Dutch Watch: Dutchies play long ball

Het was voor de spelers van het Koninkrijksteam de week van de long ball. De meeste position players wisten de bal aardig te raken en hun beloning bleef niet uit. Helaas bleven voor een aantal spelers de overwinningen wel uit. Jonathan Schoop en de Tigers hebben het lastig, maar ook de Dodgers van Kenley Jansen hebben even de wind tegen.

SEIZOENSSTATS: 106 AB, .236/.314/.472, .786 OPS, 18 R, 14 RBI, 10 2B, 5 HR, 1 SB, 105 OPS+

Ozzie Albies heeft zich inmiddels aardig herpakt na een matige seizoensstart. De tweedehonkman van de Atlanta Braves bouwde vorige week in Florida zelfs gestaag verder aan een bescheiden hitting streak. De Braves waren daar voor een serie tegen de Toronto Blue Jays en deze verliep bepaald niet naar wens voor de bezoekers uit Georgia. Dit kon echter alweer rechtgezet worden in Washington, waar Albies en de zijnen drie keer tegenover de Nationals stonden.

Na een beroerde start, met 0 hits in zijn eerste vier wedstrijden, heeft het slaggemiddelde van Ozzie Albies de weg omhoog gevonden. Ook in de eerste wedstrijd tegen de Blue Jays, vorige week vrijdag, mocht Albies weer een hit bijschrijven. Met ’t tweede honk bezet ramde hij in de zevende inning zijn vijfde homerun van het seizoen het stadion uit. Veel schoten de Braves hier niet mee op, want na een kort nachtje verloor Atlanta de eerste ontmoeting met 13-5 van Toronto. De zevende inning bleek Albies goed gezind in deze serie, want ook in de tweede wedstrijd kwam hij in die inning door met een hit. Meer dan een single zat er dit keer niet in en in extra inning werd opnieuw verloren: 5-6.

STREAK DUURT VOORT

Zijn tiende double van deze jaargang sloeg Albies in de tweede inning van de derde wedstrijd. Het resulteerde in een run, maar opnieuw bracht het de Braves niet veel. Voor de vierde keer op rij werd verloren, maar ondanks de sweep kon Albies wel tevreden zijn over zijn eigen prestaties aan slag. Zijn hitting streak stond inmiddels op zeven wedstrijden.

Die streak kreeg ook in de hoofdstad een vervolg. Waar Albies de bal aanvankelijk niet kon raken, daar lijkt hij nu niet te kunnen missen. Soort van dan. Tegen de Nationals was de infielder 3-for-10 met ook nog 2 walks. Dinsdag verzilverde hij een infield single met een run in een inning waarin starter Huascar Ynoa een grand slam sloeg. De Braves wonnen met 6-1 en gaven dit een mooi vervolg in de tweede en derde ontmoeting. De streak van Albies overleefde deze serie, maar belangrijker was de run die hij scoorde in de met 3-2 gewonnen derde wedstrijd. Deze hielp de Braves aan een 3-2 zege en een sweep. Albies is nu bezig aan een 10-game hitting streak en heeft een slaggemiddelde van .236 achter zijn naam.

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .356/.402/.593, .995 OPS, 19 R, 18 RBI, 10 2B, 6 HR, 2 SB, 176 OPS+

Xander Bogaerts moest best lang op zijn eerste homerun wachten, maar inmiddels vliegen de ballen vanaf zijn knuppel de stadions uit. Ook deze week was het weer een paar keer raak voor de international. Toch liepen de Boston Red Sox in Texas wat averij op. Na een bezoek aan de Rangers volgde een serie thuiswedstrijden tegen een andere laagvlieger. De Detroit Tigers kwamen naar Fenway Park.

Als de Red Sox hadden verwacht even over de Rangers heen te walsen, kwamen ze vorige week akelig bedrogen uit. De eerste waarschuwing kregen ze al direct in de eerste wedstrijd. Vorige week donderdag werden Bogaerts en de BoSox op een 4-1 nederlaag getrakteerd en onze landgenoot kwam niet verder dan 0-for-4 met twee strikeouts. Al in de eerste inning van de tweede ontmoeting werd dit door Bogey rechtgetrokken.

HOMER HAPPY

Direct nadat J.D. Martinez Boston middels een 3-run homerun op voorsprong had gezet, liet Bogaerts zien dit kunstje ook te beheersen. Met zijn vierde homerun van ’t jaar maakte hij er 4-0 van. De bezoekers uit Beantown wonnen dit duel met 6-1. Met een RBI-single in de vijfde inning hielp Bogaerts zijn Red Sox aan een 5-3 voorsprong in de derde wedstrijd. Onze landgenoot was weliswaar 2-for-4 met een run en dus die RBI, maar Texas won opnieuw: 8-6.

Voor de tweede keer in drie wedstrijden klapperde Bogaerts er zondag opnieuw een bal uit. In de tweede inning scoorde hij een run na een infield single en in de vierde noteerde Bogaerts z’n vijfde homerun. De productiviteit van onze landgenoot, die 3-for-4 was dit duel, was niet voldoende. Voor de derde keer dit weekend gingen de Rangers er met de zege vandoor: 3-5.

Met een slaggemiddelde van .349 begon Bogaerts aan de serie tegen de Tigers. Met zo’n batting average kun je al prima thuiskomen, maar het kan altijd nog beter. Dit bewees de kortestop door 5-for-12 te slaan tegen Detroit en hij deed er in de eerste ontmoeting ook maar weer een homerun bij. Met J.D. Martinez op de honken sloeg Bogaerts in de tweede inning zijn zesde dinger van ’t jaar. Boston wonnen het duel met 11-7, maar zouden in ’t tweede met 6-5 onderuit gaan. Mede dankzij een RBI-single van Bogaerts in de vierde inning sloten de Red Sox deze serie met winst af: 12-9. De infielder was 2-for-3 met ook nog een HBP en een walk in dit duel. Zijn batting average schoot door naar .356 en daarmee behoort onze landgenoot tot de beteren in de league.

SEIZOENSSTATS: 97 AB, .247/.283/.402, .685 OPS, 8 R, 22 RBI, 3 2B, 4 HR, 1 SB, 89 OPS+

Het was even schrikken vorige week. Opeens verscheen er een bericht dat Didi Gregorius op de Covid-19 injured list was gezet. Gelukkig voor de geboren Amsterdammer, die kampt met een nieraandoening, viel het achteraf mee en miste hij slechts één wedstrijd. Afgelopen zondag timmerde hij er zelfs alweer lustig op los tegen de New York Mets.

De eerste ontmoeting (2-1 winst) tegen de concurrent in de NL East moest Gregorius nog even laten schieten. Op 1 mei maakte de kortestop zijn rentree in de line-up, maar veel succes bracht ‘m dat niet. Gregorius was 0-for-4 aan slag en de Phillies legden het af tegen de Mets: 4-5. In de derde wedstrijd keken de Phillies opnieuw tegen een achterstand aan toen Gregorius in de zesde inning aan slag kwam.

Met ’t eerste en het derde honk bezet wist de Phillies-infielder de wedstrijd te kantelen. Zijn derde homerun leverde 3 runs en een 4-2 voorsprong op. Helaas voor de thuisploeg scoorden de Mets 6 runs in de achtste inning en legden ze daarmee de basis voor een 8-7 zege. Met 1-for-7 in deze serie zakte het slaggemiddelde van onze landgenoot naar .241.

YES IN-DIDI!

Het was al even geleden dat de Phillies een series hadden gewonnen, maar uitgerekend tegen de Brewers was het dan eindelijk zover. Afgetekend waren de wins niet, maar nipte overwinningen zijn ook overwinningen. Didi Gregorius was met een 11-game hitting streak begonnen aan ’t seizoen en zo’n reeks verdiend een mooi vervolg. Tegen Milwaukee opende hij met 2-for-3 en zijn derde double van het jaar.

Dinsdag bleef het bij één hit, maar in de derde inning betekende dit wel zijn 18e RBI. JT Realmuto kon scoren na de klap van Gregorius. Een dag later mocht Sir Didi in één klap 4 RBIs bijschrijven. Met de honken bezet ramde onze landgenoot al in de eerste inning een grand slam de tribunes is. Het gaf Philadelphia een 5-0 voorsprong en een uiteindelijke 5-4 zege.

Het kon voor Gregorius en de zijnen niet op tegen de Brew Crew. Niet alleen was er de winst in de serie, maar ze deden dit ook nog eens middels een sweep. Een dag na zijn grand slam besloot zijn knuppel er het zwijgen toe te doen. Sir Didi was 0-for-4 met twee strikeouts en bleef voor het eerst in vier wedstrijden zonder hit. Zijn ploeg won echter wel: 2-0. De sweep is er mede debet aan dat de Phillies als koploper in de NL East beginnen aan de serie tegen de Atlanta Braves.

SEIZOENSSTATS: 13.1 IP, 0-1 (5 SV), 2.03 ERA, 1.20 WHIP, 5.05 FIP, 5 R, 3 ER, 13 BB, 13 K, 192 ERA+

De Los Angeles Dodgers moesten vorig weekend even pas op de plaats maken en verloren zelfs hun koppositie in de NL West. Voor manager Dave Roberts was er tegen de Milwaukee Brewers weinig aanleiding om een beroep op Kenley Jansen te doen, maar de reliever mocht toch zijn wedstrijdje meepakken. De titelverdediger vervolgde de road trip in Chicago, waar ze tegen de Cubs mochten bewijzen dat de serie in Milwaukee een schoonheidsfoutje was.

Het zijn gekke tijden. Zeker ook voor de Los Angeles Dodgers en Kenley Jansen. De club waar winnen een gewoonte is geworden, leert deze weken om te gaan met nederlagen. In elk van hun laatste series wisten de Dodgers maar één wedstrijd te winnen en die traditie zetten ze afgelopen weekend voort tegen de Brewers.

Nadat de Dodgers de eerste twee wedstrijden (1-2 en 1-3) al aan Milwaukee moesten laten, mocht Jansen opdraven in de derde. In de achtste inning, bij een 2-2 stand, was hij al de zevende pitchers voor LA. Hij gaf één keer vier wijd weg, maar maakte verder geen fout en had 15 pitches nodig om uit de inning te komen. In de elfde inning gingen de thuisspelende Brewers met een 6-5 overwinning aan de haal.

SAVES BLIJVEN UIT

Twee dagen na zijn optreden in Milwaukee deed Roberts opnieuw een beroep op Jansen. Dit keer in de zevende inning van de tweede wedstrijd tegen de Cubs. Het was aan Jansen om de Cubs bij een 1-1 stand van scoren te houden en de werper slaagde in zijn missie. Jason Heyward kreeg weliswaar vier wijd, maar Ildemaro Vargas sloeg de bal in een dubbelspel. Net als in Milwaukee had Jansen 15 pitches nodig en zag hij z’n ERA dalen naar 2.19. Voor de Dodgers was het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Opnieuw werd er verloren en wederom was het nipt: 3-4.

No rest for the weary, want woensdag moest Jansen opnieuw de heuvel op. Zonder rust was Jansen dit seizoen nog niet sterk en ook nu gaf hij, in de tiende inning, drie keer vier wijd op. Twee daarvan opzettelijk. De Cubs scoorden één run, maar deze was niet earned. Hoewel de honken volliepen, bleef de schade beperkt. LA kwam terug in de tiende, maar ging in de elfde inning alsnog onderuit: 5-6.

SEIZOENSSTATS: 97 AB, .247/.353/.330, .683 OPS, 14 R, 10 RBI, 3 2B, 1 HR, 5 SB, 99 OPS+

Ook Jurickson Profar sloeg zich vorig weekend eindelijk van de hatelijke nul. In de home stand tegen de San Francisco Giants ramde het manusje-van-alles eindelijk zijn eerste homerun de tribunes in. Met de San Diego Padres deed Profar in de serie goede zaken. In de serie die volgde, werden ook de Pirates aan de zegekar gebonden, maar viel voor de Friars nog niet mee.

Jurickson Profar liet al in de eerste wedstrijd tegen de rival uit NoCal van zich horen. Zijn eerste twee slagbeurten liepen op niets uit, maar in de zesde inning kwam de outfielder, bij een 1-1 tussenstand, door met een single. Eric Hosmer en Jake Cronenworth konden de thuisplaat passeren en de 2 RBIs van Profar bleken uiteindelijk beslissend. San Diego won: 3-2.

In de wedstrijd van zaterdag maakte Profar pas in de achtste inning zijn opwachting. Hij kreeg slechts één AB, maar dat was genoeg om indruk te maken. Met zijn eerste homerun van ’t seizoen verschafte hij de Friars wat lucht op weg naar een 6-2 zege. Profar stond in de derde wedstrijd ‘gewoon’ weer in de starting line-up, maar verder dan een single in de vierde inning kwam hij niet. Een sweep voor de Padres bleef uit, want de Giants zegevierden met 7-1.

TEGENSPUTTERENDE BUCCO’S

De Pirates brachten daarna een bezoek aan San Diego, maar Profar mocht de eerste wedstrijd in deze serie van drie laten schieten. De Padres verpestten hierin een no-hitter van Tyler Anderson en hadden genoeg aan 3 hits om de wedstrijd met 2-0 te winnen. Dinsdag hadden ze één hit meer, maar ook één run minder. Met Profar, die 0-for-2 met twee walks was, in de gelederen was Pittsburgh dit keer te sterk: 2-1.

De Padres sloten de serie met een goed gevoel af. In de wedstrijd van woensdag noteerden ze 9 hits en één daarvan kwam op naam van Jurickson Profar. Zijn single in de vierde inning leidde echter tot niets, maar de Friars eindigden de homestand met een 4-2 zege. Jurickson Profar was in deze home stand, waarin hij vijf van de zes wedstrijden speelde, 4-for-15 met een homerun en 3 RBIs. Ook voert hij inmiddels de league aan in grounded-into-double-plays, wat dan weer een minder succesvolle statistiek is.

SEIZOENSSTATS: 104 AB, .192/.225/.260, .485 OPS, 10 R, 8 RBI, 1 2B, 2 HR, 39 OPS+

Vorige week konden we al niet veel positiefs melden over de Detroit Tigers en deze week is het niet veel anders. Heel af en toe laat Jonathan Schoop een glimp van zichzelf zien, maar aan al zijn statistieken valt wel af te lezen dat dit veel te weinig gebeurt. Schoop behoort, simpel gezegd, tot de minst productieve Major Leaguers van dit moment. De Tigers konden een productieve Schoop ook goed gebruiken. Ondanks de aanwezigheid van de jonge Akil Baddoo staat Detroit stijf onderaan in de AL Central. Dat zal, ook met een producerende Schoop, voorlopig niet veranderen.

Nee, fans van de Detroit Tigers worden niet vrolijk van het spel van hun favorieten, of van het record. Ook Jonathan Schoop kan zich niet aan de malaise onttrekken. In het eerste weekend van mei moesten de Tigers aantreden tegen de Yankees. Ze begonnen deze serie van drie met 8 overwinningen en daar stonden ze aan het einde van ’t drieluik ook nog op.

ZELDZAME WINST

Twee keer hielden de Bronx Bombers de bezoekers uit Detroit van scoren en de Tigers kwamen tot een totaal van 4 gescoorde runs. De helft daarvan werd binnengeslagen door Jonathan Schoop. Met het tweede en het derde honk bezet in de zevende inning van de tweede wedstrijd kwam de infielder door met een single. Na deze hit stond Schoop op 8 RBIs. Met 2-for-10 in deze serie zette hij z’n slaggemiddelde op .198.

Gemakkelijker werd het daarna niet voor de geplaagde Tigers. De road trip leidde hen via Chicago en New York naar Boston, waar de Red Sox ook wel even aan hun winning record wilden werken. Gemakkelijker werd het daarna niet voor de geplaagde Tigers. De road trip leidde hen via Chicago en New York naar Boston, waar de Red Sox ook wel even aan hun winning record wilden werken. Desondanks mochten ook de Tigers weer eens een W bijschrijven, maar dat was nadat de eerste ontmoeting verloren ging.

Na 1-for-10 te zijn in de eerste twee wedstrijden, raakte Schoop op dreef in de laatste wedstrijd. De tweede hadden de Tigers, in extra innings, met 6-5 gewonnen, maar dit kreeg ondanks de dadendrang van Schoop geen vervolg. De infielder was 2-for-5 met ook nog een walk. Daarnaast scoorde Schoop 2 van de 9 runs. Tegen de 12 van Boston was dit echter niet genoeg.

SEIZOENSSTATS: 65 AB, .246/.347/.354, .701 OPS, 9 R, 6 RBI, 4 2B, 1 HR, 106 OPS+

Andrelton Simmons moest in de serie tegen Cleveland zijn ritme nog even vinden, maar tegen de Royals was hij weer de oude. Net als Profar sloeg ook Simba deze week zijn eerste homerun van het seizoen. Helaas voor onze landgenoot liet hij dit volgen door een serie tegen de Rangers die hij en de Twins snel willen vergeten.

Op voorhand was verwacht dat de serie tussen de Twins en de Royals er één zou zijn tussen een team uit de top van de AL Central tegen één uit de kelder. Dat de Twins de bottom dweller in dezen zouden zijn, was dan weer niet verwacht. Toch draaide Minnesota de rollen vorige week om. Al in de eerste wedstrijd werd Kansas City op een ruime nederlaag (9-1) getrakteerd. Simmons was 1-for-3 met walk en een RBI-double in de achtste inning. Ook in de tweede wedstrijd kwam de kortestop door met een hit en was hij opnieuw 1-for-3 met een walk. Zijn single in de negende inning was leuk voor de statistieken, maar veranderde niets aan de 11-3 nederlaag.

Andrelton Simmons gaf in de laatste wedstrijd van deze serie het goede voorbeeld. Met Jake Cave op het eerste honk joeg Simba voor het eerst dit seizoen een bal het stadion uit. In de zesde inning mocht hij nog een single aan zijn totaal toevoegen en deze leidde dankzij Luis Arraez tot een run. Dit keer was het de beurt aan Minnesota om hard uit te halen, want de series finale ging met 13-4 naar de thuisploeg. Simmons was 4-for-10 in de serie en wuifde Kansas City met een slaggemiddelde van .288 uit.

OM SNEL TE VERGETEN

Dat het de Twins dit seizoen niet van een leien dakje gaat, werd nog eens extra duidelijk tegen de Rangers. Afgelopen maandag werd de eerste wedstrijd weliswaar nog met 6-5 gewonnen door de ploeg van Simmons, maar daarna was het pet. Dat gold ook voor de prestaties van Simba. Aan slag kon de kortestop bepaald niet imponeren tijdens deze serie van vier wedstrijden. In 13 AB’s noteerde Andrelton Simmons slechts 1 hit. Alleen in de tweede inning van het vierde duel kwam de international door met een single. Tegenover die ene hit stonden vier strikeouts. Defensief was hij ook niet vlekkeloos. Maandag ging hij voor de derde keer dit seizoen de fout in. Door zijn 1-for-13 dook zijn slaggemiddelde logischerwijs naar beneden. Dit ging van .288 naar .246.

Coverfoto: Denis Poroy/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen