SportAm Game of the Weekend: Phillies @ Braves

Met het grote aantal wedstrijden dat elke dag gespeeld wordt in de Major League is het soms lastig om het overzicht te bewaren en de krenten uit de pap mee te pikken. Daarom gaat SportAmerika dit seizoen elk weekend één pareltje eruit lichten. Het is chaos in de NL East, maar daardoor ook alles nog mogelijk. Dit weekend reizen de Philadelphia Phillies af naar Truist Park, het onderkomen van de Atlanta Braves.

NL EAST

Wanneer er gesproken wordt over de huidige stand in de NL East en het feit dat er slechts één team (Phillies) boven .500 staat, gaat het al snel over de vele onderlinge duels. Onderlinge duels resulteren echter altijd in een .500 record en verklaren dus niet waarom de divisie als geheel vier wedstrijden meer verloor dan won. Vergelijk dat bijvoorbeeld met hun streekgenoten in de American League. Daar won men voor dit weekend 11 wedstrijden mee dan ze verloren.

ACUÑA

De NL East komt dus vooralsnog zwakker voor de dag dan vooraf gedacht. Daar kan Ronald Acuña Jr niet van beschuldigd worden. De Venezolaan voert de National League aan in homeruns, runs, slugging, OPS en total bases. Aan de rechtsvelder ligt het dus niet dit jaar, dus de paniek moest groot zijn geweest bij de Braves toen Acuña zaterdag uitviel na op zijn hand te zijn geraakt. Röntgenfoto’s waren gelukkig negatief.

Het zijn vooral zijn medespelers die het tot nu toe laten afweten. Spelers als Freddie Freeman, Marcell Ozuna en onze landgenoot Ozzie Albies pakken nog wel hun homeruns mee, maar ontstijgen verder nauwelijks de offensieve middelmaat. Vooral Ozuna blijft erg achter in OPS+. Zijn 67 in die categorie is dus 33% minder dan league average en met -0.3 bWARkost hij zijn team zelfs punten.

YNOA

In Mike Soroka viel een belangrijke pion in de rotatie van de Braves weg. Tel daarbij op de weinig florissante start van het seizoen van Max Fried, Charlie Morton en Drew Smyly en de startende werpers van de Braves veranderen van een kracht in een achilleshiel. Het opende wel de deur voor de starter van komende zondag, Huascar Ynoa. Behalve hun beste man op de heuvel, bewees de Dominicaan ook al aan slag zijn waarde. In 13 slagbeurten sloeg hij twee homeruns, waarvan de laatste zelfs een grand slam was.

DIDI

Eén van onze landgenoten die dit duel in actie zal komen, produceerde onlangs ook een homerun die goed was voor vier runs. Het was voor Didi Gregorius alweer de achtste grand slam uit zijn carrière. Toch zal de kortestop voorlopig nog niet heel blij zijn met zijn prestaties in 2021. De inmiddels 31-jarige Curaçaoënaar noteert in bijna alle categorieën mindere cijfers dan in zijn eerste seizoen in Philadelphia.

REVANCHE

Ynoa kende tot dit seizoen nog weinig geluk in de majors. Hij begon het jaar dus ook niet in de rotatie, maar mede door blessures van collega’s mocht hij op 7 april als startend werper aantreden. De teller staat nu op 5 starts, waarin hij slechts één keer meer dan twee runs incasseerde. In dat duel met de Chicago Cubs kreeg hij maar liefst 6 punten te verwerken. Vijf van die runs kwamen voort uit de drie homeruns die hij om zijn oren kreeg. Elf dagen later revancheerde Ynoa zich op de Cubs met 5.1 puntloze innings. De pitcher zelf sloeg die dag meer homeruns dan de gehele Cubs-lineup.

NOLA

Ondanks dat de Phillies het enige team zijn in de NL East met een winning record, staan zij als team in bijna alle statistieken onderaan in de middenmoot. Ze kunnen dit seizoen echter wel op hun twee beste starters, Zack Wheeler en Aaron Nola, rekenen voor sterke optredens. Met die tweede op de heuvel tijdens het duel van zondag, kan men dus met enige vertrouwen toeleven naar het treffen met een division rival. Met een ERA onder 3.00 en een WHIP onder 1.00 valt er weinig aan te merken op de prestaties van Nola.

OZUNA

De prestaties van Nola mogen dit seizoen hoopgevend zijn voor zondag, maar zijn ervaringen met de tegenstand van dit duel zijn dan weer verontrustend. Acuña sloeg bijvoorbeeld in 25 slagbeurten tegenover Nola twee homeruns en een slaggemiddelde van .360 bij elkaar. Hij is echter verre van de grootste angstgegner, want Marcell Ozuna deed Nola zelfs nog meer pijn. Hij hoopt zondag wat toe te kunnen voegen aan de drie homeruns en 7 RBI’s die hij al op het gooien van Nola sloeg.

HARPER

Naast Nola is Bryce Harper een andere Phillie die sterk is begonnen aan het seizoen. In zijn derde seizoen in Pennsylvania lijkt de 28-jarige outfielder de vorm van zijn weergaloze 2015 hervonden te hebben. Zelfs een fastball op zijn neus kon daar geen verandering in brengen. Opvallend genoeg staat de teller van zijn RBI’s pas op 10, terwijl Harper al wel zes keer zichzelf met een homerun over de thuisplaat sloeg. Zoals altijd kan de outfielder rekenen op een groot aantal vrije lopen, al is het maar de vraag of dat op het gooien van Ynoa ook zo zal zijn. De Dominicaan gooit dit seizoen slechts 2.1 BB/9.

OZZIE

Gregorius is natuurlijk niet de enige landgenoot die deze zondag in actie zal komen. De prestaties van Ozzie Albies blijven nog ver achter bij die van zijn goede vriend Acuña, maar hij lijkt een stijgende lijn te hebben gevonden. De tweedehonkman gaat het weekend in met een 10-game hitting streak. In die periode sloeg hij ook twee homeruns en maar liefst vijf doubles. Zijn slaggemiddelde steeg gedurende die tien duels van een miserabel .169 naar een aanmerkelijk betere .239.

CONCLUSIE

Het is lastig te voorspellen welke van de twee teams dit weekend zal winnen. De beide werpers ontlopen elkaar tot dusver nog niet veel en de slagploegen herbergen allebei absolute sterren. Bovendien lijkt het vormpeil van de ploegen ook redelijk overeen te komen. Na een moeizaam begin, zijn zowel de Braves als Phillies bezig aan een winning streak voorafgaand aan hun serie. Er kan dit weekend een tik uitgedeeld worden aan een directe concurrent, maar het lijkt waarschijnlijker dat beide teams wel een wedstrijd zullen winnen van deze serie.

De wedstrijd tussen de Phillies en de Braves is te kijken via MLB.tv en ESPN6. Het is een duel voor de nachtbrakers, want de eerste bal zal maandagochtend rond de klok van één uur gegooid worden.

Coverfoto: Drew Hallowell

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen