Kenley Jansen wel zijn zeventiende save op.

Ceddanne Rafaela had Boston in de eerste helft van de tiende inning middels een 2-run homerun op een 5-3 voorsprong gezet. Aan Jansen de eer om die ook daadwerkelijk over de streep te trekken, maar eenvoudig werd het niet. Ben Rice begin de inning op het tweede honk en met Juan Soto, Aaron Judge en Alex Verdugo aan slag werd ’t geen sinecure. Zeker niet toen Soto met een single Rice naar drie bracht met 0 uit op ’t bord. Jansen had daarna echter slechts 7 pitches nodig om aan die drie noodzakelijke outs te komen. Judge en Verdugo waren na één pitch gezien en Oswaldo Cabrera bracht de bal wel in het spel, maar werd de laatste uit.

Met 14-4 ging het tweede duel naar de Yankees, maar Boston zou die zondag de serie winnen. Met een 3-0 voorsprong in de negende had Jansen nu wat meer ruimte voor eventuele fouten, maar die had de closer niet nodig. Wederom trof hij Soto en Judge, maar opnieuw wisten de supersterren van NY de Oranje-international niet in verlegenheid te brengen. Soto kon gaan zitten na een lineout en Jansen klaarde de klus in stijl door Judge op een strikeout te trakteren. De 3-0 overwinning was een feit en daarmee ook de achttiende save voor Jansen.

VRIJAF

Na dat optreden nam Jansen weer enige tijd plaats in de wachtkamer. Tegen de Oakland A’s was zijn inbreng niet nodig en die kant leek het ook tegen de Kansas City Royals op te gaan. Boston verloor de eerste wedstrijd ruim (1-6) en won de tweede met grote cijfers (5-0). In de laatste wedstrijd voor de ASG had Alex Cora zijn closer uit Willemstad nog nodig. Met een 5-3 voorsprong ging Jansen aan de slag. De eerste nul had hij vlot te pakken, maar daarna volgden een single en een walk. Door een RBI-single van Freddy Fermin kreeg Jansen zijn eerste run sinds 12 juni te verwerken. Die klap maakte het nog wel even spannend, maar Jansen en de Red Sox bleven overeind en sleepten die 5-4 over de streep.

Met winst in tien van de laatste dertien wedstrijden begint Boston aan een welverdiende break. De ploeg staan inmiddels stevig op de derde plaats in de AL East, heeft een wildcard voor het grijpen en is de Yankees zelfs tot op een paar wedstrijden genaderd.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 225 AB, .244/.350/.342, .692 OPS, 39 R, 19 RBI, 8 2B, 4 HR, 14 SB, 102 OPS+

Ook voor Richie Palacios en de Tampa Bay Rays is de All-Star break aangebroken. Met series tegen achtereenvolgens de Royals, Yankees en Guardians maakte de competitieplanner van Major League Baseball het hen niet eenvoudig. Dat bleek ook wel tijdens de laatste reeks uitwedstrijden. In Kansas City slaagden de Rays er tussen 5 juli en 7 juli niet in ook maar één wedstrijd te winnen. Richie Palacios was een tough out (0-for-1 met 3 walks) in de eerste wedstrijd, maar was uiteindelijk 0-for-5 over de gehele serie, waarin hij in het tweede duel als invaller alleen de laatste wedstrijden speelde.

Eenmaal terug in Florida veranderde er niet veel aan de situatie voor Palacios. De Rays kregen vorige week bezoek van de New York Yankees en wisten de serie van drie knap te winnen. Alleen het tweede duel, gespeeld op 10 juli, ging met 1-2 verloren. Helaas voor Richie Palacios was dat nu net de enige keer dat hij zijn opwachting maakte. Geposteerd op het tweede honk was de Oranje-international 1-for-3 met een single in de zesde inning en een HBP in de tweede. Tot resultaten leidde dit echter niet.

PRIMEUR

In de laatste serie voor de break was er meer speeltijd voor Richie Palacios. Op vrijdag 12 juli was hij de tweedehonkman van de Rays toen de ploeg met 3-0 won van de Cleveland Guardians. Met 0-for-3 en een walk bleef zijn bijdrage aanvallend gezien echter beperkt. Een dag later gingen de Rays met 2-4 onderuit tegen Cleveland. Beide runs werden echter door Palacios over de thuisplaat gelopen. Na vier wijd kon hij de score in de derde inning openen na een RBI-double van Yandy Diaz. Met zijn eerste triple van dit seizoen legde Palacios zelf de basis voor de tweede run. Deze volgde na een fout van Cleveland in de vijfde inning, maar helaas voor Richie Palacios bleef de beloning in de vorm van een overwinning uit.

De series finale werd met 2-0 door Tampa Bay gewonnen, maar Palacios kreeg daarin geen speeltijd. Nu de All-Star break daar is, staan de Rays vijfde en laatste in hun divisie. Met een achterstand van 5.5 gewonnen wedstrijden in de wildcard-race zijn de Rays echter nog altijd niet kansloos voor een plek in het postseason.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 338 AB, .305/.394/.476, .870 OPS, 52 R, 59 RBI, 16 2B, 14 HR, 5 SB, 147 OPS+

Voordat Jurickson Profar zich kon gaan opmaken voor z’n eerste ASG nam hij het met de Padres nog op tegen drie sterke tegenstanders. In de laatste week voor de break brachten achtereenvolgens de Diamondbacks, Mariners en Braves een bezoek aan Petco Park in San Diego. In het weekend na Independance Day greep Profar de kans alvast aan om te onderstrepen dat zijn selectie voor de Midsummer Classic niet op toeval gebaseerd was. Hij kwam in het drieluik tegen Arizona drie keer door met een hit, maar twee van die hits gingen als souvenir met een fan mee naar huis.

Met 0-for-3 en een walk leek Profar op 5 juli niet overdreven goed aan de serie tegen de regerend kampioen van de National League te beginnen. Dit veranderde echter in één klap – letterlijk – in de negende inning. Zijn solo homerun (zijn honderdste in MLB) hielp de Padres langszij en een 2-run homerun van Manny Machado maakte nog in diezelfde inning een einde aan dit duel: 10-8. In de met 5-7 verloren tweede wedstrijd was een RBI-double in de zevende inning het belangrijkste wapenfeit van onze landgenoot. Arizona trok op zondag 7 juli ook de series finale naar zich toe en deed dit met klinkende cijfers. De Padres gingen hard met 1-9 onderuit. Die ene run kwam al in de eerste inning op het conto van Jurickson Profar. Hij sloeg zijn veertiende homerun van dit seizoen, maar meer dan een doekje voor het bloeden bleek dit achteraf niet te zijn.

Met twee nederlagen in de eerste drie wedstrijden kende de homestand van San Diego ondanks de verschroeiende hitte een koude start. Tegen de Seattle Mariners werd ’t er vorige week al niet beter op. De bezoekers wonnen beide wedstrijden en gunden de Padres in die twee duels slechts 3 runs. Jurickson Profar was 1-for-8 over deze korte serie. De All-Star noteerde zijn enige hit in de zesde inning van de tweede ontmoeting.

LOSSEN

Langzaam maar zeker moet Jurickson Profar lossen uit de kopgroep wat betreft het slaggemiddelde in de majors. Het drieluik tegen de Braves deed hem ook geen goed. Alleen in de laatste wedstrijd kwam de outfielder door met 2 hits in 5 AB’s. Het bracht hem op 2-for-13 over de gehele serie en 3-for-21 in de laatste vijf wedstrijden. San Diego rekende zaterdag (4-0 winst) weliswaar af met een 5-game losing streak, maar de Padres zullen bepaald niet tevreden zijn over hun homestand. Zij wonnen slechts twee van de laatste acht wedstrijden, maar hebben slechts 1 gewonnen wedstrijd minder dan de teams voor hen in de wildcard-race.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 329 AB, .246/.272/.419, .692 OPS, 45 R, 52 RBI, 16 2B, 11 HR, 11 SB, 89 OPS+

Geen All-Star Game voor Ceddanne Rafaela, maar in zijn geval hadden we deze zin misschien moeten beginnen met het woordje “nog”. De Red Sox-rookie maakt een stormachtige ontwikkeling door. De tijden waarin Rafaela alleen defensief van waarde was, liggen al ver achter ons. Regelmatig laat hij z’n knuppel spreken en niet zelden bonjourt de jongeman uit Willemstad een homerun de tribunes in. Daar kunnen de New York Yankees inmiddels ook over meepraten. In het drieluik tegen de aartsrivaal raakte Rafaela slechts twee keer de bal goed, maar beide keren was de pijn voelbaar in The Bronx.

Rafaela kwam er aan slag nog niet aan te pas op vrijdag 5 juli. Hij was 0-for-3 in z’n eerste AB’s, maar zijn laatste – in de tiende inning – maakte alles anders. David Hamilton was de automatische honkloper op twee toen Ceddanne Rafaela zijn tiende homerun van het jaar sloeg. En Boston daarmee aan de 5-3 zege hielp. Het tweede treffen ging met 14-4 ruimschoots naar de thuisploeg, maar in de derde was daar opnieuw Ceddanne Rafaela. Zijn solo homerun in de achtste inning zette Boston op een 2-0 voorsprong. Dit was tevens zijn vijftigste RBI van dit seizoen. Alleen Rafael Devers sloeg namens de Red Sox meer runs (55) over de thuisplaat. De drievoudig All-Star en tweevoudig Silver Slugger-winnaar tekende in deze serie voor zijn duizendste hit in de majors.

DE KNOP OM

Na het succesvolle bezoek aan The Bronx was het voor de Red Sox even schakelen. Rafaela en consorten keerden terug naar Boston voor een serie tegen laagvlieger Oakland en met name op 9 juli viel er genoeg te juichen voor de fans. Zij zagen hun Red Sox met 12-9 winnen en middels een RBI-triple in de tweede inning voegde Rafaela nog maar weer eens een RBI aan zijn totaal (51) toe. Die driehonkslag was ook alweer zijn vierde van dit jaar. Dat aantal valt echter in het niet bij de 10 van teamgenoot Jarren Duran, die niet voor niets naar de ASG mag.

Ceddanne Rafaela was 2-for-5 in die eerste ontmoeting en gaf dit een vervolg met een 2-for-4  met een double (zijn vijftiende) en een run in de tweede. Die ging echter wel met 2-5 naar de A’s. De series finale werd echter een prooi voor de thuisploeg. Boston verzamelde zowel een zevenklapper als een shutout (7-0) maar zag Rafaela (0-for-3) geen aanvallende bijdrage leveren. Dit lukte de rookie echter wel in de eerste wedstrijd tegen de Royals. De Red Sox leden afgelopen vrijdag een 1-6 nederlaag, maar het was Ceddanne Rafaela die met een RBI-double in de tweede inning achteraf de eer redde.

Rafaela was 2-for-3 in die eerste ontmoeting en helaas voor de jongeling bleef het daar ook bij in deze serie. Met 0-for-7 verliepen de twee laatste wedstrijden voor de break voor hem niet overdreven succesvol, maar de twee overwinningen maakten veel goed. De Red Sox stapten in 24 van hun laatste 37 wedstrijden als winnaar van het veld en zijn in de American League aan een flinke opmars bezig. De overwinningen van afgelopen weekend waren daarin belangrijk, want laat Kansas City nu één van de concurrenten voor een wildcard zijn.  

Cover photo: Meg McLaughlin/The San Diego Union-Tribune

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen