The Joe Musgrove On: Padres hebben eindelijk no-hitter

Als je voorafgaand aan dit honkbalseizoen zou hebben gevraagd: “Wie gooit dit jaar de eerste no-hitter uit het clubbestaan van de San Diego Padres?”, dan waren de antwoorden waarschijnlijk Yu Darvish of Blake Snell geweest. Het werd echter het derde nieuwe gezicht in de Padres-rotation, Joe Musgrove. De rechtshandige werper uit El Cajon, Californië — 25 kilometer buiten San Diego — gooide in zijn tweede start voor de Padres een bijna perfecte wedstrijd tegen de Texas Rangers,waarmee de Padres ‘van de nul’ af zijn. De club was de laatste professionele organisatie in MLB zonder een no-hitter.

Musgrove was vanaf de eerste pitch volledig in de zone, maar toch begon de no-hitter-watch pas later in de wedstrijd. De reden was simpel: het was nog nooit een Padres-werper gelukt een no-hitter te gooien. Al 8.205 wedstrijden lang, vanaf het ontstaan van de club in 1969 tot de wedstrijd van vannacht, stond de teller op nul. Al 30 keer waren de Padres er dichtbij en stond er na negen innings één honkslag op het bord. Steve Arlin kwam in 1972 één uit tekort voor een no-hitter. Joe Musgrove behaalde de prestatie dus wel, hetgeen ook door snelle Padres-fans op Wikipedia niet onopgemerkt bleef.

Padres-fans riepen Musgrove op Wikipedia direct uit tot legende (screenshot SportAmerika)

De kapitein van Musgrove’s no-hitter, catcher Victor Caratini, zat ook achter de plaat bij de vorige no-hitter in MLB. Cubs-werper Alec Mills gooide vorig seizoen zijn onwaarschijnlijke no-hitter met Caratini achter de plaat. Het is opvallend dat Caratini eigenlijk Yu Darvish‘ persoonlijke catcher is en als zodanig deze winter samen met de Japanse ace van de Cubs naar de Padres werd getrade. Caratini heeft nu back-to-back no-hitters aangestuurd, maar geen van beide door Darvish gecompleteerd. Hij is wel de eerste catcher in de geschiedenis die twee no-hitters achter elkaar en voor verschillende clubs achter de plaat zat.

TEXAS RANGERS DE KLOS

Het was voor de Texas Rangers de tweede keer in 14 jaar dat de club een no-hitter tegen zich gegooid kreeg. In 2007 was het White Sox-ace Mark Buehrle die het kunstje presteerde, toen tegen een lineup gevuld met sterren als Ian Kinsler, Nelson Cruz, Michael Young, Mark Teixeira en Sammy Sosa. Net als Musgrove vannacht maakte Buehrle maar één fout in die wedstrijd die hem van een perfect game weerhield: hij gooide vier wijd op Sammy Sosa. Buehrle was nog steeds in staat het minimumaantal slagmensen tegenover zich te houden, want hij gooide Sosa met een pick-off van het eerste honk af. Twee jaar na zijn no-hitter gooide Buehrle alsnog een Perfect Game, toen tegen de Tampa Bay Rays.

Musgrove’s Sosa-moment kwam in de tweede helft van de vierde inning. Outfielder Joey Gallo, één van de weinige tot-de-verbeelding-sprekende namen in de huidige Rangers-lineup, kreeg een first-pitch cutter tegen zijn lichaam en bereikte het honk door een hit by pitch. Musgrove herstelde zichzelf echter direct en was foutloos in de volgende vijf innings. Met 10 strikeouts en verder alleen maar nullen op het bord gooide hij de Padres eindelijk van de no-hitter-nul af.

REPERTOIRE

Het meest opvallende aan de laatste vijf perfecte innings van Musgrove, was het pitchingrepertoire waarmee de werper de Rangers bestreed. Halverwege de wedstrijd gooide Musgrove zijn fastball overboord en gooide hij vrijwel uitsluitend breaking pitches, cutters en een paar changeups. Van zijn laatste 50 pitches was er geen enkele een four-seam fastball.

NO-HITTER HISTORY

Opvallend genoeg is de huidige Texas Rangers GM, Chris Young, één van de werpers die in de recente geschiedenis dichtbij een no-hitter voor de Padres is geweest. Young gooide van 2006 tot 2010 voor de Padres en was in 2006 twee nullen verwijderd van de eerste no-hitter in de clubgeschiedenis. Joe Randa van de Pittsburgh Pirates sloeg met één uit in de negende inning de honkslag die de no-hitter opbrak.

Musgrove’s no-hitter is de derde sinds juli 2020. De eerdergenoemde Alec Mills en White Sox-ace Lucas Giolito gingen Musgrove over de laatste maanden voor.

Coverfoto: twitter.com/mlb

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen