Dutch Watch: koude start Ozzie, Kieboom in hoofdmacht

Het nieuwe seizoen in de MLB is voor de meeste teams een week onderweg. Ook dit seizoen kun je de verrichtingen van de Kingdom-spelers weer volgen in de Dutch Watch. Dat seizoen begon voor de internationals met wisselend succes. Andrelton Simmons is best leuk begonnen bij zijn nieuwe werkgever, maar Ozzie Albies stond nog even in de slaapstand. En dan is er nog de hernieuwde kennismaking met Carter Kieboom. De infielder mocht deze week opdraven in de hoofdmacht van de Washington Nationals.

Stat line: 2-uit-22, .091/.130/.091, .221 OPS, .111 BAbip, 1 RBI, 1 BB, 4 K

De Atlanta Braves en hun fans zouden bijna wensen dat ze het geheugen van bepaalde politici hadden. Dan waren ze die sweep in Philadelphia nu alweer vergeten. Helemaal nieuw was het niet voor de titelverdediger in de NL East. Twee jaar geleden gebeurde precies hetzelfde. Ook toen begonnen Ozzie Albies en de zijnen hun seizoen in Philadelphia en werden ze drie keer op een nederlaag getrakteerd.

Als nog relatief onbekende tweedehonkman kwam Ozzie Albies in die serie tot 3 hits. Daar had onze landgenoot vorig weekend achteraf ongetwijfeld voor getekend. De infielder begaf zich 12 keer naar het slagperk en even zo vaak keerde hij onverrichter zake terug naar de dug-out. Albies werd door de vijandelijke pitchers niet weggeblazen met de ene na de andere strikeout. Alleen zijn allereerste at-bat van het seizoen eindigde in drie slag.

Daarna kreeg hij telkens zijn knuppel tegen de bal, maar het eerste honk bereikte hij daar niet mee. Weggeblazen werden ook de Braves niet. Het eerste duel eindigde na tien innings in 2-3, vervolgens gingen ze met 0-4 onderuit en de Phillies trokken zondag het slotstuk met 2-1 naar zich toe.   

VAN DIE HATELIJKE NUL

Het zag er na de eerste serie wat sneu uit. De Braves waren 0-3 en Albies wachtte na 12 at-bats nog op zijn eerste hit. Of walk. In Washington dreigde het aanvankelijk al niet veel beter te worden. Heel voorzichtig begonnen de bats van de Braves op gang te komen, maar 5 runs in de openingswedstrijd tegen de Nationals was niet genoeg voor een eerste vermelding in de win column: 5-6. Albies had met deze runs overigens niets van doen. Zijn knuppel weigerde opnieuw vier keer dienst en zijn slaggemiddelde kwam nog altijd niet boven de .000 uit.

Tijdens de doubleheader op woensdag, ook dit seizoen gespeeld over 7 innings, begon de zon opeens te schijnen voor zowel de club als onze landgenoot. Eerst liet Albies, ondanks een out, starter Max Fried scoren in de tweede inning. Vervolgens was er in deze zevende zijn eerste hit én zijn eerste gescoorde run van het seizoen. Daarmee droeg Albies tevens bij aan de eerste overwinning (7-6) voor de Braves in 2021. De tweede zou een paar uur later al volgen. Hun tweedehonkman noteerde in de eerste inning zijn tweede hit van het jaar, waardoor zijn BA op .091 staat na twee series. In de zevende inning besliste Pablo Sandoval dit duel met een 2-run homerun.

Stat line: 9-uit-24, .375/.400/.417, .817 OPS, .475 BAbip, 2 RBI, 1 BB, 5 K

Met alle vormen van genoegen waren we positief aan de eerste Dutch Watch van het seizoen begonnen, maar net als bij Ozzie Albies gaven de resultaten van Xander Bogaerts daar aanvankelijk geen aanleiding toe. Sterker nog, de Boston Red Sox hadden na hun eerste weekend het schaamrood op de kaken staan. Nog maar drie jaar geleden wonnen ze de World Series in Beantown. Nu begonnen ze aan het seizoen met drie nederlagen tegen de Baltimore Orioles. De cijfers waren ook veelzeggend. De BoSox scoorden zelf 5 runs en kregen er 18 om de oren.

Het geluk leek Xander Bogaerts in zijn eerste AB nog toe te lachen. Door een error van Maikel Franco belandde de kortestop op de honken, maar verder dan dat kwam hij niet. De seizoensouverture ging voor de Red Sox met 3-0 verloren en in de tweede krachtmeting van het weekend verging het ze al niet veel beter. In de vierde inning daarvan tekende Bogaerts wel voor zijn eerste hit van het seizoen. Hij bleef 1-for-4 en zag de Red Sox opnieuw tekortkomen: 2-4. Bogaerts begon als cleanup hitter aan de jaargang, maar zondag zakte hij naar de vijfde plek in de batting order. Met 0-for-4 was het opnieuw een wedstrijd om snel te vergeten. De smadelijke 11-3 nederlaag versterkte dit gevoel nog eens.

REVANCHE

Na drie nederlagen tegen de Baltimore Orioles kan het eigenlijk alleen maar beter gaan. Niemand in Boston zal echter hebben verwacht dat de Red Sox daarna drie keer van de Rays zouden winnen. In het eerst duel van dit drieluik kreeg Xander Bogaerts zijn knuppel aan de praat. De kortestop mocht in de vijfde inning z’n eerste RBI noteren. Dit begon als een double, maar defensief geklungel van Tampa Bay promoveerde deze tik tot een run. Met 4-for-5 kon onze landgenoot meer dan tevreden terugkijken op dit eerste duel.

Met 1-for-4 was Xander Bogaerts minder op dreef in de tweede wedstrijd, maar in de elfde inning kreeg hij wel de gelijkmakende run achter zijn naam. In de twaalfde namen de Red Sox definitief afstand van de Tampa Bay Rays: 6-5. Afgelopen woensdag werkte Bogaerts wel weer aan zijn batting average. Na zijn 3-for-3 stond dit na twee series op .417 en in de vierde inning kwam de infielder tevens door met zijn tweede RBI van het seizoen. Spannend werd het dit keer niet: 9-2.

Stat line: 7-uit-23, .304/.346/.435, .781 OPS, .400 BAbip, HR, 2 RBI, 2 BB, 8 K

Eindelijk een international die wel met een goed gevoel op de eerste serie van het seizoen terugkijkt. In het geval van Didi Gregorius zag het daar aanvankelijk echter niet naar uit. De geboren Amsterdammer begon ronduit slecht aan slag, maar zag zijn Philadelphia Phillies wel drie uit drie pakken tegen de Braves. In elk van die drie wedstrijden kwam Gregorius door met een hit, maar daar staan in totaal ook al 6 K’s tegenover. Het was, op z’n zachtst gezegd, nogal wisselvallig wat de kortestop in het eerste weekend liet zien.

Gregorius was niet geheel ongeschonden door ST gekomen. Hij kreeg een bal tegen de achterkant van zijn helm en miste daardoor een paar wedstrijden. Met regular season voor de deur stond Sir Didi er weer, maar zijn eerste at-bats waren geen succes. Hij opende het seizoen met drie keer drie slag, maar op Opening Day kon hij in de achtste inning toch ook zijn eerste hit afvinken. In extra innings versloeg hij met de Phillies de Braves met 3-2. In de tweede ontmoeting draaide Gregorius het om. Dit keer opende hij met een hit om dit te laten volgen door een strikeout, een HBP en een ground out. Philadelphia maakte nu het verschil in de vijfde en zesde inning: 4-0.

Afgelopen zondag maakten de Phillies de sweep compleet. Tegenover de infield single van Didi Gregorius in de vierde inning stonden twee strikeouts en een ground out. De pitchers hielden de Braves opnieuw in bedwang en hielpen de Phillies aan een 2-1 zege. Met een .273 batting average begon onze landgenoot aan de series tegen de New York Mets.

LONG BALL

De zeer bescheiden hitting streak werd al in de tweede inning van de eerste wedstrijd verlengd. Een single naar het linksveld zette Gregorius op ’t eerste honk, maar voor de Phillies kwam het echte vuurwerk pas in de achtste inning. Een 2-0 achterstand werd omgezet in een 5-2 voorsprong en die vijfde run werd middels een sac fly door Didi Gregorius binnengeslagen.

Philadelphia was de eerste vier wedstrijden van het seizoen zonder kleerscheuren doorgekomen, maar in de vijfde ging het mis. Dit lag niet aan onze landgenoot, want die kwam in de vierde inning door met zijn eerste homerun van deze jaargang. Met 2-for-5 zag Gregorius zijn slaggemiddelde stijgen naar .316. Na zijn ene hit in de derde ontmoeting daalde dit naar .304, maar de Phillies wonnen wel weer: 8-2.

Stat line: 3.2 IP, 2.45 ERA, 1.36 WHIP, 1 H, 1 ER, 0 HR, 4 BB, 1 K

Kenley Jansen is sinds een paar maanden in het gelukkige bezit van een wereldtitel. Hoewel de omstandigheden een groot feest in de weg stonden, maakten de Dodgers er toch maar het beste van. Die titel staat inmiddels beschreven in de geschiedenisboeken en sinds vorige week schrijven de Dodgers aan een nieuw hoofdstuk dat uiteindelijk moet leiden tot een happy end en een volgende titel. Kenley Jansen had het vorig seizoen bij tijd en wijle moeilijk als closer, maar Dave Roberts sprak zijn vertrouwen uit in de international. Jansen zal, ondanks de aanwezigheid van bijvoorbeeld een Blake Treinen, ook in 2021 de closer van de LA Dodgers zijn.

De eerste twee wedstrijden van dit seizoen had Roberts zijn closer niet nodig. Dat dit niet altijd goed nieuws betekent, bleek wel op Opening Day. Op Coors Field kregen de Dodgers klappen van de Rockies (5-8), maar in het tweede duel diende het herstel zich al aan (11-6). Tijdens de derde wedstrijd mocht Jansen zich eindelijk naar de heuvel begeven. Niet, zoals te doen gebruikelijk, in de negende inning, maar al in de achtste. Victor Gonzalez hield het slechts 0.1 inning uit en Jansen werd aan het werk gezet.

UITERSTEN

Voor Roberts en de Dodgers zou het ideaal zijn als onze landgenoot de laatste vijf outs kon maken en dat was precies wat Kenley Jansen deed. Hij had 24 pitches nodig, gaf één vier wijd op en werd niet geraakt. Mede dankzij een inside-the-park homerun van Zach McKinstry won LA met 6-5. En Jansen had zijn eerste save te pakken.

Helaas hoefde de international ook niet lang op zijn eerste blown save te wachten. Zijn tweede outing, tegen de Oakland A’s, ging deze week nog naar behoren. Weliswaar stond hij opnieuw vier wijd toe, maar in gevaar kwam Jansen niet. Dit was wel het geval in de derde en laatste wedstrijd tegen de Athletics. Bij een 3-2 voorsprong stond er wat druk op dit keer en de negende inning verliep bepaald niet naar wens voor Jansen. Twee keer vier wijd en een earned run betekenden een 3-3 tussenstand en zijn eerste blown save. Het ERA schoot omhoog naar 2.45 en in de tiende inning trokken de A’s dit duel ook nog eens naar zich toe: 4-3.

Stat line: 0-uit-1, 1 BB, 1 K

Een betrekkelijk nieuwe naam in deze rubriek, maar wel één waar ze in Washington hoge verwachtingen van hebben. Of hadden misschien wel. Carter Kieboom, ruim 23 jaar geleden geboren in Marietta in Georgia, was voor Washington de beoogde derdehonkman voor dit seizoen. De club pikte de infielder met Nederlandse roots op in de eerste ronde van de draft in 2016. Kieboom debuteerde twee jaar geleden al in de majors, maar ontwikkelde zich nog niet tot een vaste waarde.

Tijdens Spring Training was het aan Kieboom om een plek af te dwingen, maar met een slaggemiddelde van .133 kon de infielder geen potten breken. De jongste zoon van voormalig jeugdinternational Alswinn Kieboom had tijdens het off-season ’t nodige werk verzet, maar zijn prestaties waren niet voldoende om de Nats te overtuigen. Een paar concurrenten kwamen echter op de injured list terecht en zo kon het gebeuren dat Carter Kieboom eerder deze week zijn opwachting mocht maken tegen de Atlanta Braves.

WISSELEND SUCCES

Dinsdag kwamen de Nationals pas voor het eerst dit seizoen in actie. Dit had alles te maken met de zogenaamde covid-protocols. In de zevende inning, bij een 5-4 achterstand, mocht de infielder met een dubbele nationaliteit zich voor het eerst naar het slagperk begeven. Zonder succes was dit niet, want Kieboom dwong vier wijd af. Het bleef voor hem bij deze AB, maar vanuit de dug-out zag Kieboom zijn ploeg dankzij een walk-off single van Juan Soto in de negende wel met 6-5 winnen.

De doubleheader van woensdag verliep minder succesvol voor de Nats. Hun start was voortreffelijk getuige de 4-1 voorsprong na de eerste inning. Daarna zwegen de knuppel uit Washington lange tijd, terwijl die uit Atlanta juist ontwaakten. Kieboom kreeg in de zesde inning weer een kans, maar nu was een strikeout zijn deel. Deel 1 van deze doubleheader ging met 7-6 naar de Braves en het tweede deel met 2-0. Daarin was geen rol weggelegd voor Carter Kieboom, waardoor hij op 2 AB’s bleef staan.

Stat line: 5-uit-17, .294/.364/.412, .775 OPS, .278 BAbip, 3B, 2 RBI, 3 BB, 1 K

Het was een interessante winter voor Jurickson Profar. Niet alleen besloten de San Diego Padres zijn contract te verlengen, maar de organisatie toonde ambitie. Dit door onder meer Fernando Tatis Jr.lang, heel lang, aan zich te binden, maar ook door Yu Darvish en Blake Snell te contracteren. Het moet er nu maar eens van komen in dit deel van Californië en één van de Koninkrijkspelers mag dit vanaf de eerste rang bekijken. Hoewel veelzijdigheid ook in je nadeel kan werken, lijkt het Profar voorlopig goed uit te komen. Het infield van de Friars is zonder hem ijzersterk, maar als outfielder kan onze landgenoot ook prima uit de voeten.

Op Opening Day was Profar de leftfielder van de Padres en als zevende stond zijn naam genoteerd in de batting order. Hij begon het seizoen met een walk, maar vooral zijn vierde en laatste AB was van belang. Met een sacrifice fly sloeg hij Jake Cronenworth binnen en dit leverde San Diego een 8-7 zege op. Hetzelfde deed Profar in de tweede wedstrijd tegen de Diamondbacks, maar nu al in de tweede inning. Eric Hosmer kon daarop de score openen. Zijn eerste hit scoorde hij als pinch-hitter in de zevende inning van de derde wedstrijd. De Padres wonnen opnieuw, dit keer met 7-0, en konden het seizoen dus beginnen met een sweep. Dit liep anders. Profar was weliswaar met twee singles 2-for-3 in het vierde duel, maar Arizona redde de eer dankzij een 3-1 overwinning.

DOMPER

Het goede nieuws is, dat Jurickson Profar in de eerste wedstrijd tegen de Giants goed was voor 2 runs en een triple. Dit woog echter niet op tegen het slechte nieuws. Niet alleen verloren de Friars hun tweede wedstrijd op rij (2-3), maar vooral het geblesseerd uitvallen van superster Fernando Tatis kwam hard aan. Het team herstelde zich knap met een 3-1 overwinning in de tweede wedstrijd. Profar, nog altijd als leftfielder, bleef hierin 0-for-3 waardoor zijn slaggemiddelde duikelde naar .286. Met een hit, een walk en een run tilde hij dit in de derde ontmoeting tegen de Giants weer naar .294, maar onze landgenoot kon een 2-3 nederlaag na tien innings niet voorkomen.

Stat line: 3-uit-20, .150/.217/.150, .367 OPS, .214 BAbip, 1 RBI, 2 BB, 7 K

De verhuisdozen konden dit keer onaangeroerd in de kelder blijven, want Jonathan Schoop bleef de Detroit Tigers trouw. Wat zijn positie in het veld betreft, moest Schoop zich wel voorbereiden op een verhuizing. De international toont zich al jaren een begenadigde tweedehonkman, maar zal naar verwachting dit seizoen regelmatig opduiken op het eerste honk.

Schoop begon het seizoen vorige week echter op zijn vertrouwde tweede honk en was er getuige van hoe, in de sneeuw, ploeggenoot Miguel Cabrera de eerste homerun van 2021 sloeg. De international was 1-for-3 met een walk en twee strikeouts in deze seizoensouverture, waarin de Tigers een verrassende 3-2 zege boekten op de Cleveland Indians. Dat dit geen louter toeval was, bewees Detroit in de tweede ontmoeting. Schoop, dit keer vanaf het eerste honk, noteerde zijn eerste RBI. Middels een sac fly in de zevende inning sloeg hij Robbie Grossman binnen voor een 4-1 voorsprong. De Tigers zegevierden uiteindelijk met 5-2. De 0-for-3 in de derde deed het slaggemiddelde van Schoop (.111) geen goed. Het zelfvertrouwen van de Tigers kreeg ook een tik, want Cleveland was met 9-3 te sterk.

WACHTEN OP TOPVORM

Nadat de Indians uit Detroit waren vertrokken, werden de Tigers door de Twins opnieuw op het rooster gelegd. Na vijf innings stond er al een duidelijke 11-1 in het voordeel van Minnesota op het bord en daar zou het niet bij blijven. Schoop kwam in de negende inning nog door met een single en een run, maar dit kon een 6-15 oorwassing niet voorkomen. Door de 0-for-3 in de tweede wedstrijd tegen zijn oude club daalde het slaggemiddelde van Schoop naar .125. Twee keer liep hij aan tegen een strikeout, maar er werd in extra innings wel gewonnen: 4-3.

De Tigers sloten hun eerste week af met een 3-2 nederlaag tegen Minnesota. Jonathan Schoop mocht in de tweede inning zijn derde hit van het seizoen bijschrijven, maar met een .150 batting average is zijn eerste week niet om over naar huis te schrijven. Er zal manager AJ Hinch veel aan gelegen zijn de knuppel van Schoop in de line-up te houden, maar dan moet deze wel snel ontwaken uit zijn winterslaap.

Stat line: 6-uit-15, .400/.571/.467, 1.038 OPS, .545 BAbip, 2B, 3 RBI, 5 BB, 4 K

Het zal even wennen zijn voor Andrelton Simmons. De kortestop debuteerde in Hotlanta, werd verscheept naar het prettige klimaat in Californië, maar koos deze winter zelf voor het frisse Minnesota. Hij zette zijn krabbel onder een contract dat hem voor één seizoen speler van de Twins maakt en Simba gaat daarin $ 10,5 mlijoen verdienen. Simmons treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Bert Blyleven. De Hall of Famer speelde in totaal 11 seizoenen voor de Twins en was tot vorig jaar werkzaam als commentator bij hun wedstrijden.

In tegenstelling tot een aantal ploeggenoten van het Koninkrijksteam is de bat van Andrelton Simmons wel goed uit de winterslaap gekomen. Op Opening Day waren zijn eerste twee AB’s goed voor twee singles. Z’n derde resulteerde in een walk en pas in de late innings kregen de Brewers vat op Simba. Diens run in de vierde was niet voldoende voor een mooi resultaat, want in extra innings sleepte Milwaukee de pot met 6-5 uit het vuur. De enige hit van Simmons in de tweede ontmoeting mondde uit in een belangrijke insurance run voor de Twins, die hun eerste win van het jaar boekten: 2-0. Met een double in de achtste inning van de derde en laatste wedstrijd tegen Milwaukee tekende Simmons voor zijn eerste RBI van ’t jaar. Hij zou zelf even later de eindstand op 8-2 bepalen met zijn derde run van de serie.  

EEN GOED BEGIN…

Simmons en de Twins lieten niets heel van de Tigers in hun eerste clash van dit seizoen. Zijn 1-for-2 vertelde maar een deel van het verhaal, want hij kreeg ook nog drie keer vier wijd. Daarbij scoorde Simba 2 runs en sloeg hij zelf in de vijfde inning 2 runs over de thuisplaat. Die RBIs betekenden op dat moment een 9-0 voorsprong op weg naar een 15-6 overwinning. Manager Rocco Baldelli gaf zijn Oranje-international wat rust in de tweede wedstrijd tegen Detroit. Als pinch-hitter kwam hij nog wel één keer aan slag, maar voor het eerst dit seizoen zonder succes. In extra innings kwam er ook een einde aan de bescheiden 3-game winning streak van de Twins: 3-4.

Afgelopen woensdag weigerde Simmons in zijn eerste slagbeurt genoegen te nemen met een single. Zijn poging hier een double van te maken werd hem fataal op het tweede honk, maar het deed de Twins uiteindelijk geen pijn. Minnesota won voor de vierde keer in zes wedstrijden en mag zich voorlopig even koploper van de AL Central noemen. Met 6 hits in 15 AB’s, 3 RBIs en een .400 batting average mag Simmons met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste week in dienst van de Twins.

Coverfoto: Todd Kirkland/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen