NHL play-offs: Habs blijven winnen, Grubauer steelt Game 2

Afgelopen nacht begonnen ook Montreal en Winnipeg aan hun tweede ronde en daarmee zijn alle acht teams onderweg. In Denver stonden de Avalanche tegenover de Golden Knights en voor met name de ploeg uit Vegas was dit een zoektocht naar het broodnodige eerherstel. Hoe dit alles verlopen is, kun je natuurlijk hieronder lezen.

NORTH DIVISION

Twee verrassingen in deze serie. Weinig mensen hadden verwacht dat Winnipeg de Oilers opzij zouden zetten. En al helemaal niet in vier wedstrijden. Nog minder mensen hielden rekening met de aanwezigheid van de Montreal Canadiens in deze tweede ronde. Al helemaal niet na vier duels en de manier waarop deze zich hadden ontvouwd. De Canadiens toonden daarna echter hun vastberadenheid, bleken ongelooflijk taai en Carey Price was Carey Price. Met name in de laatste twee wedstrijden dreef de goalie Toronto tot wanhoop. Price zag 74 schoten en kreeg slechts drie goals tegen. Een .959 sv% over de laatste twee wedstrijden en dat is ook de belangrijkste reden waarom Montreal hier staat.

We zouden Winnipeg al bijna vergeten zijn. De Jets konden na hun serie tegen de Edmonton Oilers een vakantie boeken. Zij speelden op 24 mei hun laatste wedstrijd en hadden dus meer dan een week rust. Ongelegen kwam die pauze niet, want de Jets speelden weliswaar minder wedstrijden, maar het kostte enorm veel kracht tegen de Oilers. Drie van de vier duels werden in OT beslist en de vierde zelfs in 3OT. Ook zij kunnen vertrouwen op hun goalie. Connor Hellebuyck kreeg gemiddeld 1.60 goal tegen in de eerste ronde en tegen Connor McDavid en Leon Draisaitl is dat een prestatie van formaat. Daarnaast tekende ook hij voor een mooi save percentage (.950). Aanvallend trokken Mark Scheifele en Blake Wheeler hier de kar met elk 5 punten.

DE HEADLINES

Er mochten wat gevaccineerde zorgmedewerkers naar binnen en zij zagen Montreal al heel snel een voorsprong nemen. Jesperi Kotkaniemi was de held van de Canadiens in Game 6 tegen Toronto en was nu opnieuw belangrijk voor zijn Habs. Wat tegen Toronto lang niet lukte, ging tegen Winnipeg opvallend eenvoudig: scoren. Vlak na de openingstreffer van Kotkaniemi was het opnieuw raak. Nu kreeg Eric Staal de goal op zijn naam.

Adam Lowry bracht de Jets nog in de eerste periode terug in de wedstrijd, maar Montreal sloeg keihard terug. Opnieuw was het een jonkie die de tegenstander pijn deed. Met een knappe actie legde Nick Suzuki goalie Hellebuyck in de luren en bracht het verschil terug op twee goals. Winnipeg wist wat ’t te doen stond en ging hartstochtelijk in de achtervolging. Carey Price laat in deze play-offs zien nog altijd over buitengewoon veel klasse te beschikken en daar merkten de Jets ook.

Zelfs Price moest halverwege de derde periode het antwoord schuldig blijven op het geplaatste schot van Derek Forbort. Met zijn eerste van de play-offs bracht de blueliner Winnipeg terug in de wedstrijd. Ook dit was geen lang leven beschoren. Hellebuyck was de puck kwijt na een actie van Shea Weber en Brendan Gallagher hapte toe: 2-4. Kyle Connor pikte zijn goaltje nog mee in de slotminuten, maar een het laatste woord was aan Jake Evans van de Canadiens: 3-5.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Montreal leidt met 1-0

Hoe gaat ’t met Jake Evans? Dat zal vooral even boven deze eerste wedstrijd blijven hangen. De aanvaller van Montreal dacht zijn 25e verjaardag op te fleuren met een goal, maar hij moest die treffer bekopen met een blessure. Evans ging hard tegen het ijs na een onbeholpen hit van Mark Scheifele en de kans is groot dat we beide spelers niet terugzien in Game 2, deze wordt zaterdag (01.30 uur Nederlandse tijd) opnieuw in Winnipeg gespeeld. Scheifele zal waarschijnlijk geschorst worden en het is te hopen dat het voor Evans met een sisser afloopt. Dominique Ducharme zal verder tevreden zijn over het verloop van deze wedstrijd. Zijn ploeg trekt de lijn van de eerste ronde door en bezorgt Paul Maurice daarmee hoofdbrekens.

WEST DIVISION

De Vegas Golden Knights werden volledig op een hoopje gespeeld in de eerste wedstrijd en dat is men in Sin City niet gewend. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Ryan Reaves is al jaren een speler met een bedenkelijke reputatie en hij liet zich ook nu weer gaan. In de derde periode ging hij over de schreef bij Ryan Graves. Dit leverde hem een match penalty en twee wedstrijden schorsing op. In Game 4 kan Peter DeBoer weer over zijn winger beschikken.

Of de coach spijt heeft van zijn keuze voor Robin Lehner zal hij niet toegeven, maar het pakte in elk geval niet goed uit. Marc-André Fleury mag in Game 2 laten zien dat hij overeind blijft in de storm die Colorado heet. De Avalanche waren in elk aspect (veel) beter in Game 1, maar het zal vast niet in elke wedstrijd zo eenvoudig gaan. Toch lijkt Jared Bednar zijn mannen zo geprepareerd te hebben dat ze op het juiste moment pieken.

DE HEADLINES

Scherp beginnen! Vanaf de start! Al die clichés kon Peter DeBoer al na een paar minuten bij het oud vuil zetten. Brandon Saad zag en vond de ruimte naar Fleury en stuurde hem het bos in. De goalie hield zijn team daarna in de wedstrijd door de sterke powerplay van de Avs een halt toe te roepen. Diezelfde PP werkte voor Vegas dan weer prima. Alec Martinez schoot de Knights halverwege langszij. Na de oorwassing van zondag kon de ploeg dit wel gebruiken. Het was de Golden Knights echter niet gegeven met een 1-1 de eerste pauze in te gaan. Daar stak, eveneens op de PP, Tyson Jost een stokje voor.

DeBoer zag zijn manschappen veel beter spelen dan in de eerste wedstrijd. Ze konden de Avs dit keer bijbenen en het was aan Philipp Grubauer te danken dat Colorado de gelijkmaker niet moest toestaan. De Duitse goalie kon echter niet voorkomen dat Reilly Smith hem klopte voor de 2-2. De Golden Knights bleven hem ook daarna bestoken, maar Grubauer liet zien dat zijn nominatie voor de Vezina Trophy niet uit de lucht komt vallen.

Ook in de derde periode was Grubauer de beste man bij de Avalanche. En als de Duitser niet in de weg stond, dan kreeg hij wel hulp van de paal of lat. Met hun sterke optreden revancheerde Vegas zich enigszins voor de eerste wedstrijd, maar al die SOG hielpen hen niet. In OT liet Mikko Rantanen zien hoe het wél moet. De Fin joeg de puck voorbij Fleury en zette Colorado daarmee op een 2-0 voorsprong in de serie.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Colorado leidt met 2-0

Peter DeBoer zal zich na Game 2 afvragen wat zijn team nog meer moet doen om een wedstrijd te winnen. Met 41-25 waren de cijfers op de shot clock overduidelijk in het voordeel van zijn Golden Knights, maar al het aanvallende talent wist zich geen raad met Grubauer. Jared Bednar en zijn Avs hebben inmiddels de bevestiging gekregen dat het niet altijd zo eenvoudig gaat als in Game 1. Kwalitatief zit er niet veel verschil tussen deze powerhouses, maar toch kan Colorado zaterdag (04.00 uur Nederlandse tijd) deze serie al voortijdig beslissen door in Vegas Game 3 te winnen.  

Cover photo: Jack Dempsey/AP

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen