American League Team van de Maand, mei 2021

Dit seizoen stellen we op SportAmerika aan het eind van elke maand een roster samen van de beste spelers van die maand in Major League Baseball. Met vandaag de uitblinkers in de American League, waarin een aantal spelers hun plekje in ons Team van de Maand wisten te verdedigen, terwijl andere met veel bombarie hun intrede doen.

Noot vooraf: Zoals de vaste lezers van onze website vast is opgevallen, is de no-hitter de laatste tijd aan inflatie onderhevig. Zo kan het gebeuren dat een pitcher een no-hitter gooit en toch buiten ons Team van de Maand valt. Andere pitchers zouden we te kort doen, als we een dergelijke eenmalige uitschieter voorrang zouden verlenen op een geweldige maand.


C | SALVADOR PEREZ (Kansas City Royals)

STATS: 106 AB, .283/.306/.472, .778 OPS, 5 2B, 5 HR, 20 RBI

De kapitein van de Kansas City Royals liet in de maand mei ongeveer dezelfde cijfers noteren als in april en andermaal levert hem dat een plaatsje op in ons Team van de Maand. Hoewel het met zijn team na de uitstekende start wat minder gaat, geldt dat dus niet voor Salvador Perez zelf. De catcher, die deze winter een lucratieve contractverlenging ondertekende, laat sinds zijn terugkeer na lang blessureleed op een dagelijkse basis zien dat hij tot de betere catchers van zijn generatie behoort.

Perez gaf onlangs aan nog heel lang achter de thuisplaat te willen zitten bij de Royals en zal ongetwijfeld hopen met de talentvolle pitching prospects en Bobby Witt Jr. onderweg nog één succesvolle periode met de organisatie mee te kunnen pakken.

Eervolle vermeldingen voor Mitch Garver en Mike Zunino.


1B | VLADIMIR GUERRERO JR. (Toronto Blue Jays)

STATS: 104 AB, .337/.397/.692, 1.089 OPS, 7 2B, 10 HR, 25 RBI

We kunnen er dit seizoen niet omheen: Vladimir Guerrero Jr. is bezig aan een waanzinnig seizoen. De in Canada geboren slugger kreeg in april al een plekje in het Team van de Maand en trekt zijn goede vorm door in de maand mei.

Vooral in de serie tegen de Tampa Bay Rays was de eerstehonkman met vier homeruns en zeven RBI’s fenomenaal bezig. Ook zijn drie homeruns en vier RBI’s tegen de Philadelphia Phillies mogen niet vergeten worden. Het is voor de fans uit Toronto te hopen dat de Blue Jays zich kunnen plaatsen voor het Postseason, want een lijstaanvoerder van het homerunklassement (17) hoort hier zeker thuis.

Eervolle vermeldingen voor Trey Mancini en Jose Abreu. Met name Boomer verdient — na het missen van het seizoen 2020 — een vermelding.


2B | MARCUS SEMIEN (Toronto Blue Jays)

STATS: 114 AB, .368/.429/.702, 1.130 OPS, 12 2B, 1 3B, 8 HR, 22 RBI, 2 SB

Soms moet je heel lang wikken en wegen voor je weet welke speler je kiest. Andere keren wordt het je gelukkig bijzonder makkelijk gemaakt. Dat laatste was deze maand het geval op het tweede honk. Marcus Semien liet de afgelopen weken zien dat 2019 misschien toch geen fluke was en hij wel degelijk nog steeds een balletje kan raken.

Semien voerde deze maand voor zijn nieuwe veldpositie ongeveer elke offensieve categorie aan. Vooral zijn 21 (één-en-twintig!?) extra base hits verpulverden elke vorm van concurrentie. Als hij dit volhoudt, beschikken de Blue Jays over een angstaanjagend goed binnenveld.

Eervolle vermelding: Jose Altuve.


3B | YOAN MONCADA (Chicago White Sox)

STATS: 92 AB, .337/.483/.467, .950 OPS, 9 2B, 1 HR, 14 RBI,

Net als bij de kortestop, waren er voor deze positie ook meerdere gegadigden. We zijn in staat een case te bouwen voor Alex Bregman, maar vooral voor Rafael Devers. De kortestop uit Boston heeft met zeven homeruns, 22 RBI’s en tien tweehonkslagen een prima maand achter de rug. Zijn OBP van .313 lag dusdanig dicht bij zijn .264 slaggemiddelde, dat Yoan Moncada er met de eer vandoor gaat.

Eén homerun, 14 RBI’s en negen tweehonkslagen zijn niet extreem, maar vooral zijn OBP% van .483 is met afstand het beste van de maand mei. Bijna in de helft van de beurten aan slag bereikt hij het eerste honk. Met name in de tweede helft van de maand mei was Moncada niet te stoppen met een OBP van .579.

Eervolle vermeldingen: Rafael Devers en Alex Bregman


SS | XANDER BOGAERTS (Boston Red Sox)

STATS: 90 AB, .311/.394/.567, .961 OPS, 5 2B, 6 HR, 18 RBI, 3 SB

Voor deze sterk bezette positie zijn altijd meerdere kapers op de kust, dus het feit dat onze landgenoot Xander Bogaerts ook in deze tweede volledige maand zijn plekje weet te behouden, zegt wel iets over het geweldige seizoen dat de kortestop draait. De 28-jarige Arubaan begon vooral heel goed aan de maand, waarna hij de laatste weken wat wegzakte. Toch is zijn OPS van .961 bijna .150 beter dan de eerstvolgende in dat klassement met genoeg slagbeurten om mee te dingen.


LF | ROBBIE GROSSMAN (Detroit Tigers)

STATS: 99 AB, .273/.375/.495, .870 OPS, 6 2B, 4 HR, 17 RBI, 4 SB

Er zal dit seizoen weinig te juichen zijn bij de fans van de Detroit Tigers. Toch verdient linksvelder Robbie Grossman een plek in het Team van de Maand mei. De 31-jarige Amerikaan heeft na Austin Meadows de beste statistieken, maar wint het vanwege het feit dat Meadows in behoorlijk wat wedstrijden als DH ingezet werd.

Bijzondere aandacht gaat uit naar zijn eerste walkoff homerun uit zijn carrière, geslagen op 28 mei tegen de New York Yankees. Met twee uit in de tiende inning sloeg hij op een pitch van Justin Wilson de bal over de hekken.


CF | ADOLÍS GARCÍA (Texas Rangers)

STATS: 109 AB, .312/.348/.633, .981 OPS, 8 2B, 11 HR, 27 RBI, 5 SB

Met Lord Byron Buxton en Mike Trout op de IL was de positie van centerfielder deze maand vacant. Dat bericht was niet aan dovemansoren besteed. Adolis Garcia vloog uit de startblokken en hield dat verschroeiende tempo de hele maand vast. De rookie moet werken aan het aantal strikeouts dat hij tegen krijgt, maar als hij zijn knuppel achter een pitch weet te krijgen, is de kans betrekkelijk groot dat geen enkele veldspeler meer in de buurt komt.

Wie voorafgaand aan het seizoen geld had gezet op de Cubaan om aan het eind van het jaar gekroond te worden tot Rookie of the Year kan weleens spekkoper zijn, want met Yermin Mercedes in een slump, lijkt Garcia op dit moment – in ieder geval onder de slagmannen – een grote voorsprong te nemen.


RF | TEOSCAR HERNANDEZ (Toronto Blue Jays)

STATS: 104 AB, .337/.395/.558, .952 OPS, 5 2B, 6 HR, 25 RBI, 4 SB

De man die vorig jaar ook al een aantal keer het Team van de Week haalde, weet in 2021 andermaal een plek te veroveren in de beste negen van de American League. Ditmaal niet in het weekoverzicht, maar in het maandoverzicht.

De 28-jarige Dominicaan was verwikkeld in een nek-aan-nek race met Kyle Tucker en Aaron Judge. Als je de statistieken naast elkaar legt, overlappen ze op vele fronten. Een case voor met name Tucker was goed te bouwen. Met eveneens zes homeruns, 20 RBI’s en een OPS van .992 verdient hij net zo goed de gouden medaille.

De doorslaggevende factor zat hem in het feit dat Hernandez zijn beste wedstrijden ook daadwerkelijk winst voor het team opleverden. Vooral met twee homeruns en 3 RBI’s tegen de Atlanta Braves sloeg hij hoogstpersoonlijk de overwinning binnen.

Eervolle vermeldingen: Kyle Tucker, Aaron Judge


DH | YORDAN ALVAREZ (Houston Astros)

STATS: 82 AB, .317/.333/.512, .846 OPS, 4 2B, 4 HR, 12 RBI

Yordan Alvarez is onze designated hitter van deze maand. Vooral in de eerste week van de maand sloeg hij werkelijk alles aan gort. Zijn vier homeruns sloeg hij ook in de eerste zeven wedstrijden van de maand en daarnaast nog eens zeven van de twaalf RBI’s.

Het moet voor Alvarez sowieso een flinke opsteker zijn om weer op een honkbalveld te staan. Vlak voor het begin van het seizoen 2020 werd hij positief getest op het coronavirus. Als klap op de vuurpijl volgde daarop nog eens een operatie aan beide knieën.

Op 7 mei sloeg hij zijn in de met 10-4 gewonnen wedstrijd tegen de Toronto Blue Jays de 100e RBI van zijn carrière binnen. Hij had hier slechts 114 wedstrijden voor nodig wat hem de zevende plaats opleverde in het klassement spelers die dit het snelst voor elkaar kregen.


STARTING ROTATION

SP1: LANCE LYNN (Chicago White Sox)
33.0 IP, 5-0, 1.64 ERA, 30 K, 13 BB, 18 H, 0.94 WHIP

Lance Lynn heeft alles in zich om een cultfiguur te worden in deze White Sox-selectie. De gezette, wat morsige verschijning blijft schijnbaar onverstoord fastballs over de thuisplaat pompen. In een indrukwekkende rotatie met andere uitblinkers als Carlos Rodon en Lucas Giolito moet je van goede huize komen om de beste te zijn. Lynn doet daar dit jaar op zijn minst een goede aanspraak op.

SP2: JOHN MEANS (Baltimore Orioles)
33.1 IP, 1-1, 2.43 ERA, 30 K, 3 BB, 22 H, 0.75 WHIP, no-hitter

De no-hitter van John Means lijkt alweer een hele tijd geleden – we zagen in de tussentijd dan ook al drie andere no-hitters – maar het was toch echt nog deze maand dat hij de Seattle Mariners hitless liet. Zijn Baltimore Orioles bakken er nog steeds maar weinig van, maar Means toont zich start na start één van de betere werpers in de American League. In onze vorige editie was hij nog maar een eervolle vermelding, deze keer staat hij op plek 2 van de rotatie van ons Team van de Maand.

SP3: CHRIS BASSITT (Oakland Athletics)
35.2 IP, 3-0, 2.52 ERA, 38 K, 4 BB, 22 H, 0.73 WHIP

Misschien wel de grootste verrassing in onze rotatie is Chris Bassitt. De Oakland A heeft misschien het hoogste ERA van onze starters (2.52), maar de onderliggende statistieken zijn indrukwekkend. Van alle kwalificerende startende werpers in de American League heeft de 32-jarige righty de laagste FIP (Fielding Independent Pitching, 2.22) en WHIP (Walks & Hits per Inning Pitched, 0.73). Tegenover zijn 38 strikeouts stonden slechts vier walks.

SP4: COREY KLUBER (New York Yankees)
31.2 IP, 3-1, 2.27 ERA, 36 K, 10 BB, 17 H, 0.85 WHIP

In Corey Kluber komen we de tweede werper tegen in onze rotatie met een no-hitter deze maand. Er waren voorafgaand aan het seizoen vraagtekens omtrent de fysieke gesteldheid van de 35-jarige werper – die zijn hiermee overigens niet ineens verdwenen -, maar de Yankee kende in mei een voortreffelijke maand. Hij drukt met zijn prestaties zijn maatje Gerrit Cole zelfs uit ons Team van de Maand.

SP5: CASEY MIZE (Detroit Tigers)
31.0 IP, 2-0, 1.74 ERA, 27 Ks, 10 BB, 17 H, 0.87 WHIP

De laatste plek in onze rotatie is namelijk voor Casey Mize, één van de jonge werpers van de Detroit Tigers. Op Lynn na kan Mize het laagste ERA van alle kwalificerende werpers voorleggen over de maand mei. Ook het gezamenlijke slaggemiddelde van opponents is indrukwekkend: .162. Tijdens geen van zijn optredens kreeg hij bovendien meer dan 2 punten tegen. Zo hield hij de bedroevend zwakke slagploeg van Detroit elke keer in de race en het leverde hem zelfs 2 W’s op.

Daarmee valt Spencer Turnbull (Detroit Tigers) ondanks een prachtige no-hitter dus net buiten de boot van onze rotatie. Dat doet natuurlijk niks af aan een ijzersterke maand voor de werper, waarin hij tot de volgende uitstekende statistieken kwam: 35.0 IP, 3-1, 2.27 ERA, 36 K, 10 BB en 0.85 WHIP. Vandaar dus een net iets eervolle vermelding voor Turnbull dan voor de onderstaande mannen.

EERVOLLE VERMELDINGEN
Carlos Rodon (Chicago White Sox), Gerrit Cole (New York Yankees), Kyle Gibson (Minnesota Twins), Zach Plesac (Cleveland Indians), Lucas Giolito (Chicago White Sox) en Hyun Jin Ryu (Toronto Blue Jays).

Coverfoto: Butch Dill / USA Today Sport via Reuters

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen