En dat is vijf: Turnbull gooit no-hitter tegen Mariners

Spencer Turnbull gooide afgelopen nacht alweer de vijfde no-hitter van dit lopende seizoen. De rechtshandige werper schaart zich met zijn geweldige optreden in het rijtje van Joe Musgrove, Carlos Rodon, John Means en Wade Miley, die hem in 2021 al voor gingen. Zo komt het recordaantal van no-hitters in één seizoen weer een stap dichterbij. Voor de Detroit Tigers was het tien jaar en elf dagen geleden sinds Justin Verlander de laatste no-hitter uit de clubhistorie noteerde.

KETCHUPFLES-THEORIE

Oud-Oranje-spits Ruud van Nistelrooij vergeleek ooit het scoren van doelpunten met een ketchupfles: “Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit, en op een ander moment gaat het ineens vanzelf.” Het is het sportieve equivalent van het eerste schaap dat over de dam komt, waarna de andere vlotjes volgen. Die theorie gaat zeker op voor de no-hitters dit jaar. Geen van de werpers die dit seizoen een no-hitter gooide, zal voorafgaand aan het seizoen bovenaan hebben gestaan in de lijstjes van Cy Young-kandidaten. Toch gooiden ze zich stuk voor stuk voor stuk voor stuk in de geschiedenisboeken.

HOMEGROWN

Het huzarenstuk van Turnbull is de achtste no-hitter uit de geschiedenis van de Detroit Tigers. Opvallend genoeg werden alle no-hitters van de organisatie gegooid door zogenaamde homegrown pitchers. George Mullin startte die opmerkelijke reeks in 1912, waarna Virgil Trucks (tweemaal, beide in 1952), Jim Bunning, Jack Morris en Justin Verlander (ook tweemaal, in 2007 en 2011) zijn voorbeeld volgden. Jongens als Casey Mize en Tarik Skubal zullen hopen ooit in hun illustere voetsporen te kunnen treden.

UNUSUAL SUSPECT

De fans in Detroit konden wel een opsteker gebruiken. Zoals verwacht doet de organisatie al vroeg in het seizoen niet meer mee om een plekje in het postseason en kunnen ze de blik weer op de (op het oog hoopvolle) toekomst richten. Een hoogtepunt als dat van vannacht is dan een welkome verrassing in een nog lang seizoen. Met al het jonge werperstalent in Detroit is het een bonus dat ook de 28-jarige Turnbull zich al enige tijd een bovengemiddelde starter toont.

EERSTE ‘COMPLETE GAME’

In tegenstelling tot Turnbull zelf, die zichzelf niet sterk vond beginnen, geloofden zijn teamgenoten al vroeg in een succesvol optreden van hun starter. Al in de eerste inning lieten ze hem weten dat hij die avond weleens een no-hitter kon gooien. Dat is een opvallende voorspelling, als je je realiseert dat Turnbull nog nooit voorbij de zevende inning was gekomen in zijn vier seizoenen in de Major League. Het is bovendien pas zijn derde overwinning in een duel tegen een ander team uit de American League. Opvallend genoeg kwam zijn tweede pas in zijn vorige start, toen ten koste van de Kansas City Royals.

CANDELARIO

Zoals in bijna elke no-hitter kende ook deze van Turnbull een defensieve uitschieter, waarop je later kan terugkijken als het doorslaggevende moment die alles wat volgde mogelijk kon maken. Gisteravond nam Jeimer Candelario die voor zijn rekening. De derdehonkman, die zijn team met een homerun in de eerste inning ook al op voorsprong had gebracht, voorkwam in de zevende inning dat een harde klap van Mitch Haniger langs de lijn in de hoek van het linksveld verdween.

ALWEER DE M’S

Het mag dus zeker een verrassing genoemd worden dat Spencer Turnbull erin slaagt een no-hitter te gooien, maar dat dit ten koste van de Seattle Mariners gebeurt, is dat dan weer niet. Het is dit seizoen al de tweede keer voor de M’s dat die spreekwoordelijk hatelijke nul negen innings lang onder de H op het scorebord blijft staan. Eerder hield John Means namens de Baltimore Orioles de ploeg uit Seattle een gehele wedstrijd onder de duim.

SEAGER

Een no-hitter is dus niks nieuws voor de Mariners, maar dat geldt in het kwadraat voor Kyle Seager. De derdehonkman was al negen keer betrokken bij een wedstrijd waarbij een van de twee teams tot geen enkele honkslag kwam. Tot 2019 pakte die cijfers nog duidelijk in het voordeel van Seager en de zijnen uit — hij stond op dat moment al vier keer aan de goede kant van de score, terwijl hij slechts één keer als verliezer van het veld stapte –, maar sindsdien volgden er maar liefst vier duels dat Seager en zijn teamgenoten met lege handen achterbleven.

BIG UNIT BINGO

Voor de mensen thuis die meespelen met de Big Unit Bingo mag vandaag ook die kaart weer getrokken worden. Tot deze no-hitter van Turnbull werd er slechts één keer eerder een no-hitter gegooid op 18 mei. Randy Johnson gooide op die datum in 2004 namelijk een perfect game tegen de Braves. De oud-Mariner deed dat destijds in het tenue van de Arizona Diamondbacks.

Coverfoto: Twitter Detroit Tigers

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen