MLB Rookie Watch 2021: week 1

Het seizoen is begonnen en daarmee ook de SportAmerika MLB Rookie Watch. In de afgelopen week liet Yermin Mercedes meteen van zich horen en sloeg Akil Baddoo een homerun op de eerste pitch die hij in zijn MLB-carrière te zien kreeg. Verder nog zes andere rookies die opvielen vanwege hun prestaties.

YERMIN MERCEDES (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: .643 (9-uit-14), 2 2B, HR, 6 RBI’s, 1.643 OPS

Yermin Mercedes kon in zijn eerste twee wedstrijden in 2021 voor de Chicago White Sox geen enkele bal missen. In de seizoensopener tegen de Angels ging hij vijf uit vijf met vier éénhonkslagen en één tweehonkslag, waarmee hij twee teamgenoten over de thuisplaat hielp. Alsof dat nog niet genoeg was, mocht hij van manager Tony La Russa ook de tweede wedstrijd tegen de Angels beginnen als DH en sloeg hij opnieuw drie hits in zijn eerste drie slagbeurten (homerun, double, single).

Hiermee schreef de Dominicaan geschiedenis. Het was nog nooit in de moderne geschiedenis (na 1900) voorgekomen dat een speler het seizoen begint met acht opeenvolgende honkslagen. Het vorige record (na de Expansion Era, vanaf 1961) stond op naam van Chris Stynes, van de Cincinnati Reds. In 1997 sloeg hij in zijn eerste zeven slagbeurten een honkslag. Het MLB-record voor opeenvolgende honkslagen staat op elf en is handen van twee spelers. Dustin Pedroia (2016) en Bernie Williams (2002) behaalden allebei deze prestatie.


JONATHAN INDIA (CINCINNATI REDS)

Stats: .455 (5-uit-11), 2B, 2 RBI’s, 1.045 OPS

Debuteerde als tweedehonkman voor Cincinnati Reds in hun opening series tegen de St. Louis Cardinals. In zijn debuutwedstrijd, die met 11-6 verloren ging, sloeg hij een double en een single in vier slagbeurten. Na een vrije vrijdag probeerden Reds opnieuw hun eerste winstpartij binnen te halen. Jonathan India startte opnieuw als tweedehonkman.

In drie slagbeurten sloeg hij twee éénhonkslagen, waarmee hij ook zijn eerste RBI binnen harkte en dit keer wonnen de Reds wel. Het sluitstuk van de series tegen de Cardinals was op zondag. Hierin kwam India tot één éénhonkslag, waarmee hij weer een teamgenoot over de plaat hielp. India slaat nu na zijn eerste drie wedstrijden in MLB .455/.500/.545, met een 1.045 OPS en twee RBI’s.


TANNER HOUCK (BOSTON RED SOX)

Stats: 5.0 IP, 8 K’s, 1 BB, 6 H, 2 ER

De eerste pitcher op het lijstje. Tanner Houck startte de tweede wedstrijd voor de Boston Red Sox tegen de Baltimore Orioles. Dit terwijl hij pas op 1 april opgeroepen werd vanuit de alternate training site, om de geblesseerde Eduardo Rodriguez te vervangen. Hij gooide in de 4-2 verliespartij vijf innings. Hierin kreeg hij drie runs tegen, waarvan twee earned. Het begin van Houck was erg sterk. Alleen Cedric Mullins sloeg een éénhonkslag, waarna hij negen van de tien Orioles die volgde uit wist te krijgen. Daarbij kregen zes Orioles een strikeout om de oren.

De laatste twee innings leverde alleen wat problemen op voor Houck, waardoor zijn statistieken wat vertekend lijken. Zo kwamen de drie runs in deze twee innings en gaf hij ook één vrijeloop en kreeg hij vier hits tegen. Zijn strikeout totaal krikte hij nog wel omhoog van zes naar acht, waarna hij vervangen werd voor het begin van de zesde inning. Hiermee eindigde hij zijn eerste start in 2021 met een 3.60 ERA, 0.91 FIP en 1.400 WHIP.


CHAS MCCORMICK (HOUSTON ASTROS)

Stats: .286(2-uit7), 2H, HR, 4 RBI’s, 1.232 OPS

Mocht zijn debuut maken, omdat veteraan Michael Brantley uitviel met een polsblessure en deed dat niet onverdienstelijk. In zeven slagbeurten tijd, noteerde hij .286/.375/.857, met een OPS van 1.232, één homerun, één tweehonkslag en vier RBI’s. Naar alle waarschijnlijkheid keert Michael Brantley dinsdag weer terug van zijn polsblessure en dan moet Chas McCormick het veld weer ruimen. Maar hij heeft wel laten zien klaar te zijn voor het hoogste niveau.


JORGE MATEO (SAN DIEGO PADRES)

Stats: .375 (3-uit-8), 1.000 OPS

De veelzijdige Dominicaan kwam in de openingseries van de San Diego Padres tegen de Arizona Diamondbacks acht keer aan slag in twee gestarte wedstrijden in het linksveld. Hierbij sloeg Jorge Mateo twee keer een tweehonkslag en één keer een éénhonkslag. Met zijn twee tweehonkslagen leid Mateo op dit moment ook de National League. Verder slaat hij op dit moment .375/.375/.625, met een 1.000 OPS.

Toch viel Mateo niet het meest op voor zijn slagprestaties. In de tweede wedstrijd tegen de Diamondbacks maakte hij namelijk een schitterende vangbal om een homerun te voorkomen. Hiermee werd hij de eerste speler die dat dit seizoen voor elkaar kreeg.


AKIL BADDOO (DETROIT TIGERS)

Stats: .333 (1-uit-3), HR, RBI, 1.667 OPS

De man met misschien wel de mooiste naam in MLB op dit moment, Akil Baddoo, mocht op zondag 4 april 2021 zijn debuut maken voor de Detroit Tigers tegen de Cleveland Indians. Aan het begin van de derde inning stond Aaron Civale tegenover de 22-jarige Rule 5 pick op de heuvel en Baddoo deed toen iets wat sinds 19 juni 2016 al niet meer was voorgekomen in MLB. De eerste pitch die hij zag, sloeg hij over de hekken in het linksveld van Comerica Park.

In de gehele geschiedenis van MLB is Akil Baddoo pas de 31e speler die een homerun sloeg op de eerste pitch die hij in zijn MLB-carrière kreeg. De laatste speler die dit lukte was Willson Contreras voor de Cubs. Hij sloeg op 19 juni 2016 als pinch-hitter zijn eerste pitch als homerun.


IAN ANDERSON (ATLANTA BRAVES)

Stats: 5.0 IP, 7 K, 2 BB, 4 H, 1 ER

Is één van de grootste pitching talenten die rondloopt in Major League Baseball en liet dat zondag 4 april weer zien. Na een fantastisch 2020 (1.95 ERA en 11.4 K/9) startte Ian Anderson zijn eerste wedstrijd op de heuvel tegen de Philadelphia Phillies. In vijf innings tijd ontvingen zeven Phillies een strikeout en kreeg hij vier hits en één run tegen. Uiteindelijk verloren de Braves met 2-1, Anderson kreeg hierin een no-decision.

Buiten een prima start in het pitching aspect, liet Anderson ook zien te kunnen slaan. In zijn eerste slagbeurt in MLB sloeg de 22-jarige pitcher een bal in de ruimte tussen de centrum- en de rechtsvelder en eindigde hiermee op het tweedehonk.


GARRETT WHITLOCK (BOSTON RED SOX)

Stats: 3.1 IP, 5 K, 0 BB, 3 H, 0 ER

Werd in december door de Boston Red Sox overgenomen via een Rule 5 pick van de New York Yankees en moet hierom het gehele seizoen op het MLB roster blijven staan. Hij maakte zijn debuut vanuit de bullpen in de 11-3 verliespartij tegen de Orioles op zondag 4 april en deed het alleraardigst. In 3 1/3 inning kreeg hij nul runs tegen en gooide hij vijf strikeouts.

Whitlock’s eerste klus was het oplossen van de problemen die Garrett Richards en Josh Taylor hadden gecreëerd. Met twee man op de honken en twee uit liet hij Maikel Franco een makkelijke vangbal in het centrumveld slaan, waardoor de schade niet verder opliep. Na deze inning vond hij een uitweg uit zijn eigen gegraven gat, door twee strikeouts te gooien. De zes slagmannen die volgden er drie een strikeout kregen en de andere drie ook geen honk bereikten. Een sterk begin aan zijn MLB-carrière.

Coverfoto: NY Post

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen