Off-speed pitches, week 1: van RBI-verzamelaar tot strikeoutmachine

De eerste week van het MLB seizoen zit erop. 176 gespeelde wedstrijden leverden genoeg spraakmakende momenten op. Er is dus genoeg gebeurd om zomaar even vijf willekeurige zaken uit te lichten in onze nieuwe rubriek ‘Off-speed pitches’.

DE 14 RBI’S VAN NATE LOWE

Nate Lowe was in vorm. De 25-jarige eerstehonkman van de Texas Rangers is een RBI-machine geworden, sinds de Tempa Bay Rays hem deze winter in een trade naar de Rangers stuurden. Hij sloeg in zes wedstrijden tijd veertien runs over het thuishonk. Hiermee is hij zijn totaal van 2020 (11 RBI’s) al voorbij en leidt hij op dit moment MLB in deze categorie. Ook sloeg hij in 25 slagbeurten drie homeruns, terwijl hij dat in de 219 voorgaande slagbeurten maar elf keer voor elkaar kreeg. Het lijkt er dus op dat Lowe zijn nieuwe thuis wel waardeert.

RIJZENDE STER AKIL BADDOO

Akil Baddoo kwam al voorbij in de SportAmerika Rookie Watch, maar de Rule 5 draftpick van de Detroit Tigers is nog geen versnelling lager gaan spelen. Zo sloeg hij de dag na zijn debuutwedstrijd een grand slam, waarmee hij de eerste Ghanees-Amerikaanse speler werd die dat deed in MLB. Tevens was hij ook de eerste speler van de Tigers die in zijn eerste twee wedstrijden een homerun sloeg en de eerste speler die een grand slam sloeg binnen zijn eerste twee duels.

Eveneens is Baddoo de eerste speler in de MLB-geschiedenis die vanuit de negende positie in de slagvolgorde twee homeruns sloeg. Alsof dat nog niet genoeg was, mepte hij in zijn derde wedstrijd de winnende loper over de plaat met een single, waardoor de Tigers met 3-4 wonnen van de Minnesota Twins. Akil Baddoo beleeft een sprookjesachtige debuutweek, het is alleen wachten hoe hij hierop gaat voortborduren.

STROEVE START VOOR DE ATHLETICS

Waar Akil Baddoo boven verwachting presteerde, zijn het de Oakland A’s die tot nu toe het meest tegenvielen. Aan het begin van het seizoen verwachtte de SportAmerika-redactie nog dat zij als tweede zouden eindigen, net achter de Astros (maar voor de Angels). Na de eerste week honkbal is daar niet veel van terug te zien. Zeven van de acht gespeelde wedstrijden gingen verloren voor de A’s. Eerst kwamen de Astros op bezoek in het Oakland Coliseum en die wonnen met gemak allevier de wedstrijden (1-8, 5-9, 1-9 en 2-9).

Daarna waren de World Series-kampioenen van de Los Angeles Dodgers voor drie wedstrijden in Oakland en de eerste twee gingen weer simpel verloren (3-10 en 1-5). In het laatste duel van de series met de Dodgers stonden de A’s weer achter. In de negende inning moest Kenley Jansen de deur dichtgooien en de 2-3 voorsprong intact houden. Dat lukte hem niet, waardoor er extra innings volgden. In de 10e inning sloeg Mitch Moreland van de A’s een honkslag, waardoor Mark Canha binnen kon lopen en eindelijk één week na het begin waren de Oakland Athletics van de nul af.

De eerste wedstrijd uit een nieuwe serie met de Astros ging vannacht ook alweer verloren, dus de komende dagen moeten de Oakland Athletics proberen om revanche te halen en verder te komen dan de ene overwinning die tot nu to op het bord staat.

SHANE BIEBER GAAT VROLIJK VERDER

De American League Cy Young-winnaar van vorig seizoen, Shane Bieber, ging in zijn eerste twee wedstrijden van 2021 vrolijk verder waar met waar hij in 2020 gebleven was. Op Opening Day kregen twaalf Detroit Tigers een strikeout om de oren en vijf dagen later moesten twaalf Kansas City Royals hetzelfde lot ondervinden.

De twaalf K’s tegen de Royals betekenden de veertiende wedstrijd op rij voor Bieber met acht strikeouts of meer in één wedstrijd. Hiermee voegde hij zich bij Corey Kluber en Randy Johnson. Die bezetten nu samen met Bieber de vierde plaats in het klassement voor langste reeks van acht strikeouts of meer. Het record staat nog steeds op naam van de eerder genoemde Johnson. The Big Unit gooide van september 1999 tot juni 2000 in zeventien opeenvolgende duels acht strikeouts of meer.

Het zal een moeilijke kluif worden voor Bieber, maar wie weet kan hij het record van Johnson na 21 jaar eindelijk uit de boeken gooien.

CINCINNATI REDS SCOREN ER OP LOS

Het ging in Cincinnati na afloop van de eerste week vooral over de schorsing die Nicholas Castellanos opliep na de zaterdagwedstrijd tegen de St. Louis Cardinals, maar er was ook iets anders aan de hand. De Reds scoorden in zes wedstrijden tijd 57 runs, twaalf meer dan de nummer twee de Houston Astros. Het was de eerste keer sinds 1975 dat de Cincinnati Reds boven de 51 runs scoorden in de eerste zes wedstrijden. Een clubrecord werd dus verbroken.

Diezelfde Nicholas Castellanos en linksvelder Tyler Naquin sloegen allebei vier homeruns in de eerste zes wedstrijden. De Reds werden hiermee het vierde team in de geschiedenis van MLB die twee spelers hadden met vier of meer homeruns.

De volgende zes wedstrijden worden de eerste uitwedstrijden voor de Reds dit seizoen. Ze gaan op bezoek bij de Arizona Diamondbacks en San Francisco Giants. Of het een zelfde soort offensieve uitbarsting wordt als de vorige zes wedstrijden moet blijken. Ze zijn in ieder geval in vorm.

Coverfoto: Raj Mehta/USA TODAY Sports

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen