Danny Ainge stapt op bij Celtics, Brad Stevens neemt rol over

De playoffs zijn voor de Boston Celtics nog geen dag voorbij of er komen al grote veranderingen aan. Danny Ainge, de huidige general manager en president of basketball operations, stapt op. Brad Stevens, nu nog de head coach, gaat zijn rol overnemen. Dat betekent dus dat de Celtics vanaf vandaag op zoek zijn naar een nieuwe head coach.

DANNY AINGE: VAAK PLAYOFFS, WEINIG TITELS

Sinds 2003 zit Danny Ainge al op de plek van president of basketball operations, en zeker niet zonder op te vallen. Zo was hij degene die besloot onder meer publiekslievelingen als Antoine Walker, Kevin Garnett, Paul Pierce en Isaiah Thomas weg te traden.

De Celtics eindigde onder Ainge meestal boven .500. Sterker nog: in maar drie van de 18 seizoenen haalde de Celtics de playoffs niet. 15 keer dus wel. Van die 15 keer werd er maar twee keer de Finals gehaald (2008 en 2010). Alleen in 2008 leverde het een titel op. Vooral succes tijdens het reguliere seizoen dus onder Ainge, maar in de playoffs een stuk minder.

ENORM TRACK RECORD QUA TRADES

En we kunnen ze hier niet eens allemaal opnoemen. Bij lange na niet. Paul Pierce was in 2007 de reden dat Kevin Garnett (kwam van de Timberwolves) en Ray Allen (kwam van de SuperSonics) kwamen als onderdeel van Ainge zijn eerste grote trade. Pierce had, mochten deze namen namelijk niet komen, anders een trade request ingediend. In 2007-08 was het resultaat vervolgens een 66-16 record. Het jaar daarvoor eindigde de Celtics nog 24-58, wat nog steeds een NBA-record is qua stijging in een seizoen (42 zeges meer dan het jaar daarvoor). Het seizoen 2008 bleek dit ook het enige team te zijn onder Ainge dat een kampioenschap won. In de 2008 NBA Finals werden de Los Angeles Lakers met 4-2 verslagen.

In 2013 werden Kevin Garnett en Paul Pierce (samen met Jason Terry en DJ White) getrade naar de Nets in ruil voor vijf spelers en drie first round picks. Deze trade wordt nog steeds gezien als de meest eenzijdige trade in de historie van de NBA. In het voordeel van de Celtics.

Maar daar bleef het niet bij, want ook in 2017 zorgde Ainge voor een grote trade. Hij trade Isaiah Thomas, Jae Crowder, Ante Zizic naar de Cavaliers voor Kyrie Irving. Dit bleek, achteraf, niet het gewenste resultaat en succes op te leveren.

HEAD COACH VAN BUITENAF

Brad Stevens zal als allereerste taak als president of basketball operations dus hebben om deze zomer een nieuwe head coach te vinden voor Boston. Het is in principe de bedoeling dat de nieuwe head coach van buitenaf komt. Interesse zal er genoeg zijn, want een veel betere baan als head coach gaat er deze zomer in de NBA waarschijnlijk niet meer komen. Van alle spelers die nu onder contract staan, zijn alleen Evan Fournier, Semi Ojeleye en Luke Kornet (unrestricted) free agents. Tacko Fall is een restricted free agent (Celtics kunnen alle aanbiedingen matchen), maar de rest ligt allemaal nog minimaal een jaar of langer vast.

Het team, met Jayson Tatum, Jaylen Brown en Kemba Walker als leiders en Robert Williams III als talentvolle center, hebben ook volgend jaar een roster waar de playoffs eenvoudig mee gehaald kunnen worden. De nieuwe head coach lijkt voor Boston dan ook meteen de grootste en belangrijkste gebeurtenis te worden tijdens het komende offseason.

Photo: Pat Greenhouse/Boston Globe

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen