2021 NFL Draft EDGE Prospects: Kwity Paye

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. De tweede verdedigende positie die we bespreken is DE/EDGE. We vervolgen de EDGE-week met het grootste draft-talent uit Michigan dit jaar: Kwity Paye.


KWITY PAYE – MICHIGAN

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 123 kg | Senior


Kwity Paye heeft er twee volledige jaren en een halfjaar bij Michigan opzitten. Zijn 2020-seizoen was kort maar krachtig vanwege een blessure, maar vooral in het duel vs Minnesota liet hij zien nog steeds de Paye te zijn die in 2019 zo fantastisch speelde. Er zijn nog wat vraagtekens als het aankomt op zijn techniek en zijn consistentie, maar over het algemeen lijkt Paye al verder in zijn ontwikkeling te zijn dan Rousseau. De vraag die dan rest: is hij beter?

THE GOOD: EXPLOSIVITEIT | ATLETISCH VERMOGEN | VEELZIJDIG PASS RUSH-TALENT | RUN DEFENSE | KRACHT

Wat er bij Kwity Paye meteen uitspringt is zijn explosiviteit en atletisch vermogen. Op dit gebied zijn er in deze draft class niet veel spelers die bij hem in de buurt komen. Dit maakt hem op dit moment bijna niet tegen te houden in pass rush. Wanneer hij namelijk uit de startblokken schiet, is het voor elke offensive tackle heel lastig om überhaupt bij hem in de buurt te komen. Overigens geldt dit ook voor zijn run defense.PASS RUSH

Net zoals Rousseau heeft ook Paye nog wat technische dingen die beter kunnen. Paye is op dit gebied echter al wel verder en veelzijdiger. In combinatie met zijn atletisch vermogen en explosiviteit is een simpele handbeweging soms voldoende om langs de offensive tackle te komen. Deze drie sacks achter elkaar (in dezelfde gif hieronder) vs Minnesota laten goed zien wat hem als pass rusher zo fantastisch maakt.

RUN DEFENSE

Daar waar hij als pass rusher al wat verder is dan Rousseau, is hij waarschijnlijk gelijkwaardig aan (of net iets minder dan) de EDGE van Miami. Er zijn (zie the bad) nog wat positioneringsproblemen, maar over het algemeen staat Paye in run defense zijn mannetje.Zijn atletisch vermogen helpt ook om vanuit pass rush zo naar run defense te gaan en een rennende QB te kunnen tackelen of vanaf de edge naar binnen te kruisen en de offensive line in verwarring te brengen. Paye heeft daar het lichaam en het reactievermogen voor.

THE BAD: POSITIONERING | COVERAGE | CONSISTENTIE | BLESSURE IN 2020

De grootste ‘flaw’ op dit moment is zijn positionering. Vooral in de running game vergeet hij soms nog wel eens de edge te zetten en komt de pure pass rusher in hem naar boven. Net op het moment dat dit niet de bedoeling is. Er waren momenten dat hij liet zien dit wel te kunnen, maar het gebeurt nog te vaak dat RB’s aan de zijkant veel ruimte zagen ontstaan omdat Paye naar binnen ging in plaats van de buitenkant te controleren en de RB naar binnen te forceren.Ook dit heeft allemaal te maken met consistentie. Er zijn momenten dat Paye eruit ziet als een top-10 pick, maar er zijn ook momenten dat je denkt: zou hij wel een first round talent zijn? Sommige wedstrijden had hij geen enkele invloed en was hij onzichtbaar, en in sommige wedstrijden (zoals vs Minnesota afgelopen seizoen) sloopte hij in zijn eentje de offensive line van de tegenstander. Als Paye deze consistentie het gehele seizoen kan brengen en ook technisch gezien goed gecoacht kan worden op NFL-niveau, dan is Paye een homerun van een pick in de 15-30 range.

BLESSURE EN COVERAGE

Nog twee andere side notes: in 2020 speelde Paye maar vier duels vanwege een blessure. Het is ook de enige blessure die hij tot nu toe heeft meegemaakt, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Verder is Paye, net zoals Rousseau, niet geschikt voor coverage. In een 4-3 systeem zal hij dan ook eerder als DE staan dan als EDGE, maar met Paye heb je (in tegenstelling tot Rousseau) wat dat betreft wel wat meer veelzijdigheid in huis. In een 4-3 systeem kan hij (als drie techniek of gewoon staand) zowel als DE als DT fungeren vanwege zijn functionele kracht.

Kwity Paye heeft net zoals Rousseau zeker nog wat stappen te zetten, maar heeft al wel meer wedstrijdervaring (op een wat hoger college-niveau) en is tevens wat veelzijdiger en verder als speler dan Rousseau is. Ook voor Paye geldt dat hij in de NFL met goede coaching een all-pro kan worden. Net zoals bij Rousseau (en veel van deze EDGE-rushers in deze class) kan het NFL-team dat hem draft echter ook de andere kant van de medaille te zien krijgen.

Photo: PAUL SANCYA/AP

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen