SportAmerika’s MLB picks 2021: American League

Het honkbalseizoen staat op het punt van beginnen, dus is het de hoogste tijd dat de MLB-experts van SportAmerika hun consensusvoorspellingen doen voor het komende jaar. Hieronder lees je welke teams volgens onze redactie in 2021 hoge ogen gaan gooien, wie er Rookie of the Year wordt, wie de MVP en Cy Young Awards winnen en welke manager zijn team het beste laat spelen. Later deze week volgen de individuele lijsten (met toelichting). We beginnen met de American League (dus de linkerkant van de coverfoto, voor de oplettende lezer).

Vooraf: hoe kwamen deze lijstjes tot stand? De afgelopen week leverden alle redacteuren een lijstje in: 5 punten voor de divisiewinnaar, 4 voor de nummer twee, 3 voor de nummer, 2 voor de nummer vier, 1 voor de nummer vijf. Tel die punten bij elkaar op en je hebt de consensus rankings per divisie. Verder selecteerden we allemaal vier wildcard-teams en de belangrijkste awards.

De uitslag staat hieronder, met het totaal aantal behaalde punten erachter. Alle negen redacteuren stemden mee: Justin Kevenaar, Mike van Dijk, Lionel Stute, Sander Grasman, Hans Mulder, Jimmy Driessen, Mick van der Nat, Dennis Bakker en Jasper Roos. Er waren dus 45 punten te verdienen. Zitten we er volgens jou naast? Laat jouw ideeën achter in de comments!

AMERICAN LEAGUE WEST

  1. Houston Astros (40)
  2. Oakland Athletics (35)
  3. Los Angeles Angels (33)
  4. Seattle Mariners (18)
  5. Texas Rangers (9)

Geen verrassingen hier, hoewel de bovenste teams individeel nog wel eens verschilden. Van de Texas Rangers verwachten we dit jaar helemaal niets. De Texanen ontvingen negen last place votes. Acht redacteuren hadden de Astros op plek één of twee. Eén persoon dropte de Houstonians naar plek drie…. Lees later de persoonlijke lijstjes om te zien wie gelooft in het ‘Maddon-effect’ in LA.

AMERICAN LEAGUE CENTRAL

1. Chicago White Sox (43)
2. Minnesota Twins (38)
3. Cleveland Indians (26)
4. Kansas City Royals (18)
5. Detroit Tigers (10)

Zeven van de negen redacteuren verwachten dat de White Sox de AL Central gaan winnen. Slechts één verwacht dat de Tigers niet laatste worden. De Twins ontvingen van alle nummers twee in de American League wel de meeste punten, dus de ploeg wordt niet onderschat.

AMERICAN LEAGUE EAST

1. New York Yankees (45)
2. Toronto Blue Jays (33)
3. Tampa Bay Rays (30)
4. Boston Red Sox (18)
5. Baltimore Orioles (9)

Een afgetekende overwinning in de East voor de Yankees, waar elke redacteur voor de New Yorkers kiest. Op gepaste afstand de strijd tussen de Blue Jays en de Rays, die door de Canadezen wordt gewonnen. Geen plek in de play-offs dus voor de World Series-finalist van afgelopen seizoen…

AMERICAN LEAGUE WILDCARDS

Als we uitgaan van een normaal playoffsysteem, zijn er twee wildcards te vergeven. Elke redacteur wees dus twee teams die hij naar de postseason ziet gaan. De eer gaat naar de Toronto Blue Jays en Minnesota Twins. Zes redacteuren gaven de Jays de voorkeur, terwijl nog eens vijf de Twins aanwezen. De Tampa Bay Rays werden vier keer gekozen. De Oakland Athletics, Chicago White Sox en Houston Astros kregen één stem.

AMERICAN LEAGUE AWARDS

ROOKIE OF THE YEAR
De redactie kon het niet eens worden over de American League Rookie of the Year. Maar liefst zes spelers ontvingen stemmen. Drie van hen eindigden op een gedeelde eerste plek: Ryan Mountcastle (Baltimore Orioles), Randy Arozarena (Tampa Bay Rays) en Jarred Kelenic (Seattle Mariners). Eén van de stemmers die níet op één van deze drie spelers heeft gestemd, gaf aan dat Mountcastle voor hem ‘optie 1b’ was, dus… zullen we de prijs maar aan de Oriole hangen? Hebben die tenminste ook wat te vieren in 2021.

Garrett Crochet (White Sox), Dane Dunning (Texas Rangers) en Triston McKenzie (Cleveland Indians) ontvingen allemaal ook één stem voor Rookie of the Year in de AL.

CY YOUNG
Het was lang een strijd tussen twee werpers, maar met één stem verschil gaat de AL Cy Young (niet onverwacht) naar Gerrit Cole van de New York Yankees. Hij ontving vier stemmen. Lucas Giolito (White Sox) kreeg er drie. Lance Lynn (eveneens White Sox) en Chris Sale (Red Sox) ontvingen de resterende twee. Geen enkele stem ging naar de top 3 van afgelopen seizoen. Shane Bieber, Kenta Maeda en Hyun Jin Ryu worden dus niet gezien als nieuwe kanshebbers.

MANAGER OF THE YEAR
Vijf managers ontvingen stemmen voor Manager of the Year, maar de prijs gaat uiteindelijk volgens onze glazen bol naar Charlie Montoyo van de Toronto Blue Jays. Hij ontving vier stemmen. Bob Melvin (Oakland A’s) eindigde op plek twee met twee stemmen, terwijl Joe Maddon (Los Angeles Angels), Tony La Russa (Chicago White Sox) en Rocco Baldelli (Minnesota Twins) ieder één stem kregen. Er is een gerede kans dat de stem voor Maddon uit dezelfde hoek kwam als de divisietitel voor de Angels.

MOST VALUABLE PLAYER
Mike Trout. Duh. Zeven keer bovenaan binnen de redactie. Matt Chapman (Oakland Athletics, één stem) en Anthony Rendon (Los Angeles Angels, één stem) weerhielden Trout van een sweep. Geen plek voor regerend MVP Jose Abreu, die in januari een tijdje ziek was en corona bleek te hebben. Als hij daar langer last van ondervindt, lijkt een repeat niet voor de hand te liggen.

Coverfoto: MLB.com

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen