Vierde no-hitter van 2021: Wade Miley no-hits Cleveland

Het honkbalseizoen is ruim een maand oud en na afgelopen nacht staat de teller van no-hitters op vier. Nadat John Means namens de Baltimore Orioles eerder in de week al een no-hitter wierp, was het dit keer Cincinnati Reds werper Wade Miley die hetzelfde kunstje uitvoerde. De Cleveland Indians slaagden er niet on om een honkslag te noteren op het werpen van Miley. Dat was voor de Indians al de tweede keer dit seizoen. Carlos Rodon van de Chicago White Sox wierp op 14 april een near perfect game tegen Cleveland. De Reds wonnen de wedstrijd afgelopen nacht met 3-0.

Door slechte weersomstandigheden begon de wedstrijd tussen Cincinnati en Cleveland anderhalf uur later dan gepland. Aan Wade Miley was echter niet veel te merken. De 34-jarige lefty leek door de langere warming-up te zijn getransformeerd tot een super-ace (hoewel dat ook kan zijn gekomen door de tijdelijke tattoo die hij van zijn zoontje had gekregen).

In de eerste vijf inning was de werper de Cleveland line-up meester. Zijn catcher, Tucker Barnhart, was overigens een briefje met scoutingsinformatie vergeten in de kleedkamer. Blijkbaar was die kaart vandaag niet nodig, want Miley was scherp. Hij zette in de eerste vijf innings zes spelers van Cleveland met drie slag aan de kant. Vooral de afwisseling van zijn cutter en changeup leek goed te werken. Wanneer de Indians in het slagperk de bal wel wisten te raken, was dat weinig gevaarlijk (gemiddelde exit velocity 84.7 MPH, seizoensgemiddelde van Miley is 83.6 MPH).

ZESDE INNING: SCHOONHEIDSFOUTJES

In de zesde inning ging de perfect game verloren. Amed Rosario sloeg de bal naar Reds tweedehonkman Nick Senzel. Senzel had moeite de bal goed te verwerken en nog grotere moeite om de bal goed aan te gooien naar het eerste honk. De bal schoot voorbij de eerstehonkman, waardoor Senzel een error op zijn naam kreeg. Later in de zesde inning gaf Miley vier wijd aan Cesar Hernandez. De honklopers van Cleveland scoorden echter niet en de no-hitter was nog intact.

REDS SCOREN PAS LAAT

Aanvallend wisten de Reds weinig raad met Cleveland starter Zach Plesac (8.0 IP, 3 Hits en 7 K’s). In de negende inning was de stand op het scorebord nog 0-0. Plesac werd op dat moment gewisseld voor closer Emmanuel Clase. Dat bleek, verrassend genoeg, in het voordeel van de Reds. Clase kreeg direct twee honkslagen te verwerken. Nick Senzel bereikte vervolgens veilig de thuisplaat na slordig veldwerk van de Indians. Clase vertoonde met honklopers schijn, waardoor Jesse Winker de score verdubbelde naar 0-2. Later in de inning kwam Nick Castellanos ook over de thuisplaat dankzij een honkslag van Mike Moustakas, 0-3.

Aan Miley de taak om de no-hitter te verzilveren. De laatste slagman van de wedstrijd, Jordan Luplow, sloeg de bal naar kortestop Kyle Farmer. Farmer wierp de bal foutloos aan op het eerste honk, waarmee de zeventiende no-hitter in Cincinnati Reds historie een feit was. De vreugde van Miley was met een oerkreet hoorbaar ver buiten Cleveland. De werper gooide uiteindelijk 114 pitches, waarvan 72 slagballen, 8 K’s en 1 BB. Hij kreeg een gamescore van 94.

EEN BEREISD WERPER

Wade Miley is bezig aan zijn elfde MLB-seizoen. De man uit Louisiana werd in 2008 gedraft door de Arizona Diamondbacks. Hij debuteerde voor de Diamondbacks in 2011 op 24-jarige leeftijde en in zijn tweede seizoen werd hij verkozen tot het All-Star Team. Ook eindigde hij tweede in de strijd om NL Rookie of the Year. Statistisch gezien is 2012 één van zijn beste seizoenen geweest met een 16-12 record, 122 ERA+, 3.15 FIP, 3.89 K/BB. Na afloop van het seizoen 2014 werd Miley geruild naar de Boston Red Sox. Na zijn periode bij Boston kwam de linkshandige werper achtereenvolgens uit voor de Seattle Mariners, Baltimore Orioles, Milwaukee Brewers en Houston Astros. In 2020 tekende hij voor de Cincinnati Reds waar hij nog tot 2022 onder contract staat.

2021: YEAR OF THE NO-HITTER?

Eerder dit seizoen noteerden Carlos Rodon (Chicago White Sox), Joe Musgrove (San Diego Padres) en John Means (Baltimore Orioles) een no-hitter. Miley is daarmee de vierde werper dit seizoen. Dat is niet uniek, want in 1917 waren er tot aan 7 mei vijf no-hitters.

Het record aantal no-hitters in een seizoen stamt uit 1884 met acht. In de seizoenen 1990, 1991 en 2012 werden zeven no-hitters gegooid. Overigens zijn door een regelwijziging no-hitters komen te vervallen. Zo kan een werper alleen nog een no-hitter krijgen, als het team de wedstrijd wint, want anders zou het record op 12 staan (1884) en zouden er in 1991 ook acht gegooid zijn.

De Cleveland Indians evenaarden de Seattle Mariners van 2019 door twee keer in een seizoen een no-hitter tegen te kregen.

Coverfoto: Tony Dejak/Associated Press

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen