Oregon State stoomt door, exit Nederlanders Oral Roberts en Syracuse


SOUTH REGION


#1 BAYLOR – #5 VILLANOVA: 62-51

In de south region was het favoriet Baylor dat met flink wat moeite als eerste in de regio de Elite 8 haalde. #5 Villanova, dat vorig weekend ondanks veel blessures toch #12 Winthrop en #13 North Texas versloeg, leek lang een kans te maken op een upset. De laatste tien minuten van Baylor waren echter te sterk, waardoor de Wildcast alsnog naar huis moesten: 62-51.

Nadat Baylor met een voorsprong van zeven punten fantastisch aan het duel was begonnen, kwam Villanova richting het einde van de eerste helft met een enorme run terug in de wedstrijd. Sterker nog: het kwam zelf op een voorsprong van zeven punten. Ook tijdens de beginfase van de tweede helft konden de Wildcast deze voorsprong dankzij Jermaine Samuels (16 PTS) en de slechte dag van Baylor vanaf de 3PT-lijn (3-19, 16%) lang vasthouden. De zone defense van Villanova deed zijn ding.

Baylor ging tijdens de laatste tien minuten van de wedstrijd echter steeds meer naar de basket, met succes. Combineer dit met het enorme aantal turnovers van Villanova (16) en de 8-0 run van Baylor waardoor de Bears op een voorsprong van ongeveer tien punten kwamen is verklaart. Bij Baylor, dat dus doorgaat naar de Elite 8, was guard Davion Mitchell (14 PTS) de topscoorder.

#3 ARKANSAS – #15 ORAL ROBERTS: 72-70

Helaas stond de eerste dag van de Sweet Sixteen ook in het teken van de uitschakeling van de drie overgebleven Nederlanders. Twee daarvan, Jamie Bergens en Ismael Plet, spelen bij Oral Roberts. Oral Roberts is de grote verrassing van dit jaar, nadat ze tijdens het openingsweekend #2 Ohio State en #7 Florida versloegen. Afgelopen nacht kwam er echter een einde aan het sprookje. #3 Arkansas bleek een brug te ver: 70-72.

Oral Roberts, dat bekend staat om het bizarre aantal driepunters die het schiet en ook maakt, schoot in de eerste helft uit de startblokken en had op een gegeven moment zelfs een voorsprong van bijna tien punten. Oral Roberts schoot in deze wedstrijd echter maar 8 van zijn 31 driepunters raak (26%), wat niet genoeg is tegen een team dat zelf ook flink kan scoren. Topscoorder bij Oral Roberts was Max Abmas (25 PTS), de NCAA leader in scoring van dit seizoen. De Nederlanders, Bergens en Plet, kwamen helaas niet in actie.

Arkansas kwam tijdens de tweede helft een stuk beter voor de dag. Het was nog steeds niet heel overtuigend, maar dankzij Jalen Tate (22 PTS) en een flink voordeel qua rebounds (35-46) trokken de Raizorbacks de zege uiteindelijk met moeite de zege over de streep. Oral Roberts kreeg aan het einde namelijk nog een kans om met een driepunter de wedstrijd te winnen, maar deze ging er niet in. Arkansas dus door naar de Elite 8, waar het maandagnacht zal spelen tegen Baylor.

Elite 8: #1 Baylor – #3 Arkansas | 03:57 NL-tijd


MIDWEST REGION


#8 LOYOLA – #12 OREGON STATE: 58-65

De Sweet Sixteen werd zaterdagavond afgetrapt door twee teams die tijdens het toernooi al een paar keer verrast hadden. #12 Oregon State versloeg tijdens het openingsweekend #5 Tennessee en #4 Oklahoma State, terwijl #8 Loyola zich langs #9 Georgia Tech en #1 Illinois speelde. Voor Loyola bleek de Sweet Sixteen echter einde verhaal. Geen kans op de Final Four zoals in 2018. Oregon State won: 58-65.

Beide teams waren, zeker in de eerste helft, verdedigend gezien fantastisch. Uiteindelijk zouden beide teams 41% en 33% respectievelijk schieten, en die percentages gingen aan het einde van de tweede helft pas echt omhoog. Oregon State stond vanaf het einde van de eerste helft eigenlijk constant met meer dan drie punten voor. Bij de Beavers was sterspeler Ethan Thompson met 22 punten, 4 rebounds en 4 assists de uitblinker. Zeker in de tweede helft liep Oregon State dankzij een paar runs flink uit. De grootste voorsprong bedroeg op een gegeven moment iets meer dan tien punten.

Loyola deed aan het einde van de wedstrijd nog wel een verwoede poging om terug te komen. Drie spelers kwamen namens Loyola boven de tien punten uit, maar het was uiteindelijk niet voldoende. De 58-65 uitslag betekend dat we afscheid moeten nemen van Sister Jean en Loyola. Oregon State is slechts de tweede #12 seed ooit die de Elite 8 weet te bereiken. Maandagnacht nemen de Beavers het tijdens deze Elite 8 op tegen #2 Houston.

#2 HOUSTON – #11 SYRACUSE: 62-46

Ook de laatste overgebleven Nederlander, Jesse Edwards, werd in de Sweet Sixteen uitgeschakeld. #11 Syracuse, dat vorig weekend vriend en vijand verraste met zeges op #6 San Diego State en #3 West Virginia en bekend staat om zijn explosieve offense, zag zijn offense compleet uitgeschakeld worden door de fantastische defense van #2 Houston. De Cougars wonnen mede dankzij deze fantastische defense met 62-46.

Syracuse, waar Jesse Edwards 19 minuten speelde (5 PTS, 6 REB), schoot 28% van het veld en 22% van de driepuntlijn. Hun topschutter, Buddy Boeheim, kwam niet verder dan 12 punten. Na de eerste helft had Houston al een voorsprong van tien punten afgedwongen. In de tweede helft liepen de Cougars vervolgens alleen maar verder uit. Houston schoot zelf niet eens zo fantastisch (38% FG, 27% 3PT), maar het was ruim voldoende. Dit kwam ook omdat Houston de rebounds domineerde (31-40) en in totaal tien schoten meer nam dan Syracuse. Houston gaat zo dus door en mag het maandagnacht in de Elite 8 gaan opnemen tegen de huidige verrassing van dit toernooi: Oregon State.

Elite 8: #2 Houston – #12 Oregon State | 01:15

Photo: AP Photo/Jeff Roberson

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen